رژیم درمانی
رژیم درمانی

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
رژیم درمانی

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
رژیم درمانی

رژیم درمانی

رژیم درمانی

امروزه اصلاح وضعیت تغذیه و رژیم درمانی بیماران بخش انکار ناپذیر و مهمی از درمان بسیاری از بیماری ها به حساب می آید و حتی در بسیاری از بیماری های غیر واگیر اصلاح رژیم غذایی و تجویز رژیم های غذایی - درمانی تنها راه درمان و یا حداقل اولین توصیه و دستورالعمل درمانی محسوب میشود.
به هر حال در قرن ۲۱ ام اهمیت رژیم درمانی -برخلاف آنچه که عموم جامعه برای تغذیه متصور هستند و آن را به رژیم چاقی و افزایش وزن و رژیم کاهش وزن میشناسند- به عنوان بخش مهم فرآیند درمان بیماری ها امری است اثبات یافته، اما آنچه امروزه در بسیاری از محافل علمی به ویژه در کشورمان مورد بحث و چالش است این است که رژیم درمانی در حوزه مسئولیت و وظایف کیست؟ آیا تنها کارشناسان و متخصصین تغذیه می توانند بدین امر مبادرت نمایند؟ یا پزشکان نیز در مواقع برخورد با یک بیمار نیازمند به رژیم میتوانند به تجویز رژیم های درمانی بپردازند؟
اینکه از لحاظ مباحث حرفه ای و صنفی رژیم درمانی وظیفه کیست یا از حقوق حرفه ای چه صنفی از جامعه پزشکی است سوالی است که جایگاه آن در این مقدمه نیست و مسئولین و سیاستگذاران امر بهداشت و درمان در جامعه بایستی بدان بپردازند. اما آنچه مسلم است و در تمام جهان نیز پذیرفته شده است، پزشک به عنوان حلقه اول در زنجیره درمان بیمار بایستی احاطه و آشنایی با ابعاد و زوایای درمانی بیمار داشته و برآیند این ابعاد را در راستای درمان نهائی ترسیم نماید. اگرچه بطور اصولی وظیفه رژیم درمانی با کارشناس و متخصص تغذیه بوده و شایسته است ارجاع بیمار در راستای رژیم درمانی به کارشناسان تغذیه انجام گیرد ولی شاهد آن هستیم که این وظیفه امروزه منحصر به کارشناسان رژیم درمانی نشده و بسیاری از پزشکان عمومی با مجوز از مراجع قانونی خود مبادرت به این امر می نمایند.
این در حالیست که در برنامه درسی و آموزشی پزشکان عمومی در مقطع پایه، آموزش تغذیه و رژیم درمانی به هیچ وجه از کفایت لازم برخوردار نبوده و این مباحث که تماما جنبه تئوریک داشته عمدتا از محفوظات ذهنی یک پزشک در زمان فارغ التحصیلی و پس از آن خارج گردیده و پزشکان عمومی در هنگام آغاز فعالیت حرفه ای خود به آموزش تغذیه و رژیم درمانی احساس نیاز می نمایند.


آنچه در این نوشتار در پیش روی مخاطبین محترم می باشد آموزش و یا در واقع خودآموزی رژیم درمانی به طور مشروح و کامل بوده و رژیم درمانی را از یک مبحث صرفا تئوریک و سنتی خارج می کند.
دلیل این امر این است که در این کتاب به طور ویژه به مبحث آموزش بیمار آن هم به طور فعال و پویا از سوی رژیم درمانگر پرداخته شده است.
آموزش بیمار در تمام ابعاد علمی و پویا شامل ساختار جلسات آموزشی، پرسش های آموزش، محتوای آموزش، استراتژی های آموزشی و فعالیت های یادگیری، ارزیابی آموزش و ... به طور کامل مورد بحث قرار گرفته و در واقع آموزش بیمار مقدم بر رژیم درمانی کلینیکی مورد عنایت قرار گرفته است، چرا که نگارندگان این نوشتار معتقدند ایجاد یک رابطه پویا و آموزشی میان بیمار و رژیم درمانگر در بسیاری از مواقع بیمار را از توصیه های صرفا تئوریک و کتبی رژیم درمانی بی نیاز نموده، پیروی از رژیم درمانی را در بیمار تبدیل به عادات و شیوه زندگی می نماید و این همان چیزی است که در رژیم عای صرفا تئوریک و کتبی رعایت نمی گردد و پس از مدت کوتاهی بیمار را از پیروی از رژیم خسته و مشکل را دوچندان می نماید. مبحث تداخل دارو و غذا نیز از ویژگی های این کتاب رژیم درمانی است که کار پزشکان محترم را در فرایند تجویز رژیم درمانی آسان می نماید.
مطالعه این کتاب به دانشجویان و کارشناسان و متخصصین تغذیه توصیه میشود چرا که همانطور که ذکر شد ویژگی های منحصر به فرد این نوشتار به ویژه آموزش تغذیه ای به بیماران برای کار حرفه ای آنان بسیار سودمند و تعیین کننده خواهد بود.
در پایان لازم است تا از همه زحمات و همکاری های همکاران مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بخصوص سرکار خانم صدیقه یزدانی و جناب آقای علی رحیمی که به طور ویژه ما را در تدوین این کتاب یاری فرمودند صمیمانه سپاسگزاری و تقدیر شود.
جمعی از نویسندگان

مشخصات کتاب

فهرست مطالب کتاب