تغدیه مادر در دوران بارداری باید
تنوع داشته باشد، اینکه رژیم غذایی مادر باردار باید متنوع باشد یعنی
شامل گروه های غذایی سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت، حبوبات، مغزها و لبنیات باشد و از هرکدام از گروه های غذایی گفته شده به میزانی مناسب در رژیم غذایی مادر در دوران بارداری مصرف نماید.
تغذیه مادر باردار و تغذیه مادر قبل از بارداری باید به گونه ای باشد که
علاوه بر سه وعده اصلی، سه تا چهار میان وعده هم داشته باشد تا مادر در طول روز احساس گرسنگی نداشته باشد.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از
تغذیه مادر باردار حذف گردد و یا
به طور محدود مصرف شود.
نان مورد استفاده در تغذیه مادر در دوران بارداری بهتر است از نوع
سبوسدار باشد و تا جایی که امکان دارد از مصرف کربوهیدرات های ساده در رژیم غذایی بارداری پرهیز نمایید.
گوشت و پروتئین های مصرفی در رژیم غذایی مادر باردار را از نوع
لخم و بدون چربی انتخاب کنید.
روغن مصرفی در رژیم غذایی مادر باردار بهتر است از نوع مایع باشد، بهترین روغن مایع برای مصرف در تغذیه مادر در بارداری روغن
زیتون و کلزا میباشد.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در تغذیه مادر در دوران بارداری مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در رژیم غذایی مادر باردار این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است
از مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی بارداری پرهیز شود.انوع
مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و
ترجیحا به صورت خام در رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و قبل بارداری مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان تغذیه مادر در دوران بارداری هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
سبزیجات و میوه ها منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در تغذیه مادر باردار به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.سبزیجات و میوه ها
به صورت تازه باید در تغذیه در رژیم غذایی مادر باردار مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
تغذیه مادر در بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و رژیم غذایی در دوران بارداری خود را تغییر دهد.
رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود.
رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا
رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند
موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر
بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این
کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک
رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه مادر در دوران بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، رژیم غذایی مادر باردار تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.قبل از دوران بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک
رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، قبل از حاملگی یک
رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا
با پزشک و متخصص تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و رژیم غذایی مادر باردار در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی در دوران بارداری شما را تنظیم کند.به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه مادر در دوران بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه مادر در دوران بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت چاقی در مادر باردار،
تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا
مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و تغذیه در دوران بارداری برای افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و
میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی مادر در دوران بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.