تغذیه زمان بارداری مناسب مادر باردار
تغذیه زمان بارداری مناسب مادر باردار

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
تغذیه زمان بارداری مناسب مادر باردار

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
تغذیه زمان بارداری مناسب مادر باردار

تغذیه زمان بارداری | نمونه Prg۲۱۴

رژیم غذایی در زمان بارداری برای خانمی ۲۰ ساله که یک جنین پسر باردار است و در ماه ۲ ام بارداری خود قرار دارد تنظیم شده است، وزن ایشان ۷۵ کیلوگرم و قد ایشان ۱۶۱ سانتی متر میباشد و فاقد مشکل و بیماری خاصی میباشند و آزمایشات خون ایشان طبیعی و فاکتور های بیوشیمیایی نرمال میباشد، رژیم غذایی مناسب برای این مادر باردار در زمان بارداری به شرح زیر میباشد.

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم تغذیه در زمان بارداری

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این تغذیه زمان بارداری بر اساس شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

تغذیه مناسب در زمان بارداری | هفته هفدهم

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی تغذیه در زمان بارداری

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۳۰ گرم جگر، دل، قلوه یا یک قوطی کبریت

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۱ عدد سوسیس آلمانی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۱ قاشق غذاخوری مایونز

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۰/۵ لیوان نوشابه یا دلستر یا ۱۲۰ سی سی

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

قهوه بدون شکر

تغذیه زمان بارداری | توصیه های اختصاصی

در تغذیه زمان بارداری از مصرف روغن ها و چربی های جامد پرهیز نمایید؛ جهت پخت و پز از روغن های گیاهی مایع در تغذیه زمان بارداری خود استفاده کنید، بهترین روغن در این زمینه روغن کلزا و زیتون می باشد.
لبنیات
مورد استفاده در تغذیه زمان بارداری باید از نوع کم چرب باشد.
مصرف نمک را در تغذیه زمان بارداری کاهش دهید،
مصرف نمک موجب افزایش فشار خون در طی بارداری میگردد.
بهتر است از نان های سبوسدار در تغذیه زمان بارداری استفاده کنید.
استرس و اضطراب در زمان بارداری میتواند به جنین آسیب، تا حد امکان از اضطراب و استرس دوری کنید.
مصرف سبزیجات در تغذیه زمان بارداری به کاهش یبوست در دوران بارداری کمک میکند، به اندازه کافی از سبزیجات در تغذیه زمان بارداری خود استفاده کنید.
در صورت حالت تهوع شربت زنجبیل یا نان خشک مصرف نمایید.
با مشورت پزشک خود روزانه به مدت سی دقیقه تا یک ساعت به فعالیت بدنی بپردازید.

بارداری و تغذیه

تغذیه زمان بارداری

اهمیت تغذیه در دوران قبل از بارداری

اهمیت تغذیه زمان بارداری

تغذیه زمان بارداری باید تنوع داشته باشد، اینکه تغذیه زمان بارداری باید متنوع باشد یعنی شامل گروه های غذایی سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت، حبوبات، مغزها و لبنیات باشد و از هرکدام از گروه های غذایی گفته شده به میزانی مناسب در تغذیه زمان بارداری مصرف نماید.
تغذیه زمان بارداری و قبل از بارداری باید به گونه ای باشد که علاوه بر سه وعده اصلی، سه تا چهار میان وعده هم داشته باشد تا مادر در طول روز احساس گرسنگی نداشته باشد.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از تغذیه زمان بارداری حذف گردد و یا به طور محدود مصرف شود.
نان مورد استفاده در تغذیه زمان بارداری بهتر است از نوع سبوسدار باشد و تا جایی که امکان دارد از مصرف کربوهیدرات های ساده در تغذیه زمان بارداری پرهیز نمایید.
گوشت
و پروتئین های مصرفی در تغذیه زمان بارداری را از نوع لخم و بدون چربی انتخاب کنید.
روغن
مصرفی در تغذیه زمان بارداری بهتر است از نوع مایع باشد، بهترین روغن مایع برای مصرف در تغذیه زمان بارداری روغن زیتون و کلزا میباشد.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در تغذیه زمان بارداری مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در تغذیه زمان بارداری این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است از مصرف نمک زیاد در تغذیه زمان بارداری پرهیز شود.
انوع مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و ترجیحا به صورت خام در تغذیه زمان بارداری و پیش بارداری مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان تغذیه زمان بارداری هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
سبزیجات و میوه ها
منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در تغذیه زمان بارداری به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.سبزیجات و میوه ها به صورت تازه باید در تغذیه زمان بارداری مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
تغذیه زمان بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به متخصص تغذیه مراجعه نمایید و تغذیه در زمان بارداری خود را تغییر دهد.

رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود. رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود
.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک
در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه زمان بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه زمان بارداری مناسب که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.
قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه زمان بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی بارداری شما را تنظیم کند.
به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه زمان بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه زمان بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از تغذیه زمان بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و تغذیه زمان بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه زمان بارداری مناسب را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در تغذیه زمان بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه زمان بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.

تغذیه مناسب در زمان بارداری | میانگین هفتگی | کد Prg۲۱۴