رژیم غذایی بارداری در سه ماهه اول Prg208
رژیم غذایی بارداری در سه ماهه اول Prg208

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
رژیم غذایی بارداری در سه ماهه اول Prg208

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
رژیم غذایی بارداری در سه ماهه اول Prg208

رژیم غذایی در سه ماهه اول بارداری | نمونه Prg۲۰۹

رژیم غذایی در سه ماهه اول بارداری برای خانمی ۲۴ ساله با وزن ۶۱ کیلوگرم و قد ۱۵۷ سانتی متر تنظیم شده است، این مادر در هفته پنجم بارداری و دارای دو جنین میباشد. ایشان اندکی دچار فشار خون هستند و نیازمند یک رژیم غذایی مناسب برای کاهش فشار خون نیز میباشد.
رژیم غذایی سه ماهه اول بارداری برای کاهش فشار خون
برای ایشان به شرح زیر میباشد:

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی بر اساس فردی و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی سه ماه اول باردای | هفته اول

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی غذا برای تغذیه در سه ماه اول بارداری

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۳۰ گرم جگر، دل، قلوه یا یک قوطی کبریت

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۱ عدد سوسیس آلمانی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۱ قاشق غذاخوری مایونز

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۰/۵ لیوان نوشابه یا دلستر یا ۱۲۰ سی سی

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

قهوه بدون شکر

برنامه غذایی مادر باردار در سه ماه اول بارداری | توصیه های اختصاصی

میزان نمک مجاز در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری برای کاهش فشار خون حدود یک سوم قاشق چای خوری میباشد، این میزان نمک را در ابتدای روز جدا کرده و در طی روز فقط همین میزان را در رژیم غذایی خود اضافه کنید.
با توجه به کم نمک بودن رژیم غذایی شما جهت بهبود طعم آن از آبلیمو ها و آبغوره های بدون نمک، آب نارنج و ... در حد تعادل استفاده کنید.
از مصرف غذاهای کنسرو شده، رب گوجه فرنگی، ترشی شور، خیار شوردوغ های موجود در بازار به علت وجود نمک آن در رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول برای کاهش فشار خون خودداری کنید.
پنیر
مصرفی در رژیم های غذایی برای کاهش فشار خون را از شب قبل در آب گذاشته و آب آن دور ریخته شود تا نمک آن کاهش پیدا کند.
در رژیم غذایی خود به میزان کافی از سبزیجات پر پتاسیم مثل گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس، قارچ، بامیه استفاده کنید.
به طور کلی مصرف سبزیجات در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری برای کاهش فشار خون باید زیاد باشد.
در انتخاب واحد های میوه قرار داده شده در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری برای کاهش فشار خون از میوه های پر پتاسیم مثل پرتقال، کیوی، موز، طالبی، گرمک، خربزه، زردآلو، شلیل، انار و خرمالو استفاده کنید.
در رژیم بارداری از مصرف روغن ها و چربی های جامد پرهیز نمایید؛ جهت پخت و پز از روغن های گیاهی مایع در رژیم غذایی خود استفاده کنید، بهترین روغن در این زمینه روغن کلزا و زیتون می باشد.
لبنیات
مورد استفاده در رژیم غذایی بارداری باید از نوع کم چرب باشد.
مصرف نمک را در رژیم غذایی بارداری کاهش دهید،
مصرف نمک موجب افزایش فشار خون در طی بارداری میگردد.
بهتر است از نان های سبوسدار در رژیم غذایی بارداری استفاده کنید.
استرس و اضطراب در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب، تا حد امکان از اضطراب و استرس دوری کنید.
مصرف سبزیجات در رژیم غذایی بارداری به کاهش یبوست در دوران بارداری کمک میکند، به اندازه کافی از سبزیجات در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
در صورت حالت تهوع شربت زنجبیل یا نان خشک مصرف نمایید.
با مشورت پزشک خود روزانه به مدت سی دقیقه تا یک ساعت به فعالیت بدنی بپردازید.

بارداری و تغذیه

تغذیه دوران بارداری

اهمیت تغذیه در دوران قبل از بارداری

اهمیت تغذیه در دوران بارداری

رژیم غذایی بارداری سه ماه اول

باید از همه گروه های مواد غذایی در رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول استفاده شود، رعایت تنوع و تعادل در رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول از اصول مهم تغذیه در دوران بارداری است، استفاده از همه گروه های غذایی در رژیم غذایی دوران بارداری شامل سبزیجات، میوه ها، لبنیات، گوشت و پروتئین، غلات و چربی ها میباشد که از هرکدام از این گروه های غذایی باید به رژیم غذایی سه ماهه اول در دوران بارداری باید شامل سه وعده اصلی و حداقل دو میان وعده باشد تا مادر در طول روز احساس گرسنگی و ضعف نداشته باشد.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از تغذیه در دوران بارداری حذف گردد و یا به طور محدود مصرف شود.
استفاده از نان های سبوسدار و همچنین کربوهیدرات های پیچیده در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری بجای کربوهیدارت های ساده اهمیت زیادی دارد، وجود فیبر در سبوس و کربوهیدرات های پیچیده باعث عملکرد بهتر دستگاه گوارش مادر در بارداری و جلوگیری از یبوست ایشان میشود.
از انواع گوشت های بدون چربی و کم چرب در رژیم غذایی دوران بارداری استفاده نمایید.
همچنین برای استفاده از روغن در پخت و پز در رژیم غذایی سه ماهه اول دوران بارداری انواع مایع آن را انتخاب کنید، روغن های زیتون و کلزا گزینه مناسبی برای مصرف در رژیم غذایی سه ماه اول  بارداری هستند.
مصرف غذاهای شور و با نمک زیاد در رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار افزایش میابد که با مصرف نمک در رژیم غذایی بارداری این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است از مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول پرهیز شود.
مغز ها حاوی انواعی از املاح مورد نیاز مادر هستند که باید به میزان متناسب در رژیم غذایی سه ماه دوران بارداری گنجانده شود، البته باید توجه داشت که مصرف زیاد مغز ها به علت محتوای چربی بالایی که دارند میتواند موجب چاقی در دوران بارداری شود به همین دلیل نباید به میزان زیاد از مغز ها در رژیم غذایی دوران بارداری استفاده شود.
سبزیجات و میوه ها باید حداقل به میزان ۴ و ۳ واحد در طول روز در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری قرار داده شود، میوه ها وسبزیجات علاوه بر تامین بخشی از ویتامین ها و املاح مورد نیاز مادر باردار محتوای فیبر بالایی دارند و میتوانند در کاهش عوارض گوارشی در دوران بارداری کمک بسیار زیادی کنند.
رژیم غذایی سه ماه اول بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به متخصص تغذیه مراجعه نماید و تغذیه در دوران بارداری خود را تغییر دهد.
رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود. رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود
.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک
در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه در دوران بارداری و رژیم غذایی سه ماه اول بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه مناسب در دوران بارداری که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.
قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی بارداری شما را تنظیم کند.
به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه در دوران بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه در دوران بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و رژیم غذایی بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب در دوران بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی در دوران بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.
رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری نقش مهمی در سلامت جنین بر عهده دارد، مادر باردار باید از دوران قبل از بارداری مصرف مکمل ها و ویتامین های مختلف را آغاز کرده باشد و مصرف آنها را در رژیم غذایی بارداری در سه ماهه اول نیز ادامه دهد.
استفاده از لبنیات در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری موجب تامین نیاز مادر به کلسیم میشود، لبنیات علاوه بر محتوای کلسیم بالا بخشی از نیاز مادر باردار به پروتئین را هم تامین میکند. روزانه حداقل سه واحد لبنیات در رژیم غذایی سه ماهه اول بارداری مصرف نمایید.
اسید فولیک
باعث تکامل کانال عصبی جنین میشود و در صورت کمبود این ماده موجب نقص در سیستم عصبی نوزاد و مرگ او میشود، مصرف منابع اسید فولیک در رژیم غذایی سه ماهه اول بارداری میتواند بخشی از این نیاز را تامین کند. سبزیجات برگ تیره، بروکلی، مارچوبه، حبوبات و... حاوی مقادیر مناسبی از اسید فولیک هستند که میتوانند در رژیم غذایی مادر باردار در سه ماه اول بارداری قرار گیرند.
غلات کامل
علاوه بر تامین بخشی از انرژی مورد نیاز مادر در رژیم غذایی بارداری در سه ماه اول حاوی مقادیر زیادی فیبر، ویتامین های گروه ب و املاح هستند. 
گوشت ها و تخم مرغ
منبع خوبی از پروتئین هستند که باید در سه ماه اول بارداری به اندازه کافی مصرف شوند، هرچند در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری نیاز به افزایش میزان پروتئین در رژیم غذایی مادر باردار نیست اما باید حداقل نیاز مادر برای پروتئین تامین شود تا مشکلی برای رشد جنین رخ ندهد.
استفاده از میوه ها در رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری به تامین ویتامین ها و آنتی اکسیدان های مختلف در مادر باردار منجر میشود.
مصرف امگا ۳ در رژیم غذایی سه ماه اول باردرای فراموش نشود و از منابع آن به اندازه کافی در رژیم غذایی سه ماه اول بارداری خود استفاده کنید.

رژیم غذایی مناسب برای سه ماه اول بارداری | میانگین هفتگی | کد Prg۲۰۹

برای اینکه بتونیم رژیم غذایی شما رو تنظیم کنیم نیاز به اطلاعات فیزیکی شما داریم، بر روی دکمه دریافت رژیم بارداری کلیک کنید و اطلاعات خودتون رو برای ما ارسال کنید تا متخصصین تغذیه ما رژیم غذایی شما را براتون تنظیم کنند. برای دریافت رژیم بارداری کلیک کنید.