خواص سرکه سیب

سرکه سیب یکی از چاشنی های محبوب در سفره ایرانی هاست و از سال های دور برای پخت و پز و استفاده دارویی مصرف میشده است.
سرکه سیب دارای طیف گسترده ای از خواص است که بر اساس مقالات علمی هم اثبات گشته و ما در ادامه به بررسی این خواص میپردازیم.
سرکه سیب دارای خواص مختلفی از جمله ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی است، اما چیزی که سرکه سیب را برای ما سودمند تر میکند نقش آن در کاهش وزن، کاهش کلسترول خون، کاهش قند خون و بهبود علائم دیابت است.
البته نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است تا بتوان از سرکه سیب برای یک راهکار درمانی در این بیماری ها استفاده کرد.
در ادامه ۶ خاصیت اصلی سرکه سیب را که بر اساس مقالات اثبات شده است را برای شما بیان میکنیم:

۱- سرکه سیب دارای مواد بسیار مفیدی است.

سرکه سیب در طی دو مرحله و دو فرایند پشت سر هم به وجود می آید.
در مرحله اول سیب های خرد شده در معرض مخمر قرار میگیرند و قند های آن به الکل تبدیل میشود، در مرحله بعدی با اضافه شدن برخی باکتری های خاص الکل ایجاد شده به استیک اسید تبدیل شده که ماده اصلی سرکه سیب است.
استیک اسید باعث بو و طعم قوی سرکه سیب میشود. دانشمندان معتقدند خواص سرکه سیب مربوط به استیک اسیدی است که در آن وجود دارد، میزان اسید استیک در سرکه در حدود ۵-۶% آن است.
سرکه سیب ارگانیک و تصفیه نشده دارای ماده مغذی دیگری نیز هستند که ترکیبی از آنزیم ها، پروتئین ها و باکتری های مفید میباشد و باعث ظاهر کدر و مات سرکه سیب میشود.
برخی از دانشمندان معتقدند که این ماده که باعث ایجاد ظاهر کدر سرکه سیب میشود مسئول اصلی خواص سرکه سیب است.
سرکه سیب ویتامین ها و املاح زیادی را در خود جای نداده و تنها مقدار کمی پتاسیم دارد، البته در سرکه های سیب ارگانیک مقداری آمینو اسید و آنتی اکسیدان نیز یافت میشود.

۲- باکتری های بیماری زای بدن را میکشد

سرکه سیب میتواند میکروب های بیماری زا را بکشد. 
مردمان قدیم به طور سنتی از سرکه سیب برای ضد عفونی کردن سطوح، از بین بردن قارچ ناخن، شپش، زگیل و عفونت های گوش استفاده میکردند.
علاوه بر این سرکه یک ماده نگهدارنده مواد غذایی است و از رشد باکتری های E.Coli که مسئول فساد مواد غذایی هستند پیشگیری میکند.
اگر شما به دنبال یک ماده طبیعی برای پیشگیری از فساد مواد غذایی هستید سرکه سیب میتواند به شما کمک کند.
برخی مطالعات هم بیان میکنند سرکه سیب برای درمان آکنه هم موثر است اما شواهد قوی مبنی بر این موضوع وجود ندارد.

خواص سرکه سیب

۳- سرکه سیب قند خون را کاهش میدهد و در کنترل دیابت موثر است

یکی از رایج ترین مصارف سرکه سیب برای کاهش قند خون و کمک به درمان دیابت نوع ۲ است.
دیابت نوع ۲ به علت مقامت سلول های بدن نسبت به انسولین و یا کاهش تولید انسولین توسط سلول های پانکراس و نهایتا بالا رفتن قند خون مشخص میشود.
با این حال افرادی که دیابت ندارند هم میتوانند از خواص سرکه سیب برای کنترل قند خون و کاهش آن بهره ببرند، مطالعات نشان میدهند یکی از علت های اصلی پیری و بروز بیماری های مزمن بالا بودن قند خون است.
بهترین راه برای پیشگیری از بالا رفتن قند خون مصرف نکردن قند های ساده و کربوهیدرات های تصفیه شده است
، اما مصرف سرکه سیب هم میتواند باعث کنترل قند خون شود.
مطالعات مختلف بیان میکنند که سرکه سیب میتواند اثرات زیر را بر روری قند خون بگذارد:
♦ مصرف سرکه سیب میتواند حساسیت به انسولین را بین ۱۹-۳۴% پس از مصرف یک وعده پر کربوهیدرات افزایش دهد و به طور چشمگیری اثر انسولین را افزایش داده و از افزایش قند خون جلوگیری میکند.
♦ در مطالعه دیگری در افراد سالم که پس از مصرف ۵۰ گرم نان سفید از سرکه سیب استفاده کردند قند خون حدود ۳۱% کاهش بیشتری نسبت به افرادی که انسولین مصرف نمیکردند داشت.
♦ در مطالعه دیگری که در افراد دیابتی صورت گرفت مشاهده شد مصرف ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب قبل از خواب باعث کاهش ۴% در قند خون در صبح بعد میشود.
♦ در مطالعات متعدد دیگری هم این اثر مشاهد شد که مصرف سرکه سیب اثر انسولین را بهبود بخشیده و باعث کاهش قند خون پس از وعده های اصلی غذایی میشود.

در مورد مصرف سرکه سیب باید به دو نکته مهم توجه کنید، اول اینکه اگر از داروهای کاهنده قند خون استفاده میکنید در مورد مصرف سرکه سیب با پزشک خود مشورت کنید و نکته دوم اینکه سرکه سیب نمیتواند جایگزین داروهای شما باشد و تنها کمک کننده آنها است، بنابر این نباید مصرف داروهای خود را قطع کنید.

۴- میتواند در لاغری و کاهش وزن هم کمک کننده باشد

احتمالا شما هم این مسئله را شنیده باشید که سرکه سیب میتواند به کاهش وزن شما کمک کند.
برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف سرکه سیب میتواند منجر به کاهش اشتها در شما شود، در نهایت دریافت کالری در شما کمتر شده و لاغر تر میشوید.
بر اساس یکی از این مطالعات دیده شده که مصرف سرکه سیب در وعده های غذایی دریافت کمتری کالری در حدود ۲۰۰ - ۲۷۵ کالری میگردد. افرادی که در این مطالعه شرکت داشتند پس از مدت ۳ ماه به میزان زیر کاهش وزن بیشتری را تجربه کردند:
♦ ۱ قاشق غذاخوری در روز حدود ۱.۲ کیلوگرم کاهش وزن بیشتر
♦ ۲ قاشق غذاخوری در روز حدود ۱.۷ کیلوگرم کاهش وزن بیشتر

با توجه به اینکه طول مدت این مطالعه در حدود ۳ ماه بوده، نشانگر این مسئله است که مصرف یک ماده غذایی به تنهایی نمیتواند تاثیر چشمگیری بر روی وزن شما بگذارد و چیزی که در این بین اهمیت بیشتری دارد تغییر در سبک زندگی شما و استفاده از رژیم لاغری مناسب است. با این حال سرکه سیب هم میتواند در مسیر کاهش وزن به شما کمک کند.

۵- افزایش سلامت قلب

بیماری های قلبی یکی از اصلی ترین علل مرگ و میر در ایران و جهان است.
چندین فاکتور بیولوژیکی در بروز بیماری های قلبی نقش دارند و مطالعات نشان میدهند که مصرف سرکه سیب میتواند بر روی برخی از این فاکتور ها تاثیر گذاشته و آنها را خنثی کنند.
در این مطالعات دیده شد که مصرف سرکه سیب باعث کاهش کلسترول و تریگلیسیرید خون میشود که از عوامل اصلی بیماری های قلبی عروقی میباشند.
در مطالعه دیگری که بر روی موش ها صورت گرفت دیده شد که مصرف سرکه سیب با کاهش فشار خون همراه بود که خود فشار خون بالا یکی از علل اصلی بروز بیماری های قلبی عروقی و نارسایی های کلیه است.

با این حال نیاز به بررسی و مطالعات بیشتری در این زمینه میباشد تا بتوان با اطمینان بیشتری در مورد این مسئله صحبت کرد.


خواص سرکه سیب

۶- کمک به افزایش سلامت پوست

سرکه سیب یک درمان رایج برای درمان برخی بیماری های پوستی مثل خشکی پوست یا اگزما است.
پوست انسان به طور طبیعی کمی اسیدی است، استفاده موضعی از سرکه سیب بر روی پوست میتواند باعث تعادل میزان اسیدی بودن پوست و کمک به محافظت از پوست کند.
به عبارتی دیگر زمانی که شما از شوینده های صابونی که قلیایی هستند استفاده میکنید میتواند موجب برهم خوردن تعادل اسیدی پوست شده و باعث بدتر شدن اگزما شود.
خاصیت ضد باکتریایی سرکه سیب هم از لحاظ تئوری میتواند به افزایش محافظت پوست در برابر اگزما کمک کند.
برخی از افراد از سرکه سیب رقیق شده برای شستشوی صورت خود استفاده میکنند و معتقدند که این مسئله به افزایش سلامت پوست و پیشگیری از لکه شدن آن کمک میکند.
با این حال برخی مطالعات بیان میکنند که مصرف سرکه سیب برای شستشوی صورت باعث پیشگیری از اگزما نمیشود و حتی میتواند موجب تحریک پوست صورت گردد.
قبل از استفاده از درمان های جدید بر روی پوست آسیب دیده خود حتما با پزشک خود مشورت کنید و از استفاده سرکه رقیق نشده برای شستشوی صورت جدا خودداری کنید.

میزان و نحوه مصرف سرکه سیب

بهترین راه برای مصرف سرکه سیب افزودن آن به غذاهایی است که مصرف میکنید، سرکه سیب یک افزودنی بسیار خوشمزه است که میتوانید آن را به سالاد و یا مایونز های خانگی اضافه کنید.
برخی از افراد ترجیح میدهند سرکه سیب را با آب ترکیب کرده و سپس استفاده کنند، اگر شما هم در این دسته از افراد قرار دارید میتوانید حدود ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیوان آب مخلوط کرده و مصرف کنید.
تئجه داشته باشید که مانند هر ماده غذایی دیگر، مصرف زیاد سرکه سیب میتواند عوارضی را در شما به جای بگذارد که از جمله این عوارض میتوان به از بین رفتن مینای دندان و یا تداخل با دارو های مختلف اشاره کرد، بنابر این از مصرف بیش از حد سرکه سیب اجتناب کنید.
اگر دسترسی به سرکه سیب ارگانیک و طبیعی دارید بهتر است از آن استفاده کنید.

سخن پایانی

بسیاری از وبسایت ها و کانال های تلگرامی مختلف خواص بسیار زیادی را برای سرکه سیب بیان میکنند که متاسفانه شواهد علمی زیادی برای تایید این ادعا ها در دسترس ما نیست.
با این حال برخی از مطالعات تعدادی از خواص سرکه سیب از جمله خواص ضد باکتریایی، کنترل کنندگی قند خون و کمک به لاغری را تایید میکنند.
مصرف سرکه سیب تا زمانی که مقدار بسیار زیادی از آن را مصرف نکنید ایمن است و برای شما مشکلی به وجود نخواهد آورد.
سرکه سیب علاوه بر خواصی که برای سلامتی دارد دارای مصارف دیگری از جمله نرم کنندگی مو، پاک کنندگی سطوح و شستشوی پوست هم دارد.

در اینجا نحوه مصرف سرکه سیب برای موارد مختلف بیان شده است.