رژیم حاملگی باید
تنوع داشته باشد، تنوع در رژیم حاملگی یعنی
استفاده از گروه های غذایی سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت، حبوبات، مغزها و لبنیات و استفاده از هرکدام از گروه های غذایی گفته شده به میزانی متناسب در رژیم حاملگی.
رژیم حاملگی و قبل از حاملگی باید به گونه ای باشد که
علاوه بر سه وعده اصلی، سه تا چهار میان وعده هم داشته باشد تا مادر در طول روز احساس گرسنگی نداشته باشد و قند خون ایشان افت نکند.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از رژیم حاملگی
حذف گردد و یا
به طور محدود مصرف شود. میتوانید به عنوان جایگزین قند های ساده از شیرین های طبیعی مثل خرما و کشمش استفاده نمایید.
نان مورد استفاده در تغذیه در رژیم حاملگی بهتر است از نوع
سبوسدار باشد و تا جایی که امکان دارد از مصرف کربوهیدرات های ساده در رژیم حاملگی پرهیز نمایید.
گوشت و پروتئین های مصرفی در رژیم حاملگی را از نوع
لخم و بدون چربی انتخاب کنید.
بهتر است از انواع روغن های مایع در رژیم حاملگی استفاده نمایید، بهترین روغن مایع برای مصرف در رژیم حاملگی روغن
زیتون و کلزا میباشد.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در
رژیم حاملگی مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در رژیم حاملگی این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است
از مصرف نمک زیاد در رژیم حاملگی پرهیز شود.انوع
مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و
ترجیحا به صورت خام در رژیم حاملگی و پیش حاملگی مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان
تغذیه در دوران حامگلی هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
سبزیجات و میوه ها منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در رژیم حاملگی به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.سبزیجات و میوه ها
به صورت تازه باید در رژیم حاملگی مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
رژیم حاملگی با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و رژیم حاملگی خود را تغییر دهد.
رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از حاملگی تاثیر زیادی بر روند حاملگی دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از حاملگی نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود.
رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس حاملگی در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از حاملگی که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر حاملگی تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا
رژیم قبل از حاملگی شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از حاملگی اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از حاملگی به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک در مادرانی که تصمیم به حاملگی دارند میتواند
موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از حاملگی شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر
بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در حاملگی فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این
کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به حاملگی از یک
رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از حاملگی غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از حاملگی میتواند به آماده شدن مادر برای حاملگی کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب حاملگی ایمن و سالم شود.
حاملگی یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و رژیم حاملگی یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، رژیم حاملگی مناسب برای مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک رژیم حاملگی مناسب که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.قبل از حاملگی تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک
رژیم قبل از حاملگی مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون حاملگی، دیابت حاملگی، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش از حاملگی یک
رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا
با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران حاملگی ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم حاملگی شما را تنظیم کند.به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا رژیم حاملگی به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در رژیم حاملگی نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار
تنها تا پیش از حاملگی مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع حاملگی نباید از رژیم حاملگی برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا
مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران حاملگی و رژیم حاملگی افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
رژیم حاملگی مناسب را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و
میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند حاملگی افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم حاملگی ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران حاملگی داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.