تغدیه هفته به هفته در دوران بارداری باید
تناسب و تعادل کافی داشته باشد یه گونه ای که همه نیاز های مادر باردار را تامین کند. تغذیه هفته به هفته بارداری باید طوری باشد که از همه گروه های غذایی در آن گنجانده شده باشد.غلات، سبزی، میوه، پروتئین، چربی و لبنات باید در تغذیه مادر باردار مورد استفاده قرار گیرد.
تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری باید طوری باشد که در طول روز مادر احساس ضعف و گرسنگی نداشته باشد و وعده های غذایی و میان وعده ها در طول روز تقسیم شوند.
لبنیات نقش مهمی در تامین کلسیم مورد نیاز در تغذیه در دوران بارداری دارد، باید به اندازه کافی در بارداری و تغذیه هفته به هفته مصرف شوند.
مصرف
شیرین کننده ها مثل شکر و ... و همچنین شیرینی جات مصنوعی به طور کلی خوب نیست و بهتر است در
تغذیه دوران بارداری نیز
محدود شوند. تا ۱۰ درصد از میزان کربوهیدرات موجود در رژیم غذایی را میتوان از قند های ساده در تغذیه هفته به هفته بارداری استفاده کرد.
در تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری بهتر است از
غذاهای کم چرب استفاده کنیم و در صورت نیاز به روغن برای پخت و پز به میزان بسیار کم از
روغن زیتون یا کانولا استفاده نماییم.
نمک خوراکی موجب
افزایش فشار خون در دوران بارداری میشود. اگر تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری کم نمک باشد میتواند از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری کند.
به علت وجود نمک در مغزهای بو داده شده سعی کنید انواع
خام و بدون نمک مغز ها را در بارداری و تغذیه هفته به هفته استفاده کنید.
میوه های خشک شده نیز در صورت توجه به میزان انرژی و کالری آنها گزینه خوبی برای مصرف به عنوان میان وعده در تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری هستند.
سبزیجات و میوه ها منابع خوبی از ویتامین ها هستند، در تغذیه در دوران بارداری به میزان زیاد از سبزیجات و به میزان متعادل از میوه ها مصرف کنید.
بیشتر سبزیجات پس از حرارت دیدن مواد مفید خود را از دست میدهند. به طور کلی مصرف سبزیجات به صورت خام در تغذیه هفته به هفته بارداری مفید تر است.
رژیم غذایی دوران بارداری با توجه به وزن مادر و همینطور مدت زمان گذشته از بارداری متفاوت است و نیاز است مادر حامله به طور مرتب به کارشناس تغذیه مراجعه نماید و تغذیه در دوران بارداری خود را تغییر دهد.
رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از بارداری نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود.
رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس بارداری در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر بارداری تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا
رژیم قبل از بارداری شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از بارداری اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از بارداری به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک در مادرانی که تصمیم به بارداری دارند میتواند
موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از بارداری شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر
بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در بارداری فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این
کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به بارداری از یک
رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از بارداری غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از بارداری میتواند به آماده شدن مادر برای بارداری کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب بارداری ایمن و سالم شود.
بارداری یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه در دوران بارداری یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران بارداری مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه مناسب در دوران بارداری که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.قبل از بارداری تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک
رژیم قبل از بارداری مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون بارداری، دیابت بارداری ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک
رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا
با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران بارداری ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی بارداری شما را تنظیم کند.به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه در دوران بارداری به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه در دوران بارداری نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار
تنها تا پیش از بارداری مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع بارداری نباید از رژیم غذایی بارداری برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا
مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران بارداری و رژیم غذایی بارداری افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب در دوران بارداری را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و
میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند بارداری افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی در دوران بارداری ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران بارداری داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.
با توجه به عدم مصرف گوشت در
تغذیه گیاهخواران باردار نیاز است تا تغییراتی در رژیم غذایی حاملگی ایجاد شود تا از کمبود مواد مورد نیاز مادر و جنین جلوگیری شود.
در تغذیه هفته به هفته بارداری تغذیه مادر باردار به طور مرتب کنترل میشود و تغییر میکند.
با توجه به اینکه مادر گیاهخوار در مصرف منابع پروتئینی جانوری محدودیت دارد رژیم هفته به هفته بارداری برای مادر گیاهخوار باید طوری تنظیم شود که میزان
پروتئین مورد نیاز مادر را تامین کند.
ترکیب مناسب غلات و حبوبات نیز از دیگر نکاتی است که باید در
رژیم گیاهخواری هفته به هفته بارداری مورد توجه قرار گیرد. استفاده از حبوبات یا غلات به تنهایی در تغذیه هفته به هفته بارداری به تنهایی جوابگوی نیاز بدن به آمینو اسیدهای مختلف نیست و باید ترکیبی از این دو در تغذیه دوران بارداری هفته به هفته مورد استفاده قرار گیرد.
از آنجا که منبع اصلی آهن در رژیم غذایی گوشت قرمز است نیاز است تا علاوه بر استفاده از منابع آهن در تغذیه هفته به هفته بارداری از
مکمل های آهن خوراکی نیز در دوران بارداری برای جلوگیری از کم خونی استفاده شود.
زیتون، گردو و روغن کانولا از منابع خوب
امگا سه هستند که به اندازه متناسب باید در
رژیم هفته به هفته بارداری مورد استفاده قرار بگیرند تا نیاز به امگا سه در مادر باردار تامین شود.
دانه های گیاهان و مغز ها برای تامین نیاز
روی در
گیاهخواران باید مورد استفاده قرار گیرد، نیاز مادر باردار در دوران بارداری به این مواد بیشتر میشود و باید به اندازه کافی و متناسب به هفته بارداری در تغذیه هفته به هفته دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
مصرف
ویتامین دی به همراه رژیم غذایی هفته به هفته در دوران بارداری برای جبران کمبود ویتامین دی در بدن مادر نیاز است.