هر چیزی که باید در مورد آب قلیایی بدانید

احتمالا شما هم در مورد آب قلیایی و تبلیغات زیادی که برای آن میشود دیده و یا شنیده اید. برخی از این تبلیغات میگوید میتواند باعث جلوگیری از روند پیر شدن شود، برخی میگویند با تنظیم pH خون مانع بروز سرطان میشود و بسیاری فواید دیگر که برای آن بیان میکنند.
اما واقعیت چیست؟ آیا واقعا آب قلیایی همه این فواید را در خود جای داده؟ برای پاسخ به این سوال ها ادامه این مقاله را مطالعه کنید.

آب قلیایی چیست؟

عبارت "قلیایی" در آب قلیایی اشاره به pH بالای آب دارد و در واقع نقطه مقابل اسیدی است. pH واحدی است بین ۰ تا ۱۴ که بر اساس میزان اسیدی بودن یا قلیایی بودن آن تعیین میشود. هرچه pH به ۰ نزدیک تر باشد خاصیت اسیدی بیشتر است و هرچه به عدد ۱۴ نزدیک تر باشد خاصیت قلیایی آن بیشتر است. طبیعی است که pH ۷ خنثی است و نه خاصیت اسیدی دارد و نه خاصیت قلیایی.
آب قلیایی دارای pH بالاتر از ۷ است و طرفداران آن معتقدند که میتواند اسید ها را در بدن شما خنثی کند.
آب آشامیدنی معمولی خنثی است و همانطور که گفته شد pH آن برابر ۷ است، این عدد در آب قلیایی به عدد ۸ یا ۹ می رسد. گرچه در مورد آب قلیایی فقط pH آن به تنهایی مهم نیست و باید دارای ترکیبات قلیایی دیگری نیز باشد.
آب قلیایی باید دارای املاح قلیایی و پتانسیل معکوس اکسیداسیون باشد، پتانسیل معکوس اکسیداسیون قابلیتی است که به آب اجازه میدهد نقش آنتی اکسیدانی داشته باشد و هرچه این پتانسیل بیشتر باشد خاصیت آنتی اکسیدانی آن آب هم بیشتر است.

آیا آب قلیایی واقعا مفید است؟

آب قلیایی موضوع بحث برانگیزی در بین دانشمندان است، بسیاری از دانشمندان معتقدند که شواهد کافی مبنی بر اثبات ادعای فروشندگان و تبلیغ کنندگان این آب وجود ندارد و نمیتوان خواصی که برای آب قلیایی میشود را تایید کرد، از طرفی دیگر تناقض ها در نتایج آزمایشات در مورد آب قلیایی میتواند در نتیجه وجود انواع مختلف آب قلیایی باشد.
بر اساس اطلاعات مایو کلینیک آب معمولی بهترین انتخاب برای مصرف بیشتر افراد است، آنها معتقدند که هیچ یافته علمی ای معتبری مبنی بر خواص آب قلیایی برای افراد سالم وجود ندارد و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
با این حال برخی مطالعات وجود دارند که میگویند آب قلیایی در برخی از شرایط خاص میتواند مفید باشد.
به طور مثال در این مطالعه دیده شد که مصرف آب کربوناته طبیعی که دارای pH ۸.۸ است میتواند به خنثی شدن پپسین در معده کمک کرده و موجب کاهش رفلاکس معده شود.
در مطالعه ای دیگر بیان شد که مصرف آب قلیایی میتواند برای افراد مبتلا به فشار خون، دیابت و چربی خون مفید باشد.
در مطالعه کوچک دیگری که بر روی ۱۰۰ نفر صورت گرفت مشاهده شد که مصرف آب قلیایی پس از یک فعالیت پر استرس میتواند جریان خون را راحت تر و سریع تر کند. و این مسئله به این معنی است که اکسیژن رسانی به بافت ها و سلول های بدن راحت تر صورت میگیرد و در نتیجه موجب کاهش اثر استرس بر بدن میشود.
با این حال باید مطالعات بیشتر و وسیع تری بر روی خواص آب قلیایی صورت پذیرد تا بتوان به نتایج تحقیقات در آن استناد کرد.

با وجود کافی نبودن شواهد علمی مبنی بر خواص آب قلیایی، طرفداران این آب کماکان معتقدند که آب قلیایی خواص زیر را برای همه افراد داراست:
♦ خاصیت ضد پیری بخاطر خواص آنتی اکسیدانی آن
♦ پاک کنندگی روده
افزایش قدرت سیستم ایمنی
♦ آب رسانی به بدن و افزایش سلامت پوست و خاصیت سم زدایی
کاهش وزن
♦ کمک به پیشگیری از سرطان

این افراد همچنین معتقدند که آب های اسیدی دارای پتانسل مثبت اکسیداتیو هستند که باعث اکسیده شدن بدن شده و مضرات زیادی برای بدن دارند، ولی آب های قلیایی و یونیزه شده دارای پتانسیل منفی اکسیداتیو هستند و برای بدن مفید میباشند.

ضرر های آب قلیایی

گرچه نوشیدنی های قلیایی به نظر بی خطر می آیند اما میتوانند عوارض جانبی منفی برای فرد به همراه داشته باشند.
یکی از مثال های عوارض سوء برای آب قلیایی کاهش قدرت اسیدی معده و در نتیجه کاهش توانایی اسیدی معده برای هضم و از بین بردن میکروب های بیماری زا و در نهایت ورود آنها به جریان خون میباشد.
علاوه بر این قلیایی شدن بیش از حد بدن میتواند موجب مشکلات گوارشی و پوستی دیگری برای فرد شود. قلیایی شدن بیش از حد pH بدن میتواند موجب حالتی به نام آلکالوز در بدن گردد که علائم زیر را به همراه دارد:
♦ تهوع
♦ استفراغ
♦ لرزش دست
♦ گرفتگی عضلات
♦ سوزن سوزن شدن اندام ها یا صورت
♦ گیجی

آلکالوز میتواند باعث کاهش کلسیم آزاد در بدن شود که این مسئله ممک است منجر به مشکلات استخوانی و پوکی استخوان شود.

آب قلیایی طبیعی یا مصنوعی؟

آبی که به صورت طبیعی از دل کوه بیرون می آید و از روی سنگ ها و مواد معدنی میگذرد و در خود این مواد را دارد قلیایی میشود، مثل آب چشمه ها و رودخانه ها.
با این حال برخی از آب هایی که به اسم آب قلیایی در فروشگاه ها فروخته میشود در طی فرایندی شیمیایی به نام الکترولیز قلیایی شده اند.
در این روش از یونیزه کردن آب و عبور جریان برق از آن میتوانند موادی اسیدی کننده آب را جدا کرده و در نهایت pH آب را بالا ببرند.
با این حال دانشمندان معتقدند که کیفیت آب اصلی قبل از یونیزاسیون بسیار مهم است و نوع آبی که یونیزه میشود در خواص آن موثر است.
سازمان جهانی بهداشت هشدار میدهد که در مورد مصرف آب هایی که دستکاری میشوند دقت نمایید و سعی کنید از آب های طبیعی بنوشید.

آیا مصرف آب قلیایی ضرری ندارد؟

مسئله ای که در مورد آب قلیایی مطرح است ایمن بودن یا نبودن مصرف آن نیست، بلکه ادعاهایی است که در مورد آن مطرح است.
در حال حاضر مدارک و شواهد محکمی مبنی بر فایده ی آب قلیایی برای هیچ یک از شرایط و بیماری ها وجود ندارد و محققان در مورد اینکه مصرف این آب جایگزین درمان یک بیماری شود هشدار میدهند.
مصرف آب قلیایی طبیعی یا همان آب چشمه و رودخانه مشکلی ندارد و ایمن است. البته باید جنبه بهداشتی آن را در نظر بگیرید.
با این حال باید در مورد مصرف آب های قلیایی مصنوعی که در کارخانه ها تولید میشوند احتیاط کنید، زیرا دارای مواد معدنی کمتر نسبت به آب طبیعی هستند و یا ممکن است مواد نگهدارنده داشته باشند.
بعلاوه این مسئله را در گوشه ذهن خود داشته باشید که مصرف بیش از اندازه آب قلیایی میتواند موجب کمبود در سایر املاح بدن شود.