رژیم غذایی سلیاک | نمونه Ce۲۰۱

کودک پنج ساله ای با وزن ۱۶ کیلوگرم و قد ۱۰۵ سانتی متر که از یک ماه قبل دچار نفخ شدید و اسهال و ضعف شده است به علت مشکلات گوارشی و ابتلا و اسهال به پزشک مراجعه کرده و براساس آزمایشات بالینی، این کودک دچار کم خونی هم میباشد، ضعف و رنگ پریدگی در این کودک مشاهده میشود.بر اساس آزمایشات بالینی صورت گرفته و با توجه به نتایج آزمایشات این کودک دچار بیماری سلیاک است. رژیم غذایی فاقد گلوتن مناسب برای بیماری سلیاک و همینطور درمان کم خونی فقر آهن ایشان به شرح زیر توسط کارشناس تغذیه تنظیم شده است.

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی سلیاک

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی بر اساس فردی و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی سلیاک | هفته اول

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

تنها راه درمان سلیاک داشتن برنامه غذایی مناسب است

به صفحه رژیم آنلاین بروید و اطلاعات خود را وارد کرده و از متخصص تغذیه برنامه غذایی مخصوص خودتان را بگیرید.

لیست جانشینی غذا برای درمان سلیاک

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان بدون گلوتن

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*


*حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۳۰ گرم جگر، دل، قلوه یا یک قوطی کبریت

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

قهوه بدون شکر

برنامه غذایی برای سلیاک | توصیه های اختصاصی

توصیه ها
نانی که در رژیم غذایی سلیاک گنجانده شده از نوع نان رژیمی بدون گلوتن است و بیمار باید از مصرف نان های معمولی خودداری نماید.

در مواردی که بیمار سلیاک مبتلا به اسهال میشود بهتر است با هماهنگی کارشناس تغذیه ، شیر و قند های ساده را از رژیم غذایی خود موقتا حذف کند و جایگزین آن را در رژیم غذایی سلیاک قرار دهد.

از مصرف مواد غذایی آماده در رژیم غذایی خود تا حد امکان بپرهیزید، زیرا ممکن است در ترکیبات آنها گلوتن به کار رفته باشد، در صورتی که نیاز باشد از مواد غذایی آماده در رژیم غذایی خود استفاده کنید حتما برچسب روی آن را خوانده و در صورتیکه در ترکیبات آن گلوتن استفاده نشده بود مصرف کنید.

مواد غذایی آماده در رژیم غذایی سلیاک که ممکن است در ترکیبات آن گلوتن استفاده شده باشد شامل: غذاهای تهیه شده با آرد سوخاری، سوسیس ها و کالباس، رب، سس ها، سوپ های آماده، قهوه های آماده، کنسرو ها و...

ترکیبات پایدار کننده و طعم دهنده در صنایع غذایی ممکن است ترکیباتی از گلوتن داشته باشند، بنابر این نیاز است قبل از مصرف و قرار دادن در رژیم غذایی سلیاک برچسب روی آن را خوانده تا فاقد ترکیبت گلوتن باشد.

در مورد استفاده از کباب های کوبیده این نکته را باید در نظر داشت که در خانه تهیه شوند و از مصرف کوبیده های رستوران در رژیم غذایی به علت وجود نان خشک و گلوتن در آن پرهیز کنید.

روغن
مصرفی در رژیم غذایی سلیاک بهتر است روغن زیتون یا کلزا باشد که ترکیبات امگا ۳ بیشتری را داراست.

هر دو روز یک عدد کپسول ۵۰۰ میلی گرمی امگا ۳ را همراه رژیم غذایی خود میل کنید.

سلیاک

سلیاک چیست ؟

مواد غذایی دارای گلوتن

درمان سلیاک

سلیاک یک بیماری گوارشی خود ایمنی است که به پرز های روده کوچک آسیب میزند و باعث اختلال در جذب مود غذایی میشود، افرادی که دچار بیماری سلیاک هستند نمیتوانند وجود پروتیینی به نام گلوتن را در رژیم غذایی خود تحمل کنند و باید یک رژیم غذایی فاقد گلوتن را مصرف کنند.
در این بیماران در صورت مصرف گلوتن در رژیم غذایی، دستگاه ایمنی به پرز های روده کوچک که مسئول جذب مواد مغذی هستند حمله میکند و آن ها را از بین میبرد بنابر این بیمار سلیاکی دچار سوء جذب مواد مغذی میشوند.
از آنجا که در سلیاک دستگاه ایمنی فرد به دستگاه گوارش حمله میکند یک بیماری خود ایمنی است و چون دستگاه گوارش را درگیر میکند میتواند یک بیماری گوارشی باشد.
سلیاک یک بیماری ارثی است که در صرت ابتلای اقوام شما ممکن است در شما نیز بروز دهد، زمان بروز بیماری در افراد مختلف متفاوت است، در برخی افراد بیماری در کودکی بروز میکند و در برخی افراد دیگر در بزرگسالی، مشخص شده که زمان شیردهی مادر تاثیر مهمی بر بروز سلیاک و زمان بروز آن دارد به طوری که هرچه کودک مدت طولانی تری از شیر مادر تغذیه کرده باشد در بروز بیماری تاخیر بیشتری می افتد.
سلیاک ممکن است خود را در شکل های مختلف بروز دهد، در برخی افراد مبتلا به سلیاک ممکن است علایم گوارشی آشکار شود و در برخی افراد تحریک پذیری و افسردگی بیشتر شود.
سوء جذب
مواد مغذی در بیماران سلیاکی میتواند خو را به گونه های مختلفی بروز دهد و عوارض مختلفی را در پی داشته باشد، پوکی استخوان، نرمی استخوان، کمبود ویتامین D، کم خونی فقر آهن، تاخیر در رشد و ... از عوارض جانبی بیماری سلیاک کنترل نشده هستند.
تحقیقات نشان داده در حدود ۱۰ درصد از اقوام درجه یک افراد مبتلا به سلیاک به سلیاک پنهان و بدون علامت مبتلا هستند و نیاز به غربالگری دارند.
سلیاک هرچه زودتر تشخیص داده و درمان شود عوارض جانبی کمتری به جای میگذارد.

در بیماران سلیاک باید گلوتن از رژیم غذایی حذف شود و یک رژیم غذایی فاقد گلوتن مصرف شود، غذاهایی که دارای گلوتن هستند و در افراد مبتلا به سلیاک نباید مصرف شوند به شرح زیر میباشد:
گندم، جو، جو دوسر، چاودار، آرد حاصل از این مواد و کلیه محصولات تولید شده از این مواد مثل انواع نان های مختلف، ماکارونی، بیسکوییت، حلیم، سمنو، کیکی ها و شیرینی ها، زولبیا، بامیه، نان برنجی یا شیرینی کرمانشاهی، گندم بو داده و انواع سبوس های آنها...
ماءالشعیر و نوشیدنی هایی که در تولید آنها از مالت، مخمر آجو و ... استفاده شده است.
جوانه های گندم و جو، نشاسته های حاصل از گندم، راحت الحلقوم ها، مسقطی ها و غذاهای تولید شده از ترکیبات نشاسته گندم.
مواد غذایی آماده و صنعتی معمولا در ترکیباتشان گلوتن استفاده شده است و در استفاده از مواد غذایی آماده حتما باید برچسب ترکیات آن خوانده شود تا در آن گلوتن استفاده نشده باشد،به طور مثال در سوپ های آماده، رب های گوجه فرنگی، انواع سس ها، برخی آب نبات ها و شکلات ها، شیرکاکائو، سوسیس و کالباس، همبرگر، کنسرو ها، مواد غذایی تولید شده در آرد سوخاری و بستنی مواد غذایی هستند که در تولید آنها معمولا گلوتن استفاده شده است.
ترکیبات پایدار کننده، طعم دهنده، امولسیون کننده، قوام دهنده و ... که در صنایع غذایی به کار میروند ممکن است حاوی برخی ترکیبات گلوتن باشند.
در مورد قهوه های باید به برچسب روی قهوه توجه کرد که فاقد گلوتن باشد.
همینطور در مورد پنیر و خامه هم باید به برچس بمواد غذایی آن توجه کرد که درفراهم آوری آن از گلوتن استفاده نشده باشد.
در حال حاضر برای سلیاک درمانی وجود ندارد و تنها راه کنترل بیماری یکرژیم غذایی فاقد گلوتن و رژیم غذایی سلیاک است، اساس بهبودی بیماران سلیاکی رعایت یک رژیم غذایی سلیاک تا آخر عمر است و نیازمند این است که بیمار در تمامی طول عمر خود رژیم غذایی فاقد گلوتن را مصرف کند.
درمان دارویی
به صورت موقت برای کسانی استفاده میشود که دارای وضعیت وخیم سلیاک باشند و در این افراد از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی میشود تا وضعیت آنها بهبود یابد، در نهایت برای ادامه روند بهبودی در این افراد هم نیاز است که از یک رژیم غذایی سلیاک فاقد گلوتن پیروی کنند.
دوره بهبودی
بیماری سلیاک با رعایت کردن رژیم غذایی فاقد گلوتن به ۳ تا ۶ ماه میرسد تا علایم آن به طور کامل بهبود پیدا کند.
بیماران سلیاکی که رژیم غذایی سلیاک را رعایت نمی کنند معمولا از علایم درد شکم، نفخ، گاز روده و اسهال رنج می برند. در مجموع ، این بیماران در صورت عدم رعایت رژیم غذایی سلیاک در معرض خطر بیشتری برای پیشرفت سلیاک ، احتمال سرطان روده کوچک و تنگی روده کوچک بدنبال التهاب هستند.
رعایت کردن یک رژیم غذایی بدون گلوتن و عادت کردن به آن نیازمند زمان و صبر است و نیازمند است تا تغییراتی در سبک زندگی فرد ایجاد شود. وقتی گلوتن از رژیم غذایی فرد حذف میشود به مرور زمان روده بهبود میاید و به حالت طبیعی خود باز میگردد.
بیماران مبتلا به سلیاک باید یک سری از مواد غذایی که دارای گلوتن هستند را از رژیم غذایی خود حذف کنند، با وجود حذف شدن یک سری مواد غذایی از رژیم غذایی سلیاک کماکان میتوان یک رژیم غذایی متنوع را برای ایشان تنظیم کرد، میتوان آرد برنج، ذرت و نشاسته سیب زمینی را جایگزین آرد گندم و جو در رژیم غذایی کرد.آرد های گندم تصفیه شده که فاقد گلوتن هستند نیز در برخی نانوایی های خاص که صرفا محصولات فاقد گلوتن تولید میکنند موجود است و نیاز نیست بیمار سلیاکی نگران رژیم غذایی خود باشد.
با وجود حذف یک سری از مواد غذایی از رژیم غذایی سلیاک اما کماکان این افراد میتوانند از تنوع بالایی در رژیم غذایی استفاد کنند.
در گروه غلات میتوانند از آرد برنج، ذرت و سویا برای تهیه شیرینی ها و کیک ها استفاده کنند، همینطور محصلاتی که با نشاسته سیب زمینی تهیه شده در رژیم غذایی سلیاک آزاد است.
مصرف حبوبات در رژیم غذایی سلیاک مانعی ندارد و بیماران سلیاکی میتوانند از حبوباتی نظیر عدس، نخود، لوبیا، لپه، ماش، باقلا، سویا و آرد و جوانه آنها استفاده کنند.
لبنیات
و بویژه انواع پروبیوتیک آنها در رژیم غذایی سلیاک میتواند مورد استفاده قرار گیرد، ترجیحا لبنیات مصرفی در رژیم غذایی سلیاک از نوع کم چرب آن باشد.
در مواقعیکه بیمار سلیاکی پس دچار اسهال میشود مصرف شیر را در این بیماران قطع کرده و جایگزین های آن را در رژیم غذایی این بیماران قرار میدهیم.
میوه ها
و سبزی ها و آبمیوه های طبیعی محدودتی در رژیم غذایی سلیاک ندارد و میتوانند از آنها بر اساس میزان مجاز توسط کارشناس تغذیه مصرف کنند.
انواع گوشت ها و تخم مرغ، کره، عسل، قند، شکر، مربای خانگی، چای مجاز است و میتواند در رژیم غذایی سلیاک قرار گیرد.
منابع امگا ۳
میتوانند به کاهش التهاب و تسریع در روند بهبودی بیماری مورد استفاده قرار گیرند. منابع خوب امگا ۳ در رژیم غذایی شامل زیتون و روغن آن، گردو، ماهی آب آزاد و روغن کلزا هستند.
مصرف مغز ها در رژیم غذایی مجاز است، بیماران سلیاکی میتوانند به اندازه تنظیم شده توسط کارشناس تغذیه از مغز ها در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
توجه داشته باشید که برخی از داروها نیز ممکن است دارای گلوتن باشند.
در بیماران بتلا به سلیاک ممکن است نیاز به مصرف برخی مکمل های غذایی همراه با رژیم غذایی باشد، مکمل های رایج مورد استفاده در این بیماران مثل ویتامین D، کلسیم، آهن و اسید فولیک با نظر پزشک و کارشناس تغذیه میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین با تجویز پزشک یا کارشناس تغذیه از مکمل امگا ۳ برای کاهش التهاب میتوان در رژیم غذایی سلیاک استفاده کرد.