تغذیه مادر در بارداری باید
تنوع داشته باشد، اینکه تغذیه مادر در بارداری باید متنوع باشد یعنی
شامل گروه های غذایی سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت، حبوبات، مغزها و لبنیات باشد و از هرکدام از گروه های غذایی گفته شده به میزانی مناسب در تغذیه مادر در بارداری مصرف نماید.
تغذیه مادر در بارداری و قبل از بارداری باید به گونه ای باشد که
علاوه بر سه وعده اصلی، سه تا چهار میان وعده هم داشته باشد تا مادر در طول روز احساس گرسنگی نداشته باشد.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از تغذیه مادر در بارداری
حذف گردد و یا
به طور محدود مصرف شود.
نان مورد استفاده در تغذیه مادر در بارداری بهتر است از نوع
سبوسدار باشد و تا جایی که امکان دارد از مصرف کربوهیدرات های ساده در تغذیه مادر در بارداری پرهیز نمایید.
گوشت و پروتئین های مصرفی در تغذیه مادر در بارداری را از نوع
لخم و بدون چربی انتخاب کنید.
روغن مصرفی در تغذیه مادر در بارداری بهتر است از نوع مایع باشد، بهترین روغن مایع برای مصرف در تغذیه مادر در بارداری روغن
زیتون و کلزا میباشد.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در تغذیه مادر در بارداری مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در تغذیه مادر در بارداری این
افزایش فشار خون تشدید میشود و نیاز است
از مصرف نمک زیاد در تغذیه مادر در بارداری پرهیز شود.انوع
مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و
ترجیحا به صورت خام در تغذیه مادر در بارداری و قبل بارداری مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان تغذیه در دوران بارداری هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
سبزیجات و میوه ها منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در تغذیه مادر در بارداری به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.سبزیجات و میوه ها
به صورت تازه باید در تغذیه مادر در بارداری مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
تغذیه مادر در بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و رژیم غذایی مادر در دوران بارداری خود را تغییر دهد.
تغذیه مادر قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که تغذیه مادر قبل از بارداری در صورت نامناسب بودن میتواند در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود.
رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در تغذیه مادر قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح تغذیه مادر قبل از بارداری به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا
تغذیه مادر قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در تغذیه مادر قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است تغذیه مادر قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند
موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا تغذیه مادر قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر
بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این
کنترل وزن و توجه به تغذیه مادر قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک
رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
تغذیه مادر قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی
انجام فعالیت ورزشی به همراه تغذیه مادر قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه مادر در بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه مناسب در دوران بارداری برای مادر باردار که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک
رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک
رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا
با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و تغذیه مادر در بارداری را تنظیم کند.به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه مادر در بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه مادر در بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار
تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا
مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و رژیم غذایی بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب برای مادر در بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و
میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در تغذیه مادر در بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.