بیماری انسداد مزمن ریوی به آرامی ایجاد میشود و ممکن است بروز علائم آن تا سالها به طور واضح قابل مشاهده نباشد و سیر بیماری به چهار مرحله تقسیم میشود.
تنگی نفس اولین علامت انسداد مزمن ریه COPD است، تنگی نفس ابتدا پس از فعالیت های سنگین بروز میکند و با گذشت زمان و به مرور در فعالیت های عادی روزانه نیز رخ میدهد، در ابتدا افراد سعی میکنند با کاهش فعالیت خود نسبت به تنگی نفس واکنش نشان دهند و همین امر موجب سیر سعودی بیماری میشود.
سرفه نیز یکی دیگر از علامت های انسداد مزمن ریه COPD است، سرفه ممکن است در اول صبح بدتر باشد و در هنگام فعالیت سنگین و به مرور زمان به طور کلی در هنگام فعالیت های روز مره دچار سرفه شود.
سرفه های خلطی نیز در انسداد مزمن ریه COPD مشاهده میشود، و رنگ خلط علامتی برای داشتن عفونت همراه انسداد مزمن ریه COPD است.
بیماران انسداد مزمن ریه COPD معمولا دچار التهاب طولانی و مدت زمان طولانی بیماری میشوند، و همین التهاب سبب بدتر شدن وضعیت انسداد مزمن ریه COPD میشود.
خس خس سینه به علت تنگی مجاری هوا نیز یکی دیگر از علائم انسداد مزمن ریه COPD است که به علت برخورد جریان هوا هنگام عبور از مجاری هوا ایجاد میشود.
یکی دیگر از علائم انسداد مزمن ریه یا COPD خستگی است، از آنجا که تبادلات گاز های تنفسی در انسداد مزمن ریه COPD به خوبی صورت نمیپذیرد و اکسیژن به اندازه کافی به بافت ها و اندام های مختلف بدن نمیرسد و در نتیجه فرد دچار خستگی مزمن میشود.
از آنجا که بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD برگشت ناپذیر است، هرچه زودتر درمان را شروع کنید از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار خواهید شد.
اولین درمان در انسداد مزمن ریه یا COPD
ترک سیگار و دوری کردن از دود سیگار است، با ترک سیگار وضعیت بیماری شما بهتر میشود و روند درمان شما به نوع بهتری پیش میرود.اما همانطور که گفته شد
رعایت یک رژیم غذایی مناسب هم بروز بیماری را یک سوم کاهش میدهد.از این رو نیاز است که در این بیماران از
رژیم غذایی مناسب برای انسداد مزمن ریه COPD استفاده شود.
درمان های دارویی نیز شامل استفاده از داروهای باز کننده مجاری تنفسی و داروهای کاهنده التهاب میباشد.
رژیم غذایی برای انسداد مزمن ریه باید شامل
مصرف زیاد سبزیجات و میوه جات باشد، به علاوه در این رژیم غذایی از
چربی های غیر اشباع بیشتری نسبت به چربی های اشباع استفاده کرد.مصرف
غلات کامل و جایگزین کردن آن با کربوهیدرات ساده از جمله دیگر نکاتی است که در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید رعایت شود.
در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید به
مقدار کمتری از گوشت های قرمز و فراوری شده استفاده کرد و
منابع امگا ۳ را در
رژیم غذایی آنها جای داد.
اکثر بیماران مبتلا به COPD دچار سوءتغذیه میشوند، از این رو نیاز است تا با یک رژیم غذایی برای انسداد مزمن ریه از پیشرفت بیماری و عوارض بعدی آن جلوگیری کرد.رژیم غذایی در انسداد مزمن ریه باید از نظر
جلوگیری از تداخلات داروهای مصرفی و رژیم غذایی بیمار،
تامین مایعات مورد نیاز بدن،
تامین انرژی،
تامین پروتئین مورد نیاز بیمار برای جلوگیری از تحلیل بافت های ماهیچه ای و
تامین املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن برای جلوگیری از پوکی استخوان کفایت کند.
بهبود سردرد های صبحگاهی یا گیجی پس از بیدار شدن از خواب به علت افزایش میزان دی اکسید کربن در خون را میتوان با
رژیم غذایی مناسب برای انسداد مزمن ریه بهبود بخشید.
در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید به بی اشتهایی بیمار، مشکل بلع یا جویدن غذا، ابتلا به یبوست به علت وجود فیبر کم در رژیم غذایی و یا اسهال (که یکی از اثرات جانبی کمبود اکسیژن است) توجه کرد و رژیم غذایی انسداد مزمن ریه را طوری تنظیم نمود که
موجب بهبود وضعیت کلی بیمار شود.
نحوه محاسبه انرژی رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید به گونه ای باشد که از بروز سوء تغذیه در فرد جلوگیری کند و یا رژیم غذایی باعث چاق شدن فرد نگردد. محاسبه و تنظیم انرژی رژیم غذایی انسداد مزمن ریه با توجه به مرحله بیماری و فاکتورهای دیگر تخمین زده میشود و از این رو
نیاز است تا تنظیم رژیم غذایی انسداد مزمن ریه توسط کارشناس تغذیه صورت گیرد.
درمراحل حاد بیماری بهتر است انرژی حاصل از چربی ها در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه بیشتر از حالت معمول باشد، بعلاوه میزان پروتئین رژیم غذایی نیز اندکی بالاتر از افراد عادی محاسبه میشود و مصرف پروتیین در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید بیشتر باشد. البته میزان این اضافه پروتیین در رژیم غذایی با توجه به وضعیت بیمار تنظیم میگردد.
برای جلوگیری از اثرات اکسیداسیون دود سیگار نیاز است منابع
ویتامین ث در رژیم غذایی این بیماران بیشتر مورد استفاده قرار گیرند و در صورت نیاز از مکمل ویتامین ث به همراه رژیم غذایی انسداد مزمن ریه استفاده گردد.
منابع خوب ویتامین ث در رژیم غذایی شامل مرکبات، فلفل ها، توت فرنگی، گوجه، لیمو و ... اشاره کرد.
مصرف
منیزیوم و کلسیم در رژیم غذایی باعث بهتر شدن وضعیت بیماری میشود، از این رو نیاز است که لبنیات و مغز ها در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه مورد استفاده قرار گیرند.
با توجه به استفاده از داروهای کورتونی در این بیماران نیاز است تا میزان
ویتامین دی و کلسیم و ویتامین کا در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه کافی باشد تا از بروز پوکی استخوان و تحیلیل رفتن استخوان جلوگیری نماید.
بر اساس وضعیت بیمار ممکن است نیاز باشد که یک
رژیم غذایی پر پتاسیم در بیماران انسداد مزمن ریه استفاده شود.
در رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید از
مواد اشتها آور مثل ادویه جات و آبلیمو و سرکه و ... استفاده شود تا بیمارانی که علاقه کمتری به غذا دارند دچار سوءتغذیه نشوند.
بعلاوه رژیم غذایی انسداد مزمن ریه باید طوری باشد که بیمارانی که در جویدن یا بلع مشکل دارند بتوانند به راحتی رژیم غذایی را رعایت کنند.
تا حد امکان از مصرف
غذاهای نفاخ در
رژیم غذایی انسداد ریوی مزمن خودداری کنید، در صورت استفاده از حبوبات در رژیم غذایی، به مدت ۲۴ ساعت آن را خیسانده تا مواد نفخ زای آن از بین برود.
سبزیجات نفاخ مثل خانواده کلم ها را در رژیم غذایی خود
به صورت پخته مصرف نمایید.
نوشابه های گاز دار و
غذاهای پرچرب و سرخ کردنی از جمله دیگر موادی هستند که
موجب نفخ میشوند و باید در
رژیم غذایی شما محدود و یا حذف گردند.
غذاهای موجود در رژیم غذایی خود را
به آرامی میل کنید تا موجب خستگی و کمتر مصرف کردن مواد غذایی و نهایتا سوء تغذیه در شما نشود.
اگرچه همچنان برای درمان انسداد مزمن ریه بر روی ترک سیگار تاکید دارند اما
مطالعات علمی از اهمیت رعایت یک رژیم غذایی سالم برای پیشگیری و بهبود روند درمان حکایت دارد.