رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری | نمونه Prg۲۱۹

رژیم غذایی مناسب برای مادر باردار در سه ماه اول بارداری که دارای یک جنین است تنظیم شده است، این بارداری، بارداری سوم این مادر میباشد که در هفته هفتم بارداری قرار دارد. وزن این مادر ۷۱ کیلوگرم و قد ایشان ۱۶۹ سانتی متر میباشد، بدون بیماری خاص و یا سابقه بیماری های مزمن و روزانه به مدت ۱ ساعت به ورزش و پیاده روی میپردازد، رژیم غذایی سه ماه اول بارداری برای ایشان به شرح زیر تنظیم شده است:

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم سه ماه اول بارداری

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری برای شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی سه ماه اول بارداری | هفته هفتم

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

تغذیه سالم در بارداری ضامن سلامت کودک در طول زندگی

به صفحه رژیم آنلاین بروید و اطلاعات خود را وارد کرده و از متخصص تغذیه برنامه غذایی مخصوص خودتان را بگیرید.

لیست جانشینی غذا برای مادر باردار در سه ماه اول بارداری

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۳۰ گرم جگر، دل، قلوه یا یک قوطی کبریت

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۱ عدد سوسیس آلمانی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۱ قاشق غذاخوری مایونز

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۰/۵ لیوان نوشابه یا دلستر یا ۱۲۰ سی سی

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

قهوه بدون شکر

برنامه غذایی سه ماه اول بادرای | توصیه های اختصاصی

توصیه های اختصاصی
در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری از مصرف روغن ها و چربی های جامد پرهیز نمایید؛ جهت پخت و پز از روغن های گیاهی مایع در رژیم غذایی خود استفاده کنید، بهترین روغن در این زمینه روغن کلزا و زیتون می باشد.
لبنیات
مورد استفاده در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری باید از نوع کم چرب باشد.
مصرف نمک را در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری کاهش دهید،
مصرف نمک موجب افزایش فشار خون در طی بارداری میگردد.
بهتر است از نان های سبوسدار در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری استفاده کنید.
استرس و اضطراب در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب، تا حد امکان از اضطراب و استرس دوری کنید.
مصرف سبزیجات در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری به کاهش یبوست در دوران بارداری کمک میکند، به اندازه کافی از سبزیجات در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
در صورت حالت تهوع شربت زنجبیل یا نان خشک مصرف نمایید.
با مشورت پزشک خود روزانه به مدت سی دقیقه تا یک ساعت به فعالیت بدنی بپردازید.

بارداری و تغذیه

تغذیه دوران بارداری

اهمیت تغذیه در دوران قبل از بارداری

اهمیت تغذیه در دوران بارداری

رژیم غذایی سه ماه اول بارداری

رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری باید تنوع داشته باشد، یعنی شامل گروه های غذایی سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت، حبوبات، مغزها و لبنیات باشد و از هرکدام از گروه های غذایی گفته شده به میزانی مناسب در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری مصرف نماید.
تغذیه در دوران بارداری و قبل از بارداری باید به گونه ای باشد که علاوه بر سه وعده اصلی، سه تا چهار میان وعده هم داشته باشد تا نیاز های مادر را تامین کند و در طول روز احساس ضعف به مادر دست ندهد.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از رژیم غذایی بارداری حذف گردد و یا به طور محدود مصرف شود.
نان مورد استفاده در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری بهتر است از نوع سبوسدار باشد و تا جایی که امکان دارد از مصرف کربوهیدرات های ساده در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری پرهیز نمایید.
گوشت
و پروتئین های مصرفی در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری را از نوع لخم و بدون چربی انتخاب کنید.
روغن
مصرفی در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری بهتر است از نوع مایع باشد، بهترین روغن مایع برای مصرف در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری روغن زیتون و کلزا میباشد.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در رژیم غذایی بارداری این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است از مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری پرهیز شود.
انوع مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و ترجیحا به صورت خام در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان تغذیه در دوران بارداری هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
سبزیجات و میوه ها
منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.سبزیجات و میوه ها به صورت تازه باید در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
رژیم غذایی سه ماه اول بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و رژیم غذایی خود را تغییر دهد.

رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود. رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود
.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک
در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه در طی دوران بارداری و سه ماه اول بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک رژیم غذایی مناسب در طی دوران بارداری که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.
قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی سه ماه اول بارداری برای شما را تنظیم کند.
به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا رژیم غذایی سه ماه اول بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه در دوران بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و رژیم غذایی بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
رژیم غذایی مناسب در سه ماه اول بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی در دوران بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.
رژیم غذایی سه ماه اول بارداری نقش مهمی در سلامت جنین بر عهده دارد، مادر باردار باید از دوران قبل از بارداری مصرف مکمل ها و ویتامین های مختلف را آغاز کرده باشد و مصرف آنها را در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری نیز ادامه دهد.
استفاده از لبنیات در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری موجب تامین نیاز مادر به کلسیم میشود، لبنیات علاوه بر محتوای کلسیم بالا بخشی از نیاز مادر باردار به پروتئین را هم تامین میکند. روزانه حداقل سه واحد لبنیات در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری مصرف نمایید.
اسید فولیک
باعث تکامل کانال عصبی جنین میشود و در صورت کمبود این ماده موجب نقص در سیستم عصبی نوزاد و مرگ او میشود، مصرف منابع اسید فولیک در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری میتواند بخشی از این نیاز را تامین کند. سبزیجات برگ تیره، بروکلی، مارچوبه، حبوبات و... حاوی مقادیر مناسبی از اسید فولیک هستند که میتوانند در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری قرار گیرند.
غلات کامل علاوه بر تامین بخشی از انرژی مورد نیاز مادر در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری حاوی مقادیر زیادی فیبر، ویتامین های گروه ب و املاح هستند.
گوشت ها و تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین هستند که باید در سه ماه اول بارداری به اندازه کافی مصرف شوند، هرچند در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری نیاز به افزایش میزان پروتئین در رژیم غذایی مادر باردار نیست اما باید حداقل نیاز مادر برای پروتئین تامین شود تا مشکلی برای رشد جنین رخ ندهد.
استفاده از میوه ها در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری به تامین ویتامین ها و آنتی اکسیدان های مختلف در مادر باردار منجر میشود.
مصرف امگا ۳ در رژیم غذایی سه ماه اول باردرای فراموش نشود و از منابع آن به اندازه کافی در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری خود استفاده کنید.