۱۰ فایده رژیم لوکرب و کتوژنیک

رژیم های لوکرب قدمت چندین ده ساله دارند، برخی از افراد معتقدند که بخاطر وجود چربی بسیار زیاد در این رژیم ها باعث بروز بیماری های قلبی عروقی و افزایش فاکتور های لیپیدی خون مثل کلسترول و ال دی ال میشود.
با این حال در مطالعات مختلفی که انجام شدی فوایدی برای رژیم های لوکرب و رژیم کتوژنیک بیان شده است، در این مقاله به ۱۰ فایده رژیم لوکرب و یا کتوژنیک اشاره میکنیم.

۱- در رژیم لوکرب و کتوژنیک اشتهای شما کاهش پیدا میکند

یکی از مسائلی که در طی رژیم های کاهش وزن بروز میکند گرسنگی در طی رژیم کاهش وزن است.
گرسنگی در طی رژیم یکی از مهمترین دلایلی است که فرد رژیم خود را رها میکند و از گرفتن رژیم غذایی خسته میشود. 
اما رژیم های لوکرب و رژیم کتوژنیک با کاهش اشتها و افزایش احساس سیری این مشکل را برطرف میکند. افرادی که میزان دریافت کربوهیدرات خود را در رژیم غذایی کاهش میدهند میزان بیشتری پروتئین و چربی دریافت میکنند و در نتیجه باعث میشود که دیرتر احساس گرسنگی کنند و اشتهای آنها به میل غذا کاهش پیدا میکند.

۲- رژیم لوکرب و کتوژنیک کاهش وزن بیشتری ایجاد میکنند

کاهش دریافت کربوهیدرات یکی از ساده ترین راه ها برای کاهش وزن است، مطالعات نشان میدهند افرادی که در رژیم های لوکرب و کتوژنیک قرار دارند کاهش وزن بیشتر و سریع تری نسبت به افرادی که رژیم غذایی کم چرب میگیرند دارند، حتی با وجود کالری دریافتی بیشتر هم رژیم کتوژنیک و لوکرب در کاهش وزن موثر تر هستند.
کاهش وزن سریع تر در طی یک الی دو هفته ابتدایی در رژیم کتوژنیک و لوکرب بخاطر به علت کاهش آب بدن و کاهش سطح انسولین است که نتیجه آن خود را به صورت کاهش وزن نشان میدهد.
در مقایسه رژیم لوکرب و رژیم کم چرب، مشاهده شد افرادی که کربوهیدرات کمتری دریافت میکنند نسبت به افرادی که چربی کمتری دریافت میکنند حدود ۲-۳ برابر کاهش وزن بیشتری داشتند بدون اینکه احساس گرسنگی به آنها دست دهد.
البته میزان کاهش وزن در رژیم لوکرب و کتوژنیک در ۶ ماه اول بسیار بیشتر از رژیم کم چرب است و بعد از آن تا مدت زمان یک سال میزان کاهش وزن هر دو رژیم غذایی کم کربوهیدرات و کم چرب تقریبا عدد یکسانی خواهد شد.

۳- رژیم کتوژنیک و لوکرب باعث چربی سوزی در شکم میشوند

همه چربی های موجود در بدن شما به یک اندازه برای سلامتی شما مضر نیستند و تاثیر آنها بر روی سلامتی یکسان نیست. در واقع محل تجمع چربی ها تاثیر بیشتری بر روی سلامتی شما نسبت به میزان چربی های میگذارد.
ما دو نوع چربی زیرجلدی یا همان چربی زیر پوست و چربی احشایی یا همان چربی شکمی داریم، بیشتر افراد مبتلا به چاقی یا اضافه وزن دارای چربی شکمی بالایی هستند و چربی دور اندام های داخلی بدن آنها را احاطه کرده است.
چربی شکمی باعث التهاب و کاهش حساسیت سلول های بدن نسبت به انسولین میشوند که در نهایت منجر به بروز بیماری سندرم متابولیک میگردد.
رژیم های لوکرب در کاهش میزان چربی های شکمی بسیار موثر عمل میکنند. در واقع میزان بسیار زیادی از کاهش وزن و چربی سوزی در رژیم های کتوژنیک و لوکرب از ناحیه شکم است.
به مرور زمان و کاهش میزان چربی های شکم، خطر بیماری دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی عروقی در این بیماران کاهش پیدا میکند.

۴- رژیم لوکرب باعث کاهش تریگلیسیرید خون شما میشود

تریگلیسیرید ها ملکول های چربی هستند که در بدن شما در حال گردش اند. میزان بالای تریگلیسیرید بخصوص در زمان ناشتا بودن ارتباط مستقیم با بروز بیماری های قلبی عروقی و سکته قلبی دارد.
یکی از علت های اصلی افزای تریگلیسیرید در خون مصرف زیاد کربوهیدرات ها و بخصوص کربوهیدرات ها ساده مثل قند و شکر است و در افرادی که فعالیت فیزیکی کمی دارند خطر افزایش تریگلیسیرید بیشتر هم خواهد شد.
زمانی که شما در رژیم کتوژنیک یا لوکرب میزان دریافت کربوهیدرات را کاهش میدهید به طور چشمگیری سطح تریگلیسیرید خون شما کاهش پیدا خواهد کرد.
به عبارت دیگر هرچه میزان دریافت کربوهیدرات در رژیم غذایی بیشتر باشد میزان تریگلیسیرید هم افزایش پیدا خواهد کرد و بالعکس.

۵- افزایش چربی خوب یا همان HDL

لیپوپروتئین با چگالی بالا یا همان HDL که به نام کلسترول خوب هم شناخته میشود با استفاده از رژیم لوکرب افزایش پیدا میکند.
هرچه نسبت کلسترول خوب به کلسترول بد یا  LDL بیشتر باشد احتمال سکته های قلبی و بیماری های قلبی عروقی کمتر است.
یکی از راه های افزایش HDL خون استفاده از چربی ها سالم و کاهش دریافت کربوهیدرات ها است. بنابر این طبیعی است که در رژیم لوکرب و رژیم کتوژنیک که میزان دریافت کربوهیدرات کم است و به جای آن از منابع چربی استفاده میشود سطح  HDL خون افزایش پیدا کند.

۶- کاهش قند خون از دیگر فواید رژیم لوکرب

رژیم های لوکرب و رژیم کتوژنیک به طور اختصاصی در افرادی که قند خون بالایی دارند یا نسبت به انسولین مقاوم هستند مفید است و به همین دلیل میتواند به بسیاری از افراد کمک کند.
مطالعات نشان میدهند که کاهش مصرف کربوهیدرات به طور مستقیم با کاهش قند خون و به دنبال آن کاهش سطح انسولین همراه است.
افرادی که به دیابت مبتلا هستند و از رژیم های غذایی لوکرب استفاده میکنند باید میزان مصرف انسولین خود را کاهش دهند تا منجر به افت قند خون در این افراد نگردد.
در یکی از مطالعات صورت گرفته حدود ۹۵% از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ پس از مدت ۶ ماه از گرفتن رژیم غذایی لوکرب میزان مصرف داروهایشان به مقدار بسیار زیادی کاهش پیدا کرده و یا مصرف دارو ها را قطع کرده اند.
اگر شما از داروهای کاهنده قند خون استفاده میکنید قبل از اینکه در میزان کربوهیدرات دریافتی خود تغییری ایجاد کنید با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کنید.

۷- میتواند در کاهش فشار خون هم نقش داشته باشد

بالا بودن فشار خون یکی از اصلی ترین علت های بروز بسیاری از بیماری ها از جمله سکته های قلبی عروقی، نارسایی های کلیوی و سکته مغزی است.
رژیم لوکرب یکی از راها های خوب برای کاهش فشار خون است که به شما کمک میکند از بروز بیماری های مزمن پیشگیری کند و زندگی طولانی طری داشته باشید.

۸- رژیم لوکرب و کتو باعث کاهش خطر بروز سندرم متابولیک میشوند

سندرم متابولیک وضعیتی است که با افزایش خطر بروز بیماری های مزمن مثل دیابت و بیماری های قلبی عروقی همراه است.
در واقع سندرم متابولیک شامل مجموعه ای از وضعیت هاست که شامل موارد زیر میشود:
• چاقی شکمی
• افزایش فشار خون
• افزایش قند خون
• بالا بودن چربی خون
• کاهش کلسترول خوب یا HDL
افرادی که رژیم کتو یا رژیم لوکرب استفاده میکنند در تمامی فاکتور های ذکر شده وضعیت بهتری خواهند داشت.

۹- کاهش سطح کلسترول بد یا LDL

در افرادی که سطح  LDL خون بالاتر باشد احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی نیز بیشتر است، البته هرچه اندازه ذرات LDL بزرگتر باشد خطر آنها کمتر میشود.
رژیم های لوکرب با بزرگ کردن اندازه کلسترول بد خون یا همان LDL باعث کاهش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی میگردد.
در نتیجه رژیم لوکرب با افزایش سلامت قلب همراه است.

۱۰- کمک به درمان برخی بیماری های مغزی

بخشی از مغز شما تنها از گلوکز به عنوان سوخت استفاده میکند و این مسئله یکی از دلایلی است که اگر به اندازه کافی کربوهیدرات دریافت نکنید کبد شما پروتئین ها را تجزیه کرده و برای تولید گلوکز مورد استفاده قرار میدهد.
با این حال هنوز بخش اعظمی از مغز میتواند در زمان هایی که دریافت کربوهیدرات بسیار کم باشد از کتون ها که ناشی از تجزیه چربی ها هستند به عنوان منبع انرژی استفاده کند.
این مسئله یکی از دلایلی است که برای دهه ها رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری صرع در کودکانی که نسبت به درمان مقاوم هستند مورد استفاده قرار میگرفته.
در بسیاری از موارد رژیم کتو میتواند منجر به درمان صرع در کودکان شود، در مطاله ای که روی کودکان مبتلا به صرع صورت گرفت مشاهده شد حدود ۵۰% از آنان پس از اینکه تحت درمان با رژیم کتو قرار گرفتند میزان حملات صرع به شدت کاهش پیدا کرد و در ۱۶% بیماری آنها کاملا درمان شد.
در حال حاضر مطالعه بر روی تاثیر رژیم کتوژنیک بر روی سایر بیماری های ذهنی مثل آلزایمر و پارکینسون در حال انجام است.

سخن پایانی

همانطور که در مقاله بالا هم اشاره شد رژیم های کم کربوهیدرات و رژیم کتوژنیک میتوانند در موارد زیادی به سلامتی شما کمک کنند، اما از آنجا که این رژیم های غذایی نسبت به میوه ها و غلات بسیار سخت گیر است و دریافت این مواد در رژیم های لوکرب و کتو بسیار محدود است، میتواند منجر به برخی از کمبود ها در بلند مدت گردد.
بنابر این اگر شما هم تمایل به دریافت این رژیم های غذایی دارید، برای جلوگیری از عوارض ناشی از کمبود ویتامین و مینرال ها حتما با متخصص تغذیه مشورت کنید تا بتوانید بیشترین بهره را از این رژیم های غذایی دریافت کنید.