تغذیه مناسب برای پیوند کبد Li208
تغذیه مناسب برای پیوند کبد Li208

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
تغذیه مناسب برای پیوند کبد Li208

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
تغذیه مناسب برای پیوند کبد Li208

تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد | کد Li۲۰۸

تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد برای بیمار ۵۱ ساله با مشکلات کبدی که در حدود ۲ ماه پیش تحت عمل جراحی کبد قرار گرفته تنظیم شده است، این بیمار با قد ۱۶۲ سانتی متر و وزن ۵۷ کیلوگرم در حال حاضر زندگی نرمالی دارد و مشکل خاصی که در رژیم غذایی ایشان تاثیر گذار باشد ندارند.
تغذیه مناسب در فاز مزمن پیوند کلیه برای ایشان شرح زیر میباشد:

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی بعد از پیوند کبد

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی بر اساس مشخصات فردی و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی بعد از پیوند کبد | هفته اول

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی غذا برای پیوند کبد

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

کاهو

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*


*حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۱ قاشق غذاخوری کنجد یا پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد | توصیه های اختصاصی

وعده های اصلی تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد را در صورت عدم اشتها یا حالت تهوع با حجم کم و دفعات بیشتر مصرف نمایید، به طور مثال ناهار یا شام خود را به دو بخش تقسیم نمایید و با فاصله ۱ تا ۲ ساعت صرف نمایید.

غذا ها را به آهستگی میل نمایید و کاملا بجوید
، این امر به شما کمک میکند که زودتر احساس سیری به شما دست دهد و در گرفتن رژیم غذایی خود دچار مشکل نشوید.

از مصرف غذا در هنگام تماشای تلوزیون خودداری کنید، زیرا ممکن است بیش از اندازه قرار داده شده در رژیم غذایی خود، غذا مصرف کنید.

از مصرف پوست مرغ و ماهی و چربی گوشت ها در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد پرهیز نمایید.

میزان روغن در رژیم غذایی شما باید بسیار کم باشد.به گونه ای که در هر وعده اصلی نهایتا یک قاشق غذاخوری روغن برای طبخ غذا استفاده شود.

روغن
های موجود در رژیم غذایی شما باید بیشتر از نوع غیر اشباع باشد و بهترین روغن ها برای مصرف در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد روغن زیتون و کلزا میباشد.

تا حد امکان از مصرف غذاهای سرخ کرده در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد بپرهیزید و بیشتر  غذا ها را به صورت آب پز و بخار پز مصرف نمایید.

مصرف سبزیجات در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد شما آزاد است
و باید همراه هر وعده غذایی خورده شود.البته توجه کنید که بیشتر از سبزیجات گم پتاسیم مصرف نمایید.

نوشیدنی های الکلی سبب آسیب به کبد میشوند و باید از تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد حذف شود.

علاوه بر رعایت تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد، روزانه حداقل نیم ساعت ورزش داشته باشید و به تدریج آن را یه یک ساعت در روز افزایش دهید.

با توجه به چربی بالا در گوشت های قرمز حتی الامکان گوشت های مصرفی در رژیم غذایی از نوع گوشت سفید مثل مرغ یا ماهی باشد.

از قرار دادن غذاهای پر ادویه در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد خود بپرهیزید.

پیوند کبد

پیوند کبد

رژیم درمانی در پیوند کبد

پیوند کبد یک روش درمانی برای افرادی است که بافت کبد آنها از بین رفته و دیگر کارایی لازم را ندارد. در این روش کبد سالم با عمل جراحی بجای کبد آسیب دیده قرار میگیرد.کبد سالم میتواند از طرف بیمار مرگ مغزی شده و یا انسان زنده باشد.
زمانی بیمار به عنوان کیس پیوند کبد مطرح میشود که کبد از کار افتاده باشد و این میتواند ناشی از یک عفونت، بیماری حاد یا مصرف یک داروی خاص باشد که به صورت حاد کبد را از بین میبرد و یا اینکه در طی بیماری های مزمن دیگر مثل هپاتیت، کبد چرب و ... در طول مدت زمانی طولانی و به تدریج بافت کبد از بین رفته و موجب نارسایی کبد شود.
پیوند به دو صورت از فرد زنده و یا از فرد مرگ مغزی شده میتواند صورت گیرد، در پیوند کبد از فرد زنده که در بیماران با شرایط حاد و وخیم بیماری صورت میپذیرد بخشی از کبد فرد زنده به بیمار پیوند داده میشود، این بخش برداشته شده از کبد در هر دو نفر پس از چند هفته رشد کرده و به اندازه نرمال آن میرسد.
در پیوند کبد از فرد مرگ مغزی شده بر اساس گروه خونی، اندازه بدن و سایر فاکتور ها کبد به بیمار پیوند زده میشود.
دو مشکل اصلی که بیماران تحت پیوند کبد
ممکن است با آن مواجه شوند یکی پس زدن پیوند است و دیگری عفونت. در طی پس زدن پیوند سیستم ایمنی بدن کبد جدید را یک عضو ناشناخته خارجی تلقی میکند و به ان حمله میکند، از این رو ممکن است سیستم ایمنی کبد جدید را از بین برده و اصطلاحا پیوند کبد پس زده میشود.برای جلوگیری از این اتفاق به بیماران تحت پیوند کبد داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی میدهند تا فعالیت سیستم ایمنی بدن را متوقف و یا بسیار کاهش دهد.
از آنجا که با مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن مستعد انواع عفونت ها میشود نیاز است تا نسبت به وضعیت پاکیزگی محیط و جلوگیری از انتقال آلودگی به بیمار تحت پیوند کبد اقدام شود. بیمارانی که پیوند کبد انجام داده اند بسیار بیشتر از سایر افراد مستعد ابتلا به انواع بیماری ها هستند.
پس از پیوند کبد نیاز است تا مراقبت های پزشکی پس از عامل از بیمار صورت گیرد و بیمار به صورت دوره ای بنابر تشخیص پزشک معالج نسبت به بررسی وضعیت بدن خود اقدام نماید.
تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد شامل دو مرحله فاز حاد پیوند کبد و فاز مزمن پیوند کبد میشود. با رعایت تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد میتوانید به بهبودی زخم و بازتوانی بعد از عمل کمک بسیار زیادی کنید.
در فاز حاد پیوند کبد که از فاصله عمل تا حدود ۳ ماه پس از عمل طول میکشد نیاز است تا تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد دارای انرژی بیشتری باشد تا فشار ناشی از استرس عمل بر روی بدن بیمار را جبران کند. بنابر این انرژی تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد فاز حاد بیشتر از فاز مزمن پیوند کبد است.
بعلاوه نیاز است که تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد در فاز حاد در بیماران تحت درمان دارای پروتئین بالایی باشد تا نیاز بدن بیمار برای ترمیم بافت و از دست رفتن پروتئین ها جبران شود، میزان پروتئین در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد و در فاز حاد آن بیشتر از یک رژیم غذایی معمولی است، اما پس از گذراندن فاز حاد پیوند و وارد شدن به فاز مزمن پیوند کبد نیاز است تا پروتئین تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد کاهش یابد و یک رژیم غذایی با میزان پروتئین مناسب مصرف شود.
در صورتی که بیمار تحت پیوند دچار سوء تغذیه هم باشد نیاز است تا پروتئین تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد را بیشتر کنیم تا سوء تغذیه بیمار جبران شود.
 اگر بیمار دچار فشار خون، ادم یا آسیت نباشد نیازی به محدودیت سدیم در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد نیست و فقط نیاز است تا از رژیم غذایی کم نمک استفاده نماید.
در مورد مصرف مایعات در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد محدودیتی نداریم مگر اینکه بیمار تحت پیوند بیماری های دیگری نظیر آسیت با بیماری های کلیوی نیز داشته باشد.
تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد باید کم چرب باشد، همچنین در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد تا حد امکان باید از چربی های جامد و چربی های جانوری پرهیز نمود و بجای آن از روغن های مایع و بخصوص کانولا یا زیتون استفاده کرد. به طور کلی بهتر است تا حد امکان از مصرف چربی در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد خودداری کنید و بجای آن غذا ها را بصورت بخار پز و یا آب پز مصرف کنید.
از مصرف غذاهای آماده مثل پیتزا و فست فود ها در رژیم غذایی بعد از پیوند کبد خودداری کنید.
چربی کوشت ها، پوست مرغ، سس های مایونز، دل، قلوه، جگر، شیرینی خامه ای و غذاهایی که دارای چربی زیاد هستند را از تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد حذف کنید.
میزان کربوهیدارت در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد در حدود نیمی از رژیم غذایی را تشکیل میدهد، در انتخاب کربوهیدرات ها انواع سبوس دار آن را انتخاب کنید.
بیماران پیوندی باید نسبت به کنترل وزن و کنترل چربی خود حساس باشند
و در صورتی که وزن آنها رو به افزایش است با رژیم غذایی مناسب برای کاهش وزن، وزن خود را کنترل کنند.
با توجه به مصرف داروهای کورتونی در مقادیر بالا نیاز است تا تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد لبنیات کافی داشته باشد تا از بروز پوکی استخوان در این بیماران جلوگیری نماید. داروهای کورتونی موجب دفع کلسیم و در نهایت پوکی استخوان میشوند. در صورت قرار نداشتن حداقل ۴ واحد لبنیات در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد، نیاز است تا از مکمل های کلسیم در رژیم غذایی آنان استفاده کرد.
درصورت بی اشتهایی نسبت به غذا
سعی کنید تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد را به وعده های بیشتر در حجم کمتر تقسیم کنید و از نوشیدنی هایی مثل آبمیوه و یا شیر در میان وعده های خود استفاده نمایید.
مصرف موادی مثل نان خشک، بیسکوییت، ماکارونی و شربت زنجلیل و آبلیمو در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد به کاهش حالت تهوع ناشی از عمل جراحی می انجامد.
برخی داروهای مصرفی سرکوب کننده سیستم ایمنی میتواند موجب بالا رفتن قند خون شود، نیاز است تا از مصرف قندهای ساده در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد خودداری نمایید. همچنین برخی داروها موحب بالارفتن فشار خون شما میشود و نیاز است تا نسبت به کاهش مصرف نمک در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد اقدام کنید.
اکثر بیمارانی که تحت پیوند کبد قرار میگیرند پتاسیم خون بالایی دارند، از این رو در صورت بالا بودن پتاسیم خون خود با کارشناس تغذیه برای دریافت یک رژیم غذایی مناسب برای کاهش سطح پتاسیم خون هماهنگ نمایید.
به علت مصرف داروهای سرکوب کننده سیتم ایمنی باید بهداشت در تهیه مواد غذایی شما کاملا رعایت شود، از این رو نیاز است تا نکاتی را در مورد تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد شما بیان کنیم:
۱-هنگام خرید محصولات غذایی به تاریخ تولید و تاریخ انقضای محصول دقت کنید.
۲-مواد غذایی گوشتی را از فروشگاه های معتبر خریداری و در اولین زمان ممکن فریز نمایید.
۳-قبل از مصرف غذا دست های خود را بشویید.
۴-میوه و سبزیجات را قبل از مصرف کاملا بشویید.
۵-از مصرف سالاد های تهیه شده در رستوران ها و خارج از منزل پرهیز نمایید.
۶-غذاهای پخته شده را بیش از یکبار گرم نکنید.
۷-گوشت های منجمد را در دمای یخچال یخ زدایی کنید و در دمای اتاق یخ زدایی ننماید.
۸-در نهایت نیاز است تا با تغییر وضعیت شما تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد نیز متناسب با وضعیت فعلی شما تغییر نماید.

تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد | میانگین هفتگی | کد Li۲۰۸

به صفحه دریافت رژیم بروید و بعداز ورود اطلاعات، مشاوران تغذیه پرتال باتوجه به مشخصات فردی شما اقدام به ویزیت و صدور رژیم برای شما خواهند نمود. دریافت رژیم اختصاصی بعد از پیوند کبد برای شما !!!