مهمترین علت بیماری قلبی بنا به گفته پزشکان استرس است، استرس و فشار روانی موجب افزایش فشار بر قلب شده و ایجاد بیماری های قلبی میکند.
اما استرس به تنهایی موجب بیماری قلبی نمیشود و همراهی بیماری تصلب شرائن با استرس عامل اصلی بیماری قلبی عروقی است، تصلب شراین در شرایطی رخ میدهد که چربی خون بالا رفته و در دیواره عروق رسول میکند، رسوب چربی در دیواره رگ باعث کاهش ارتجاع رگ ها و کاهش مجرای عبوری خون میشود و در ادامه موجب فشار خون میشود.اگر چربی در دیواره رگ ها به حدی برسد که مسیر رگ مسدود شود خونرسانی به اندام صورت نمیگیرد، و اگر فشار خون بالا رود موجب پارگی رگ ها شده و خونریزی داخلی یا لخته خون ایجاد میشود.عدم خونرسانی به بافت های حساس مثل قلب یا مغز موجب سکته و یا حتی مرگ میشود.
رژیم غذایی نامناسب و در پی آن بیماری های متابولیک یا رژیم لاغری سریع و در ادامه تحلیل ماهیچه ها و ماهیچه های قلبی یکی از علل مهم بیماری های قلبی میباشد.
همزمانی رژیم غذایی نامناسب و عدم فعالیت و تحرک موجب تشدید چاقی و افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی میشود.
کهولت سن هم به مرور زمان میتواند موجب تضعیف ماهیچه های قلب و بیماری قلبی شود.
مصرف دخانیات هم در کنار رژیم غذایی و استرس و نداشتن فعالیت یکی از دیگر از عوامل مهم بیماری های قلبی است.
در صورت داشتن پیشینه خانوادگی بیماری قلبی حتما باید بر رژیم غذایی، وزن و فشار خون خود نظارت و کنترل داشته باشید.
بیماری قلبی عروقی به هرنوع بیماری که که قلب و جریان خون را هدف قرار بگیرد اطلاق میشود که اکثر بیماری های قلبی عروقی به علت رژیم غذایی نامناسب و رژیم های غذایی غلط پیش می آید.بیماری ها مختص قلب انواع مختلفی دارد که شامل:
بیماری شریان های کرونری قلب که مربوط به رگ های تغذیه کننده قلب میباشد و در صورت بالا بودن کلسترول خون و رسوب در دیواره عروق کرونر باعث مسدود شدن یا پارگی رگ میشود و در نتیجه اکسیژن رسانی به قلب صورت نمیگیرد و سکته قلبی رخ میدهد.
کاردیومیوپاتی در ارتباط با ماهیچه های قلبی است که در آم ماهیچه های قلبی تغییر شکل داده و توانایی قلب برای رساندن خون به اندام های بدن کاهش میابد.
نارسایی میترال بیماری قلبی ایست که در آن دریچه میترال به خوبی بسته نمیشود و در نتیجه خون به قلب بازمیگردد و خون رسانی به اندام ها به خوبی صورت نمیگیرد.
آریتمی قلبی یا نامنظم بودن ضربان قلب که در نتیجه اختلال پالس های الکتریکی صادره از قلب است و اگر این نامنظم بودن ضربان قلب طولانی شود یا باعث درد قفسه سینه شود حتما باید به پزشک مراجعه شود.
در نارسایی قلب که به آن نارسایی احتقانی قلب نیز گفته میشود قلب توانایی خون رسانی به اندام ها را از دست میدهد و ممکن است قسمتی از بدن یا همه آن را تحت تاثیر قرار دهد.
مرگ ناگهانی قلب که با سکته قلبی متفاوت است، در مرگ ناگهانی قلب جریان الکتریکی تولید کننده ضربان قلب از بین میرود و ماهیچه های قلب منقبض نمیگردند.
و نهایتا بیماری نقص مادرزادی قلب که به علت نقص در تشکیل قلب در دوران جنینی ایجاد میشود.
موثر ترین راهکار برای کاهش بیماری های قلبی عروقی داشتن یک سبک زندگی سالم است، متشکل از
رژیم غذایی مناسب و خوب، داشتن یک فعالیت بدنی در حد معمول و دوری از استرس و دخانیات.
تاثیر عدم مصرف دخانیات که بسیار واضح و آشکار است . نیاز به توضیح اضافه ندارد.
فعالیت بدنی در حد معمول میتواند باعث سوختن کالری های زیادی بدن شده و مانع از تجمع چربی در بدن شود.
و دوری از استرس با تاثیر بر روی هورمون ها علاوه بر تاثیر در روند گردش خون و فشار خون مانع ذخیره قند خون به صورت چربی در بدن میگردد.
و اما مهمترین عامل در بروز بیماری قلبی، رژیم غذایی و عادات تغذیه ای...
یک رژیم غذایی مناسب میتواند شما را از بیماری های مزمن دور و یا با یک رژیم غذایی نامناسب به سمت یک بیماری پیش روید. امروزه روند بیماری ها از بیماری های حاد مثل سرماخوردگی، انفولانزا، وبا، طاعون و ... به سمت بیماری های مزمن پیش رفته است. علت این تغییر پیک بیماری ها تغییر سبک زندگی است.رژیم غذایی بد و عدم فعالیت.
در
رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی باید نکاتی رعایت شود تا خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
در ابتدا رژیم غذایی باید یک رژیم سالم و متنوع باشد و در صورت رعایت این رژیم غذایی شما تا حدود زیادی از خطر بیماری قلبی در امان هستید.اگر در خانواده یا اقوام درجه یک شما مورد بیماری قلبی وجود داشته نیاز است شما نسبت به رژیم غذایی خود حساس تر شده و یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی دریافت کنید.
یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی سرشار از فیبر است، فیبر موجود در رژیم غذایی با چربی ها متصل شده و موجب دفع چربی ها بخصوص کسترول از بدن میشود.منابع غنی از فیبر را در رژیم غذایی خود استفاده کنید مثل سبزیجات، غلات کامل، میوه ها و سبوس.نکته دیگر در مورد رژیم مناسب برای بیماران قلبی استفاده از میوه های قرمز رنگ به علت وجود آنتی اکسیدان بالا و متصل شدن به ذرات چربی خون و مانع شدن از رسوب آنها در دیواره عروق است.بعلاوه گنجاندن منابع ویتامین C در رژیم غلایی باعث افزایش خاصیت کشسانی در دیواره رگ ها شده و از افزایش فشار خون جلوگیری میکند.
مصرف گوشت سفید به ویژه گوشت ماهی به جای گوشت قرمز در رژیم غذایی مناسب برای بیماری قلبی توصیه میشود. البته پوست آن را به علت محتوای چربی بالا قبل از مصرف باید جدا کنید.
اضافه کردن منابع امگا ۳ به رژیم غذایی هم از نکات حائز اهمیت در
رژیم مناسب برای بیماران قلبی است.منابع امگا سه مثل گردو، زیتون، ماهی آب آزاد.
وجود سیر، پیاز و آب انگور قرمز در رژیم غذایی باعث کاهش غلظت خون شده و جریان خون در رگ ها را تسهیل میدهد.
مصرف روغن های خوراکی در رژیم غذایی برای بیماران قلبی باید بیشتر به صورت مایع باشد.
مصرف احشای داخلی مثل دل، قلوه، جگر، کله پاچه و ... را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
اگر مبتلا به فشار خون هستید یک رژیم غذایی کم نمک دریافت کنید.
از مصرف زیاد چای غلیط، قهوه، شکلات و نوشیدنی های کافئین دار در رژیم غذایی خود بپرهیزید.
در رژیم مناسب برای بیماران قلبی باید میزان چربی رژیم غذایی و نسبت چربی های اشباع شده به چربی های غبر اشباع متناسب باشد.تنها ۷ درصد از کالری موجود در
رژیم غذایی مناسب برای بیماری قلبی باید از نوع اشباع شده باشد.
سدیم باید در رژیم غذایی بیماری قلبی محدود گردد، منبع اصلی سدیم در رژیم غذایی ما نمک خوراکی است و میزان نمک موجود در طی یک ۲۴ ساعت در یک رژیم غذایی مناسب باید به اندازه یک قاشق چای خوری(۵ گرم) باشد.در موارد شدید برخی بیماری ها مثل نارسایی قلب حتی نیزا به رژیم محدود تری از نمک هست و نمک موجود در رژیم قلبی باید حدود ۲ گرم در طی روز باشد.
حذف غذاهای فراوری شده یا آماده از رژیم غذایی مناسب برای بیماری قلبی به علت محتوای نمک و چربی بالا.
مصرف مایعات زیاد در برخی
رژیم های قلبی مثل نارسایی قلب براساس شرایط بیمار محدود میشود و نباید مایعات زیاد پشت سر هم مصرف کرد.
در بیماری های آریتمی قلبی نوشیدنی های کافئین دار، چای پررنگ یا کهنه دم، فلفل و ادویه های تند که باعث تپش قلب میشوند نباید در رژیم غذایی قرار گیرند.
چربی ترانس برای بیماری قلبی سم است، برای همین در رژیم غذایی خود نباید از غذاهای سرخ کرده ستفاده کنید و غذاهای موجود در رژیم غذایی مناسب برای بیماری قلبی بیشتر باید به صورت آب پز و بخار پز باشد.همچنین از مصرف چربی های جامد هیدروژنه شده، کره گیاهی و چربی های جانوری بعلت محتوای ترانس بالا در رژیم غذایی خود خودداری نمایید.