مهم ترین و اصلی ترین اقدم رعایت تغذیه مناسب برای کنترل بیماری است . نقش تغذیه در دیابت بارداری به صورت غیر قابل انکاری برجسته است به گونه ای که بسیاری از افراد تنها با گرفتن یک رژیم غذایی و رعایت تغذیه در دیابت بارداری تنظیم شده توسط کارشناس تغذیه درمان شده اند و در همین مرحله بیماری آنها کنترل شده است.و یا حتی افرادی که داروهای قند خون مصرف میکنند با رعایت تغذیه در دیابت بارداری مصرف داروهای خود را قطع کرده و یا مصرف آنها را بسیار محدود کرده اند.
بهترین راه برای
کنترل دیابت بارداری رعایت کنترل دیابت بارداری با تغذیه زیر نظر
متخصص تغذیه است.شما با پیروی از تغذیه مناسب برای دیابت بارداری که توسط متخصص تغذیه تنظیم شده میتوانیدبیماری خود را به راحتی با تغذیه مناسب برای دیابت بارداری کنترل نمایید.
در تغذیه برای کنترل دیابت بارداری میزان کربوهیدرات کنترل شده است. در تغذیه در دیابت بارداری تقسیم کربوهیدرات ها در طول روز انجام میگیرد و نقطه تمایز یک رژیم غذایی معمولی با یک رژیم غذایی دیابتی است. ممنوعیت مصرف مواد غذایی در
تغذیه مناسب برای دیابت بارداری تنظیم شده توسط کارشناس تغذیه وجود ندارد و فقط نیاز به تنظیم میزان مصرف مواد غذایی مختلف داریم. بدین صورت که در تغذیه دیابت بارداری مصرف کربوهیدرات ها بر اساس میزان نیاز فرد و انسولین مصرفی ایشان تنظیم میشود. مورد دیگری که در تغذیه برای کنترل دیابت بارداری باید مورد توجه قرار گیرد میزان مصرف فیبر ها میباشد.به همین دلیل در تغذیه در دیابت بارداری تاکید بر مصرف سبزیجات زیاد است. همچنین در تغذیه مناسب برای دیابت بارداری مصرف میوه ها به جای آبمیوه ها پیشنهاد میگردد.
مسئله دیگر در مورد کنترل دیابت بارداری با تغذیه جایگزینی غلات کامل به جای غلات ساده است.مصرف حبوبات نیز به علت داشتن فیبر بالا در رژیم غذایی زنان باردار دیابتی به همراه غلات توصیه میشود.
تعادل در مصرف چربی ها و استفاده از چربی های غیر اشباع در تغذیه در دیابت بارداری باید مد نظر قرار گیرد.
مبنای تغذیه در دیابت بارداری بر عدم افت قند خون فرد و همچنین افزایش زیاد قند خون است به همین دلیل تغذیه دیابت بارداری در شش وعده تنظیم گشته تا فردی که رژیم دیابت بارداری گرفته در تمام ساعات شبانه روز دچار افت قند خون نگردد. همچنین با تنظیم یک برنامه غذایی برای دیابت بارداری مناسب میتوان به همه فعالیت های روزانه به راحتی رسیدگی کرد. البته باید توجه داشت که هنگام تنظیم تغذیه برای دیابت بارداری میزان فعالیت باید مدنظر قرار گیرد به طور مثال در تغذیه مناسب برای دیابت بارداری یک فرد
ورزشکار میزان کربوهیدرات بیشتری در نظر گرفته میشود تا در هنگام ورزش مصرف و دچار افت قند خون نگردد.
همانطور که گفتیم در درمان دیابت بارداری با تغذیه ممنوعیتی برای خوردن مواد غذایی برای مادر مبتلا به این بیماری وجود ندارد اما فردی که رژیم دیابت بارداری گرفته باید از مصرف یک سری غذا ها خودداری کنید مثل سس گوجه زیرا در تولید این مواد شکر استفاده میشود که این شکر در رژیم دیابت در بارداری محاسبه نمیگردد و ممکن است موجب افزایش قند خون گردد.
مصرف گوشت ها پرچرب و شیر پرچرب و به طور کلی محصولات جانوری پرچرب در تغذیه در دیابت بارداری باید محدود گردد زیرا وجود این مواد در رژیم دیابت بارداری موجب افزایش مقاومت به انسولین میشود.
در تغذیه مناسب برای دیابت باردرای میوه های قرمز باید بیشتر گنجانده شود چون دارای آنتی اکسیدان فراوان هستند.
در رژیم غذایی برای دیابت بارداری مصرف چربی ترانس باید به صفر نزدیک شود و به همین دلیل تا حد امکان از مصرف غذای سرخ شده در تغذیه دیابت بارداری پرهیز شود.
افزایش فعالیت بدنی تحت نظر پزشک نیز میتواند به کنترل بیماری منجر شود.داشتن پیاده روی منظم به کنترل قند خون کمک میکند.البته برای جلوگیری از عوارض فعالیت بدنی شدید در مادر باردار فعالیت بدنی باید زیر نظر پزشک انجام شود.
بررسی روند
افزایش وزن در طی بارداری و کنترل وزن زیر نظر متخصص تغذیه میتواند مانع بروز بیماری گردد، بخصوص اگر با وزن زیاد وارد بارداری شده اید حتما باید روند وزن گیری شما زیر نظر متخصص تغذیه انجام گیرد و در صورت نیاز کنترل دیابت بارداری با تغذیه برای شما صورت گیرد.
این بیماری تنها در دوران بارداری بروز میکند و در صورت کنترل با
تغذیه مناسب برای دیابت بارداری پس از بارداری رفع میگردد.
بیماری زمانی رخ می دهد که هورمون های بارداری برای تنظیم قند دچار مشکل میشوند و بدن نمیتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند و در نتیجه بیماری رخ میدهد. یک علت دیگر بیماری نیز مربوط به زمانی است که در طی بارداری بدن شما دچار اضافه وزن میشود و در نتیجه سلول های شما نسبت به انسولین مقاوم شده و بیماری رخ میدهد.
عدم کنترل تغذیه برای دیابت بارداری در طی بارداری و مصرف بیش از اندازه قند ها نیز میتواند منجر به دیابت بارداری شود.
تقریبا تمام زنان در طی دوران بارداری دچار مقاومت نسبت به انسولین میشوند اما تنها در حدود ۳ تا ۶ درصد از آنها به بیماری مبتلا میگردند.
بیماری معمولا در ماه های آخر بارداری ظاهر میشود.
احتمال اینکه شما به این بیماری مبتلا شوید به عوامل متعددی بستگی دارد، به طور مثال داشتن هریک از شرایط زیر امکان ابتلا به بیماری را افزایش میدهد:
اضافه وزن
سابقه ابتلا به دیابت
سابقه ابتلا به دیابت بارداری در گذشته
سابقه خانوادگی دیابت نوع ۱ یا نوع ۲
داشتن سابقه به دنیا آوردن کودک بیش از ۴ کیلوگرم
داشتن شرایط پیش دیابت یا همان pre diabetic
ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک
این بیماری معمولا بعد از تولد نوزاد برطرف می شود. با این حال علائم آن شبیه به علائم انواع دیگر دیابت است.
دیابت بارداری اگر به صورت کنترل شده باشد خطری سلامت شما و کودکتان را تهدید نمیکند.
این بیماری معمولا علائم خاصی ندارد و موجب بروز علائم بیماری نمیگردد و به همین دلیلی انجام آزمایش خون در طی بارداری برای آگاهی از ابتلا ببه بیماری بسیار مهم است.با این وجود ممکن است در مواردی همراه علائم زیر باشد.
تشنگی زیاد:
فرد باردار مبتلا دچار تشنگی زیاد می شود، زیرا بدن برای رقیق کردن گلوکز بالا در خون، آب و مایعات بیشتری طلب می کند.
پر ادراری:
مصرف زیاد مایعات در اثر تشنگی باعث می شود فرد مبتلا ادرار زیادی از بدن دفع کند.
خستگی زیاد:
به علت نرسیدن قند به سلول ها بدن مجبور به تجزیه چربی ها و ماهیچه ها برای تولید انرژی میشود که سبب بروز خستگی زیاد میشود.
پرخوری:
یکی از علائم دیگر آن بارداری پرخوری است، افزایش قند خون با افزایش انسولین همراه است و انسولین سبب افزایش اشتها و احساس ضعف میشود.با این وجود ممکن است زن باردار مبتلا به دیابت حاملگی دچار کاهش وزن شود چون سلول های بدن به طور مناسب تغذیه نمیشوند.
این بیماری میتواند بر روی رشد و نمو جنین اثر گذار باشد، در صورتی ک شما به این بیماری مبتلا باشید و به علت عدم رعایت
تغذیه دیابت بارداری، قند خون شما بالا رفته باشد به تبع آن قند خون نوزاد شما نیز بالا میرود و در نتیجه مجبور به ترشح انسولین بیشتر برای کنترل قند خون میشود که موجب ذخیره قند به صورت چربی در بدن نوزاد میشود.
عدم کنترل دیابت بارداری با تغذیه یا دارو در طی دوران حاملگی سبب بروز مشکلاتی برای نوزاد میشود،
نوزاد با بدنی بزرگتر از حالت عادی و وزن زیاد متولد میشود.
در صورت عدم کنترل بیماری ممکن است سبب بروز مشکلا تنفسی در نوزاد و حتی موجب مرگ نوزاد پیش از تولد گردد.
همچنین میتواند سبب بروز زردی در نوزاد گردد.
ابتلا به دیابت نوع ۲ در دوران بزرگسالی.
تولد پیش از موعد.
بیماری کنترل نشده در مادر نیز میتواند مشکلاتی را برای زن باردار به همراه داشته باشد، همچنین سبب
بالا رفتن فشار خون در مادر باردار و دفع پروتیین از ادرار میگردد، ممکن است به علت بزرگتر بودن نوزاد نسبت به حالت عادی نیاز به عمل جراحی سزارین داشته باشد.
در مرحله اول زن باردار بیمار باید
تغذیه در دیابت بارداری خود را کنترل نمایید و به گرفتن
رژیم غذایی برای دیابت بارداری اهتمام ورزد. رعایت تغذیه در دیابت بارداری میتواند نقش بسیار مهمی بر کنترل بیماری داشته باشد به گونه ای که دیگر نیاز به درمان تکمیلی برای کنترل بیماری نداشته باشد و تنها با رعایت تغذیه مناسب در دیابت بارداری به شرایط نرمال بازگردد.
بسیاری از زنان بیمار در صورت رعایت تغذیه مناسب برای دیابت بارداری و فعالیت بدنی نیاز به دارودرمانی ندارند اما در صورت رعایت تغذیه دیابت بارداری و عدم کنترل قند خون در فرد بیمار از انسولین کمک گرفته میشود.
همانطور که گفته شد کنترل دیابت بارداری با تغذیه خوب نقش بسیار مهمی در روند کنترل و درمان ایجاد میکند، به همین دلیل بیشترین تمرکز بیمار باید بر روی تغذیه در دیابت بارداری باشد.
توجه به نکات زیر در
کنترل دیابت بارداری با تغذیه میتواند در عدم بروز بیماری کمک قابل توجهی نماید:
مصرف نکردن مقدار زیادی کربوهیدرات در یک وعده غذایی و داشتن رژیم غذایی متعادل و برنامه غذایی متناسب.
جایگزین کردن کربوهیدرات های پیچیده در تغذیه دیابت بارداری به جای کربوهیدرات های ساده.
مصرف همزمان کربوهیدرات ها و پروتیین ها در تغذیه در دیابت بارداری
تغذیه مناسب برای دیابت بارداری شما باید شامل صبحانه ای غنی از پروتیین و فیبر باشد.
حذف نکردن هیچ یک از وعده های موجود در رژیم غذایی دیابت بارداری.
سبزیجات باید جزء حذف نشدنی از برنامه کنترل دیابت بارداری با تغذیه باشد.
اجتناب از مصرف غذاهایی که به طور ناگهانی قند خون را بالا میبرد و حذف این غذا ها از تغذیه در دیابت بارداری.
بجای استفاده از آبمیوه ها ، خود میوه را در
تغذیه در دیابت بارداری خود جایگزین کنید.
اندازه گیری قند خون در منزل توسط گلوکومتر و اطلاع دادن نتایج آن به پزشک و کارشناس تغذیه ضروری است تا بر اساس آن کنترل دیابت بارداری صورت گیرد و در صورت نیاز رژیم دیابت بارداری برای شما تنظیم گردد یا تغیرراتی در تغذیه دیابت بارداری فرد صورت گیرد.
معمولا اندازه گیری قند خون قبل از صبحانه و دو ساعت پس از وعده های اصلی صورت میگیرد، در بعضی مواقع قبل از خواب نیز قند خون اندازه گیری میشود.
از آنجایی که این بیماری موجب افزایش فشار خون نیز میشود، کنترل فشار خون و پایش آن میتواند نقش مهمی در تشخیص بیماری و در صورت ابتلا در روند درمان نقش داشته باشد.
در صورت ابتلا به فشار خون بارداری علاوه بر تغذیه مناسب برای دیابت بارداری باید نکات مربوط به
رژیم غذای فشار خون هم در رژیم غذایی اعمال گردد.