علل محتلفی میتوانند باعث آسیب به کبد و سیروز کبدی شوند،
شایعترین علت سیروز کبد مصرف الکل است، الکل با آسیب به سلول ها و بافت های کبد، التهاب در کبد و ایجاد کبد چرب موجب سیروزه شدن کبد میشود.
هپاتیت یکی دیگر از علت های سیروز کبدی است، هپاتیت در صورت استفاده از سرنگ مشترک، فراورده های خونی آلوده، روابط جنسی خارج از چهار چوب خانواده و ... رخ میدهد و در صورت درمان نشدن هپاتیت موجب آسیب به کبد و سیروز کبد میشود.
چاقی و اضافه وزن میتواند موجب چرب شدن کبد شود و کبد چرب نیز به مرور زمان و درمان نکردن آن و عدم توجه به بیماری میتواند در نهایت موجب سیروز کبد شود، کبد چرب در مراحل اولیه به آسانی قابل کنترل است ولی درصورت پیشرفت آن به گرید های بالاتر و نکروز شدن بافت کبد دیگر قابل برگشت نیست. با توجه به فرهنگ ایرانی اسلامی ما و عدم مصرف الکل، بیشترین علت را میتوان به نوعی با چاقی و اضافه وزن مرتبط دانست.
انسداد مجاری صفراوی نیز میتواند موجب ورود صفرا به کبد شود و به سلول های کبدی آسیب رسانده و نهایتا سیروز کبد را ایجاد کند.
بیماری های ارثی مثل ویلسون و هموکروماتوز هم از دیگر علت های سیروز کبد است، در بیماری ویلسون یون های مس در کبد ذخیره میشوند و در هموکروماتوز به علت مصرف بیش از اندازه آهن و ذخیره بیش از اندازه آن در کبد میباشد.
از دیگر دلایل بروز سیروز کبدی میتوان به
مصرف طولانی مدت داروها و یا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سموم محیط اشاره کرد.
نارسایی های قلبی نیز میتواند باعث کاهش خون رسانی به کبد شده و نهایتا موجب سیروز کبد شود.
درمان سیروز کبدی ابتدا با رفع عامل به وجود آورنده آن ایجاد میشود، بیماری ها و عوامل زمینه ای که موجب سیروز کبد شده اند باید برطرف گردند و پس از آن اقدام به درمان سیروز کبد و بهبودی وضعیت آن پرداخت.
رعایت اصول بهداشتی، مصرف به موقع داروهای تجویزی توسط پزشک، واکسیناسیون علیه هپاتیت و درمان های غیر دارویی از جمله راهکار های درمانی هستند.
یکی از مهمترین مسائلی که بیماران باید به آن توجه داشته باشند
رژیم غذایی مناسب است، دیده شده که بیماران با رعایت یک رژیم غذایی مناسب تحولی عظیم در بهبودی و روند بیماری دیده اند و موجب بهتر شدن وضعیت و حال بیمار شده است.
رژیم غذایی هر بیمار با توجه به وضعیت بیماری و شدت متفاوت است و نیازمند یک
رژیم سیروز کبدی مناسب برای وضعیت ایشان است.
با توجه به علت های گفته شده برای بیماری با
رژیم غذایی مناسب برای سیروز کبدی میتوان از بروز بیماری و درمان آن نقش کلیدی داشت، در سیروز وابسته به مصرف الکل،
الکل باید از رژیم غذایی سیروز حذف گردد، درصورت ایجاد کبد چرب برای فرد نیاز است تا یک
رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب گرفته شود. در صورت داشتن اضافه وزن و چاقی احتمال چرب شدن کبد نیز وجود دارد برای همین همزمان با رژیم غذایی سیروز کبدی نیاز است تا مراقبت های کبد چرب و
رژیم غذایی کاهش وزن نیز گرفته شود.
در واقع ی
کی از علل اصلی ابتلا به سیروز کبدی در بین ایرانیان اضافه وزن و چاقی است، به توجه به محدودیت های فرهنگی برای مصرف الکل و روابط جنسی خارج از چهار چوب خانواده، تمرکز بر روی چربی خون و چاقی است. از آنجا که در چاقی و اضافه وزن مهمترین علت رژیم غذایی نامناسب است پس داشتن یک رژیم غذایی خوب برای سیروز کبدی اهمیت بالایی دارد.
نکته مهم در
رژیم غذایی سیروز کبدی تامین انرژی مورد نیاز بدن بیمار است.انرژی رژیم غذایی سیروز کبدی در صورت نداشتن بیماری دیگر، تفاوتی با رژیم غذایی معمولی ندارد، مگر در شرایطی که بیمار دچار عفونت یا آسیت شده باشد و تحت استرس های متابولیکی قرار داشته باشد که در این صورت باید انرژی رژیم غذایی سیروز کبدی را افزایش دهیم تا موجب سوء تغذیه در بیمار نشود.
تامین کربوهیدرات به میزان مناسب در رژیم غذایی سیروز کبدی بسیار مهم است، از آنجا که یکی از نقش های اصلی کبد در متابولیسم گلوکز و گلیکوژن است نیاز است تا کربوهیدرات در رژیم غذایی سیروز کبدی به اندازه مناسب و کافی قرار داشته باشد تا بدن برای تامین انرژی دچار مشکل نگردد. مصرف بیش از اندازه کربوهیدرات های ساده هم به علت عدم توانایی کبد در ذخیره آن میتواند مشکل ساز شود.از یان رو تنظیم میزان کربوهیدرات رژیم سیروز کبدی از اهمیت بالایی برخوردار است.
میزان
پروتئین هم در رژیم غذایی سیروز کبدی از اهمیت بالایی برخوردار است، نیاز است تا پروتئین رژیم غذایی به گونه ای تنظیم شود که تعادل پروتئین و نیتروژن در بدن مثبت باشد.از آنجا که در سیروز کبدی کاتابولیسم بافت ها رخ میدهد نیاز است تا پروتئین رژیم غذایی سیروز کبدی بیشتر از شرایط عادی باشد تا از تحلیل بافت های عضلانی جلوگیری کند.
در بیمارانی که علاوه بر سیروز دچار آسیت نیز هستند در هر بار تخلیه مایع آسیت از شکم نیاز است تا تدریجا به اندازه پروتئین دفع شده از طریق آسیت به رژیم غذایی سیروز اضافه شود تا فرد دچار کمبود پروتئین نگردد. این افزایش میزان دریافت پروتیئیتن از طریق رژیم غذایی سیروز کبدی باید به اهستگی و در طول یک هفته به مرور به بیمار داده شود.نوع پروتئین مصرفی در رژیم غذایی سیروز کبدی بهتر است از انواع غیرآروماتیک و شاخه دار آن باشد که در منابع گیاهی بیشتر وحود دارد. مصرف پروتئین های گیاهی و لبنیات در رژیم غذایی سیروز کبدی توصیه شده است، این پروتئین ها حاوی آمینو اسیدهای شاخه دار هستند و در رژیم غذایی سیروز کبدی بهتر تحمل میشود.
چربی مورد استفاده در رژیم غذایی سیروز باید از نوع
غیر اشباع باشد، در واقع چربی های جانوری و جامد باید از
رژیم غذایی سیروز کبدی حذف گردند و به جای آنها از روغن های مایع مثل زیتون و کانولا در رژیم غذایی سیروز استفاده گردد.
از نکات مهم دیگر در رژیم غذایی سیروز کبدی
تامین ویتامین ها و مینرال های مورد نیاز بدن است.از آنجا که کبد نقش مهمی در متابولیزه کردن و ذخیره ویتامین ها و مینرال ها دارد در صورت بروز سیروز ممکن است دچار کمبود ویتامین ها و مینرال ها شود. از این رو نیاز است تا رژیم غذایی سیروز کبدی از نظر تامین این مواد کفایت لازم را داشته باشد.
در مورد
رژیم غذایی سیروز کبدی و یه طور کلی در بیماری های کبدی
از خوردن گیاهان دارویی و پیشنهاد عطاری ها برای مصرف داروهای مختلف جدا پرهیز کنید، در سیروز کبدی بدن توانایی متابولیزه کردن مواد حاصل از داروهای گیاهی را ندارد و در صورت
مصرف این مواد به طور خودسرانه و بدون تجویز پزشک میتواند آسیب جدی به بدن شما وارد کند.