تغذیه هفته به هفته دوران بارداری برای مادر گیاهخوار Prg207
تغذیه هفته به هفته دوران بارداری برای مادر گیاهخوار Prg207

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
تغذیه هفته به هفته دوران بارداری برای مادر گیاهخوار Prg207

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
تغذیه هفته به هفته دوران بارداری برای مادر گیاهخوار Prg207

تغذیه دوران بارداری هفته به هفته مادر گیاهخوار | نمونه Prg۲۰۷

رژیم غذایی بارداری هفته به هفته برای مادر باردار ۳۱ ساله با قد ۱۷۰ سانتی متر و وزن ۶۸ کیلو گرم تنظیم شده است. ایشان در هفته هشتم بارداری قرار دارد و دارای یک جنین میباشد.فاقد هرگونه بیماری خاص و تنها محدودیتی که دارد عدم مصرف غذاهای گوشتی است و در واقع نیمه گیاهخوار هستند.
رژیم دوران بارداری هفته به هفته برای این مادر گیاهخوار
به شرح زیر تنظیم شده است:

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی هفته به هفته در دوران بارداری

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی بارداری هفته به هفته بر اساس فردی و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه تغذیه ای دوران بارداری | تغذیه هفته هشتم بارداری

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی غذا برای تغذیه بارداری هفته به هفته

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه پروتئین

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*




*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۱ قاشق غذاخوری مایونز

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۰/۵ لیوان نوشابه یا دلستر یا ۱۲۰ سی سی

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

قهوه بدون شکر

تغذیه هفته به هفته دوران بارداری | توصیه های اختصاصی

از روغن های زیتون و کلزا برای پخت و پز در تغذیه هفته به هفته بارداری استفاده نمایید.
لبنیات
مورد استفاده در رژیم غذایی بارداری باید از نوع کم چرب باشد.
مصرف نمک را در رژیم غذایی بارداری کاهش دهید،
مصرف نمک موجب افزایش فشار خون در طی بارداری میگردد.
بهتر است از نان های سبوسدار در رژیم غذایی بارداری استفاده کنید.
به همراه تغذیه هفته به هفته دوران بارداری از آب مرکبات یا آبلیموی تازه مصرف نمایید.
در صورت حالت تهوع شربت زنجبیل یا نان خشک مصرف نمایید.
استرس و اضطراب در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب، تا حد امکان از اضطراب و استرس دوری کنید.

با مشورت پزشک خود روزانه به مدت سی دقیقه تا یک ساعت به فعالیت بدنی بپردازید.
نیاز است تا با مشورت پزشک از مکمل های آهن، روی، اسید فولیک، ویتامین دی و کلسیم در تغذیه هفته به هفته بارداری استفاده کنید.

بارداری و تغذیه

تغذیه دوران بارداری

اهمیت تغذیه در دوران قبل از بارداری

اهمیت تغذیه در دوران بارداری

تغذیه هفته به هفته بارداری گیاهخواری

تغدیه هفته به هفته در دوران بارداری باید تناسب و تعادل کافی داشته باشد یه گونه ای که همه نیاز های مادر باردار را تامین کند. تغذیه هفته به هفته بارداری باید طوری باشد که از همه گروه های غذایی در آن گنجانده شده باشد.غلات، سبزی، میوه، پروتئین، چربی و لبنات باید در تغذیه مادر باردار مورد استفاده قرار گیرد.
تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری باید طوری باشد که در طول روز مادر احساس ضعف و گرسنگی نداشته باشد و وعده های غذایی و میان وعده ها در طول روز تقسیم شوند.
لبنیات
نقش مهمی در تامین کلسیم مورد نیاز در تغذیه در دوران بارداری دارد، باید به اندازه کافی در بارداری و تغذیه هفته به هفته مصرف شوند.
مصرف شیرین کننده ها مثل شکر و ... و همچنین شیرینی جات مصنوعی به طور کلی خوب نیست و بهتر است در تغذیه دوران بارداری نیز محدود شوند. تا ۱۰ درصد از میزان کربوهیدرات موجود در رژیم غذایی را میتوان از قند های ساده در تغذیه هفته به هفته بارداری استفاده کرد.
در تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری بهتر است از غذاهای کم چرب استفاده کنیم و در صورت نیاز به روغن برای پخت و پز به میزان بسیار کم از روغن زیتون یا کانولا استفاده نماییم.
نمک خوراکی
موجب افزایش فشار خون در دوران بارداری میشود. اگر تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری کم نمک باشد میتواند از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری کند.
به علت وجود نمک در مغزهای بو داده شده سعی کنید انواع خام و بدون نمک مغز ها را در بارداری و تغذیه هفته به هفته استفاده کنید.
میوه های خشک
شده نیز در صورت توجه به میزان انرژی و کالری آنها گزینه خوبی برای مصرف به عنوان میان وعده در تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری هستند.
سبزیجات و میوه ها منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در تغذیه در دوران بارداری به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.
بیشتر سبزیجات پس از حرارت دیدن مواد مفید خود را از دست میدهند. به طور کلی مصرف سبزیجات به صورت خام در تغذیه هفته به هفته بارداری مفید تر است.
رژیم غذایی دوران بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و تغذیه در دوران بارداری خود را تغییر دهد.

رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود. رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود
.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک
در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه در دوران بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه مناسب در دوران بارداری که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.
قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی بارداری شما را تنظیم کند.
به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه در دوران بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه در دوران بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و رژیم غذایی بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب در دوران بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی در دوران بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.
با توجه به عدم مصرف گوشت در تغذیه گیاهخواران باردار نیاز است تا تغییراتی در رژیم غذایی حاملگی ایجاد شود تا از کمبود مواد مورد نیاز مادر و جنین جلوگیری شود.
در تغذیه هفته به هفته بارداری تغذیه مادر باردار به طور مرتب کنترل میشود و تغییر میکند.
با توجه به اینکه مادر گیاهخوار در مصرف منابع پروتئینی جانوری محدودیت دارد رژیم هفته به هفته بارداری برای مادر گیاهخوار باید طوری تنظیم شود که میزان پروتئین مورد نیاز مادر را تامین کند.
ترکیب مناسب غلات و حبوبات
نیز از دیگر نکاتی است که باید در رژیم گیاهخواری هفته به هفته بارداری مورد توجه قرار گیرد. استفاده از حبوبات یا غلات به تنهایی در تغذیه هفته به هفته بارداری به تنهایی جوابگوی نیاز بدن به آمینو اسیدهای مختلف نیست و باید ترکیبی از این دو در تغذیه دوران بارداری هفته به هفته مورد استفاده قرار گیرد.
از آنجا که منبع اصلی آهن در رژیم غذایی گوشت قرمز است نیاز است تا علاوه بر استفاده از منابع آهن در تغذیه هفته به هفته بارداری از مکمل های آهن خوراکی نیز در دوران بارداری برای جلوگیری از کم خونی استفاده شود.
زیتون، گردو و روغن کانولا
از منابع خوب امگا سه هستند که به اندازه متناسب باید در رژیم هفته به هفته بارداری مورد استفاده قرار بگیرند تا نیاز به امگا سه در مادر باردار تامین شود.
دانه های گیاهان و مغز ها
برای تامین نیاز روی در گیاهخواران باید مورد استفاده قرار گیرد، نیاز مادر باردار در دوران بارداری به این مواد بیشتر میشود و باید به اندازه کافی و متناسب به هفته بارداری در تغذیه هفته به هفته دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
مصرف ویتامین دی به همراه رژیم غذایی هفته به هفته در دوران بارداری برای جبران کمبود ویتامین دی در بدن مادر نیاز است.

رژیم غذایی هفته به هفته بارداری | میانگین هفتگی | کد Prg۲۰۶