رژیم غذایی گروه های خونی مختلف در چند سال اخیر شیوع پیدا کرده و طرفداران خاص خودش را دارد.
طرفداران این نوع رژیم غذایی اعتقاد دارند که گروه خونی شما میتواند به شما بگوید چه نوع غذاهایی برای شما بهتر است و چه غذاهایی باید در طول روز مصرف کنید.
اما چه شواهد علمی در پشت این قضیه است؟ آیا رژیم غذایی گروه های خونی مختلف واقعا با هم متفاوت است و تاثیری بر روی افزایش سلامتی شما دارد یا خیر؟
در این مقاله به بررسی کامل موضوع تاثیر گروه خونی بر روی رژیم غذایی میپردازیم.
رژیم غذایی گروه خونی برای نخستین بار توسط پزشکی به نام دکتر پیتر آدام در سال ۱۹۹۶ ابداع و گفته شد. کتاب او که به نام " بر اساس گروه خونی خود غذا بخورید " در نیویورک چاپ شد یکی از محبوب ترین کتاب های دوره خود شد و استقبال بسیار زیادی از این کتاب صورت گرفت.
در این کتاب بیان شده بود که رژیم غذایی مناسب برای هر فرد بر اساس گروه خونی او باید تعیین شود. او ادعا میکرد که هر گروه خونی نشان دهنده ویژگی های ژنتیکی اجداد ما از جمله نوع رژیم غذایی که برای ما مناسب تر است که از آنها به ما به ارث رسیده.
اینکه هر گروه خونی باید چه نوع غذایی را بخورد در زیر آمده است:
♦ گروه خونی A: این گروه که به نام کشاورزان شناخته میشوند، افرادی که گروه خونی A دارند باید بیشتر از غذاهای گیاهی استفاده کنند و هیچگونه گوشت قرمزی در رژیم غذایی خود مصرف نکنند. این رژیم به رژیم گیاهخواری بسیار نزدیک است.
♦ گروه خونی B: این گروه خونی به اسم کوچ نشینان شناخته میشود، این افراد میتوانند از غذاهای گیاهی و بیشتر غذاهای گوشتی به جز مرغ استفاده کنند، این افراد میتوانند از لبنیات هم در حد متعادل استفاده کنند، با این حال باید از مصرف گندم، ذرت، عدس، گوجه فرنگی و برخی از غذاهای دیگر خودداری کنند.
♦ گروه خونی AB: این گروه به عنوان گروه معما نامگذاری شدند و ترکیبی از گروه خونی A و B هستند. غذاهایی که این افراد میتوانند بخورند شامل غذاهای دریایی، توفو، لبنیات، لوبیا ها و غلات هستند. آنها باید از مصرف لوبیا قرمز، ذرت، گوشت قرمز و مرغ خودداری کنند.
♦ گروه خونی O: به عنوان شکارچی شناخته میشوند، رژیم غذایی آنها باید سرشار از پروتئین، شامل گوشت قرمز، ماهی، پرندگان و بعلاوه برخی میوه های خاص و سبزیجات باشد. آنها باید از مصرف غلات، حبوبات و لبنیات خودداری کنند، رژیم گروه خونی O بسیار شبیه رژیم پالئو میباشد.
با این حال تصور ما بر اسن است که هرکدام از این سبک های غذایی برای بسیاری از افراد میتواند مفید باشد و ربطی به گروه خونی این افراد ندارد. هر چهار نوع رژیم غذایی یا به عبارت بهتر سبک غذایی که برای گروه های خونی مختلف گفته شده عاری از غذاهای بدون ارزش غذایی مثل نوشابه ها، چیپس و پفک و... است و اساس آن استفاده از غذاهای ارگانیک و طبیعی است. بنابر این واضح است که به افزایش سلامتی افراد میتواند منجر شود و این مسئله ارتباط زیادی با گروه خونی ندارد.
با این حال اگر شما یک نوع از این رژیم ها را انتخاب کردید و احساس سلامتی بیشتری کردید الزاما به این معنا نیست که به گروه خونی شما مربوط است. بلکه ممکن است بخاطر این مسئله باشد که شما غذاهای سالم تری را نسبت به قبل مصرف میکنید.
یکی از اصلی ترین نظریه های مربوط به رژیم غذایی گروه های خونی به علت وجود پروتئینی به نام "لکتین" است. لکتین گروهی از پروتئین های مختلف است که میتواند ملکول های قند را به یکدیگر متصل کند.
این مواد به عنوان مواد غذایی بی ارزش شناخته میشوند که میتواند اثرات منفی بر روی دستگاه گوارش بگذارد. بر اساس فرضیه رژیم غذایی گروه های خونی لکتین های زیادی در مواد غذایی مختلف وجود دارند که هرکدام از آنها گروه های خونی خاصی را مورد هدف قرار میدهند.
این فرضیه بیان میکند که اگر شما لکتین های اشتباهی را مصرف کنید میتواند باعث لخته شدن گلبول های قرمز خون شما شود. در واقع شواهد کمی هم وجود دارد که بیان میکند مقدار کمی لکتین در حبوبات خام و پخته نشده وجود دارد که میتواند باعث لخته شدن بررخی از گروه های خونی خاص شود.
به طور مثال دانه لیما به صورت خام فقط میتواند اثرات خود را بر روی افراد با گروه خونی A بگذارد. با این حال بر اساس این مقاله به نظر میرسد که لکتین های لخته کننده خون همه گروه های خونی مختلف را تحت تاثیر قرار میدهد و منحصر به گروه خونی خاصی نیست.
به عبارت دیگر لکتین ها در حبوبات (به جز تعداد محدودی از آنها) بر روی گروه خونی خاصی اثر گذار نیستند و همه گروه های خونی را تحت تاثیر قرار میدهند. از آنجا که ما حبوبات را به صورت پخته مصرف میکنیم این لکتین های مضر هم خنثی میشوند و اثری بر روی انسان ندارند.
مطالعات بر روی گروه های خونی ABO در سال های اخیر رشد زیادی داشته است، در حال حاضر این مسئله که گروه های خونی مختلف بروز متفاوتی هم در بیماری های مختلف دارند اثبات شده است.
به طور مثال افراد با گروه خونی O احتمال کمتری دارد که به بیماری های قلبی عروقی مبتلا شوند اما مستعد زخم معده و بیماری های گوارشی هستند. با این حال این مسئله ربطی به نوع رژیم غذایی فرد ندارد و یک رژیم غذایی خاص نمیتواند در بروز یا عدم بروز آن نقش داشته باشد.
در مطالعه دیگری که انجام شد دیده شد افراد دارای گروه خونی A که از رژیم غذایی گروه خونی A استفاده میکنند (میوه و سبزی زیادی میخورند) دارای بدن سالم تری دارند، با این وجود افراد با گروه های خونی دیگری هم که از رژیم غذایی گروه خونی A استفاده کردند بدن سالم تری داشتند و این مسئله ارتباطی با گروه خونی آنها نداشت.
با بررسی مطالعات مختلف، مقاله ای که بتواند به طور قطعی ارتباط بین رژیم غذایی و گروه خونی را اثبات کند پیدا نکردیم، البته یکی از مقالات ارتباط بین رژیم غذایی و بروز آلرژی در گروه های خونی مختلف را بررسی کرده بود که در این مقاله هم توصیه هایی که برای کاهش بروز آلرژی در گروه های خونی خاص گفته شده بود با رژیم غذایی گروه خونی که توسط دکتر پیتر آدام طراحی شده بود مغایرت داشت.
ما منکر این مسئله که افراد با گرفتن رژیم های غذایی مختلف احساس بهتری دارند نیستیم، اما اینکه این مسئله ارتباطی به گروه خونی آنها داشته باشد را رد میکنیم.
رژیم های غذایی مختلف در افراد مختلف اثرات متفاوتی دارند، برخی افراد ممکن است با خوردن غذاهای گیاهی مثل میوه و سبزیجات احساس بهتری داشته باشند و برخی دیگر ترجیح دهند غذاهای پروتئینی بیشتری را در طی رژیم غذایی خود استفاده کنند.
اگر شما با نوع خاصی رژیم غذایی احساس سلامتی بیشتری کردید احتمالا آن نوع غذاها با متابولیسم بدن شما سازگار تر است و هیچ ربطی به نوع گروه خونی شما ندارد.
مسئله مهم در مورد رژیم غذایی این است که غذاهای ناسالم و مضر مثل هله هوله ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
گرچه رژیم غذایی گروه خونی از نظر علمی رد شده است با این حال اگر شما رژیم غذایی گروه خونی را گرفتید و احساس میکنید حال شما بهتر است آن را ادامه دهید و رهایش نکنید.