تغذیه مناسب برای بیمارن مبتلا به آسم

اگر شما به بیماری آسم مبتلا باشید باید این نکته را بدانید که غذاهایی مصرفی شما میتواند در بهبود علائم بیماری یا وخیم تر شدن آن به شما کمک کند. البته رژیم غذایی خاصی برای بیماری آسم وجود ندارد اما با رعایت برخی توصیه های غذایی میتوانید تا حدود بسیار زیادی به بهبود وضعیت خود کمک کنید.
بر اساس برخی از مطالعات مصرف غذاهای تازه شامل میوه ها و سبزی ها نسبت به غذاهای فرواری شده میتوانند بروز علائم آسم را کاهش دهند.
برخی از غذاها هم که باعث بروز حساسیت در افراد میشوند و یا به خوبی توسط بدن تحمل نمیشوند میتوانند باعث بروز علائم آسم شوند.
چاقی یکی دیگر از ریسک فاکتور های بروز آسم است، افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار دارند و شدت آسم هم در این افراد نسبت به افراد با وزن نرمال شدید تر است. بنابر این در افراد چاق کاهش وزن به بهبود وضعیت بیمار آسم آنها کمک میکند.

تغذیه مناسب برای آسم

افراد مبتلا به آسم چه غذاهایی باید بخورند؟

همانطور که گفتیم رژیم غذایی اختصاصی برای آسم نداریم اما شما میتوانید با اضافه کردن برخی از مواد غذایی به رژیم خود باعث بهبود عملکرد ریه و کاهش علائم آسم شوید. از جمله این غذاها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:


ویتامین دی

مصرف ویتامین دی باعث کاهش حمله های آسم در کودکان و نوجوانان میشود، از بهترین منابع ویتامین دی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
♦ ماهی سالمون
♦ شیر و لبنیات غنی شده با ویتامین دی
♦ آبمیوه های غنی شده با ویتامین دی
♦ تخم مرغ

اگر شما نسبت به شیر یا تخم مرغ آلرژی و حساسیت دارید نباید از آنها مصرف کنید و بهتر است از سایر منابع ویتامین دی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.


ویتامین آ

بر اساس مطالعات صورت گرفته سطح ویتامین آ در کودکان مبتلا به آسم کمتر از میزان نرمال است. در این کودکان سطوح بالای ویتامین آ با عملکرد بهتر ریه ها همراه است. البته باید به این نکته توجه کنید که مصرف بیش از اندازه مکمل ویتامین آ میتواند با مسمویت این ویتامین همراه باشد و بهتر است ویتامین آ را از منابع غذایی آن دریافت کنید. بهترین منابع ویتامین آ شامل موارد زیر است:
♦ هویج
♦ کدو حلوایی
♦ سیب زمینی شیرین
♦ سبزیجات و میوه های زرد و نارنجی رنگ
♦ کلم بروکلی


تغذیه مناسب برای آسم

سیب

مصرف روزانه یک عدد سیب میتواند به کاهش علائم آسم کمک کند. بر اساس مطالعات صورت گرفته خوردن سیب میتواند به بهبود عملکرد ریه و کاهش حملات آسم کمک کند.


موز

در یکی از مقالات منتشر شده در مجله ی بیماری های تنفسی در اروپا بیان شده بود که مصرف موز میتواند باعث کاهش خس خس سینه در کودکان شود. این مسئله میتواند بخاطر وجود آنتی اکسیدان ها و پتاسیم در موز باشد که موجب بهبود عملکرد فعالیت ریه میشود.


منیزیوم

کمبود منیزیوم با کاهش جریان هوا و عملکرد شش ها همراه است. در این افراد با مصرف منیزیوم علائم آسم بهبود پیدا میکرد، بهترین منابع غذایی منیزیوم برای پیشگیری از کمبود آن شامل موارد زیر است:
♦ اسفناج
♦ دانه کدو
♦ چارد سویسی
♦ شکلات سیاه
♦ ماهی سالمون

یکی دیگر از راه های درمان حملات آسمی استنشاق منیزیوم است.

برنامه غذایی مناسب آسم را از متخصص تغذیه بگیرید

به صفحه رژیم آنلاین بروید و اطلاعات خود را وارد کرده و از متخصص تغذیه برنامه غذایی مخصوص خودتان را بگیرید.

غذاهای ممنوعه در بیماران مبتلا به آسم

برخی از مواد غذایی هم هستند که باعث تشدید علائم آسم میشوند و این بیماران باید از مصرف آن خودداری کنند.
البته قبل از شروع به حذف کردن غذاها از رژیم غذایی خود بهتر است با یک مشاور تغذیه صحبت کنید.


سولفیت ها

سولفیت ها گروهی از ترکیبات غذایی هستند که میتوانند باعث بدتر شدن علائم آسم شوند. سولفیت ها را در غذاهای زیر وجود دارند:
♦ شراب
♦ میوه های خشک شده
♦ ترشیجات
♦ میگو
♦ آب لیمو


غذاها نفاخ

مصرف غذاهایی که باعث نفخ میشوند باعث فشار بر دیافراگم شده فشار بر ریه را افزایش میدهد، این مسئله در افرادی که رفلاکس دارند شدید تر است.
غذا های زیر در راس لیست غذاهای نفاخ قرار دارند:
♦ لوبیا ها
♦ کلم
♦ نوشیدنی های کربناته
♦ پیاز
♦ سیر
♦ غذاهای سرخ شده

تغذیه مناسب برای آسم

سالیسیلات ها

گرچه این مسئله نادر است اما ممکن است برخی از افراد مبتلا به آسم نسبت به سالیسیلات موجود در قهوه، چای و برخی دمنوش ها حساسیت از خود نشان دهند.
سالیسیلات یک ماده شیمیایی طبیعی است که در برخی از غذاها وجود دارد و برخی از افرد نسبت به آن حساسیت دارند.


افزودنی های غذایی

ترکیبات شیمیایی مثل رنگ های خوراکی که در فراورده های غذایی آماده از جمله فست فود ها مورد استفاده قرار میگیرد میتواند در برخی از افراد مبتلا به آسم موجب تشدید حساسیت ها شود و در زمان مصرف این مواد غذایی باید مراقب باشید که کدام نوع ماده غذایی سبب تشدید بروز حملات آسم در شما میشود و آن را از رژیم غذایی آسم خود حذف کنید.


آلرژین های رایج

افرادی که به مواد غذایی خاصی آلرژی دارند ممکن است در خطر آسم هم قرار بگیرند و مصرف مواد غذایی آلرژن موجب تشدید بیماری آنها شود. از جمله آلرژن های غذایی معروف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
♦ لبنیات
♦ صدف
♦ گلوتن
♦ برخی مغزیجات

درمان آسم

اکثر پزشکان توصیه میکنند که نسبت به افزایش سلامت عمومی خود برای کاهش علائم آسم تلاش کنید. از جمله مهم ترین عوامل برای افزایش سلامت عمومی بدن داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش کردن است.
البته باید این مسئله را بدانید که ورزش و تغذیه مناسب برای آسم منجر به درمان آسم نمیشود بلکه علائم آن را کم میکند و شما کماکان باید داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است را مصرف کنید.
درمان های دارویی آسم شامل استفاده از داروهای زیر میشود:
♦ کورتیزول های استنشاقی
♦ آنتاگونیست های بتای طولانی اثر
♦ داورهای خوراکی تنظیم کننده لوکوترین ها
♦ داروهای ضد حساسیت
♦ عمل جراحی در موارد شدید آسم که به درمان مقاوم است

کاهش شدت علائم آسم

آسم یک بیماری است که میتواند زندگی افراد را تحدید کند و حتی منجر به مرگ افراد در وضعیت های وخیم حملات آسم گردد. بنابر این پیشگیری از حملات آسم برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار ضروری است.
دود سیگار یکی از عوامل محرک آسم است، بنابر این اگر در خانواده خود کسی را دارید که سیگار میکشد حتما این مسئله را به پزشک خود اطلاع دهید و از آن شخص بخواهید که در خانه سیگار نکشد.
کارهای دیگری که برای پیشگیری از بروز حملات آسم میتوانید انجام دهید شامل موارد زیر است:
♦ همواره داروی آسم خود را همراه داشته باشید تا در هنگام بروز حملات آسم به آن دسترسی داشته باشید.
♦ سالانه از واکسن آنفولانزا استفاده کنید، بیماری های نظیر آنفولانزا و سرماخوردگی میتوانند منجر به تشدید آسم شوند.
♦ داروهای خود را به موقع و سر وقت استفاده کنید.
♦ از دستگاه تهویه هوا برای کاهش آلودگی های هوا از جمله مایت ها و گرد و غبار در خانه استفاده کنید.
♦ سعی کنید حیوانات خانگی در داخل منزل نگهداری نکنید.
♦ در ماه های سرد سال جلوی دهان و بینی خود را به وسیله ماسک بپوشانید.
♦ رطوبت خانه خود را در حد متعادل نگهداری کنید، برای این کار میتوانید از دستگاه های مرطوب کننده هوا استفاده کنید.
♦ خانه را به طور منظب نظافت و غبار روبی کنید.

سخن پایانی

داشتن رژیم غذایی سالم میتواند علائم بیماری آسم را کاهش دهد اما این مسئله به عوامل زیاد دیگری مثل شدت بیماری، سایر عوامل تاثیر گذار در سلامت مثل بیماری ها آنفولانزا و سرماخوردگی و... هم ارتباط دارد.
با این حال شما میتوانید با داشتن تغذیه سالم و فعالیت بدنی روزانه وضعیت بیماری خود را بهبود ببخشید و علائم آسم و حملات آن را کاهش دهید.
علاوه بر این داشتن تغذیه سالم به شما در کاهش وزن، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول و کاهش بیماری های گوارشی هم کمک کرده و موجب میشود حملات آسم در شما کمتر اتفاق بیوفتد.