نمک دریا | خواص نمک دریا و مضرات آن

نمک دریا از طریق تبخیر آب دریا به دست می آید، از گذشته مردم از این نمک در تهیه غذاهای خود استفاده میکردند و در سفره خانواده جایگاه ویژه ای دارد.
علاوه بر کاربردی که نمک دریا در آشپزخانه دارد، برای اهداف دیگری نیز مثل اسکراپ بدن و در صنایع غذایی هم کاربرد دارد.
برخی افراد به این مساله اعتقاد دارند که نمک دریا خواص بیشتری نسبت به نمک معمولی دارد و احتمالا شما هم در این زمینه مطالب زیادی دیده و خوانده باشید.
در این مقاله میخواهیم به بررسی این ادعا در مورد نمک دریا بر اساس شواهد و مقالات علمی بپردازیم.

مقایسه نمک دریا و نمک سفره

نمک دریا عموما از سدیم کلرید تشکیل شده است که در تنظیم میزان مایعات بدن و کم و زیاد کردن فشار خون نقش دارد، از آنجا که پردازش بسیار کمی بر روی نمک  دریا صورت گرفته است دارای املاح بیشتری نسبت به نمک سفره است که عموما پردازش شده هستند و تقریبا همه املاح خود را از دست داده اند. البته این مسئله هم میتواند نقطه مثبتی برای نمک دریا باشد و هم نقطه منفی در این مورد، زیرا نمک دریا میتواند حاوی آلودگی های محیطی از جمله فلزات سنگین مثل جیوه باشد.
با همه این تفاسیر از آنجا که مقدار املاح مفید در نمک دریا بسیار کم است و شما باید مقدار بسیار زیادی از آن بخورید تا بتوانید به میزانی که به راحتی میتوانید از سایر غذاها آنها را تامین کنید از نمک دریا آنها را دریافت کنید.
نکته دیگر در مورد نمک دریا این است که بلور های آن درشت تر است و در نتیجه به ازای هر قاش چای خوری میزان کمتری سدیم نسبت به نمک سفره دارد - نمک سفره در هر قاشق چای خوری ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم دارد در حالی که این عدد در نمک دریا ۲۰۰۰ میلی گرم است.- این مسئله بخاطر این است که تعداد بلور های نمک دریا در یک قاشق چایخوری کمتر از نمک سفره است.
با این حال بسیاری از افراد نمک دریا را سالم تر از نمک سفره میدانند و به این مسئله آگاهی ندارند که میزان سدیم هر دو نوع نمک یکسان است و مصرف زیاد آن باعث بالا رفتن فشار خون و بروز بیماری های قلبی عروقی میشود.
بنابر این تفاوت چندانی بین نمک دریا و نمک سفره وجود ندارد و تنها تفاوت آنها میزان مینرال هایی است که در نمک دریا وجود دارد، البته این مینرال ها مقدار چشمگیری نیستند و میتوان از آنها چشم پوشی کرد، از طرفی دیگر نمک دریا میتواند شامل آلودگی با فلزات سنگین باشد.

خواص نمک دریا

از آنجا که سدیم کلراید یا نمک خوراکی دارای نقش های مهمی در بدن است ضروری است تا میزان مناسب آن از طریق رژیم غذایی سالم تامین شود.
برخی از افراد معتقدند که نمک دریا دارای خواص بسیار زیادی است، با این وجود بسیاری از این خواص از نظر علمی اثبات نشده و نمیتوان به آنها استناد کرد.
در ادامه برخی از این خواص و ادعا ها در مورد نمک دریا را مورد بررسی قرار میدهیم:


نقش نمک دریا در فشار خون و آبرسانی بدن

به طور کلی نمک میتواند به حفظ آب بدن و حفظ فشار خون نرمال بدن کمک کننده باشد، از آنجا که سدیم نقش بسیار مهمی در تعادل مایعات بدن دارد دریافت ناکافی آن بخصوص در ورزش میتواند سبب بروز کم آبی و مشکلات بعدی برای فرد شود.
تعادل مایعات در بدن به حفظ فشار خون در سطح نرمال و داشتن فشار خون مناسب برای انجام مناسب فعالیت های بدن کمک میکند.
بنابر دریافت بسیار کم یا خیلی زیاد سدیم میتواند باعث برهم خوردن تعادل مایعات بدن و در نتیجه به هم خوردن تعادل فشار خون شود و منجر به افزایش فشار خودن شود.
مصرف نمک دریا میتواند به تامین سدیم مورد نیاز بدن شما کمک کننده باشد اما باید به دو نکته توجه کنید، اول اینکه در سایر غذاهایی که مصرف میکنید هم مقداری سدیم وجود د ارد و نکته دوم اینکه مصرف زیاد نمک دریا باعث افزایش سدیم بدن شده و در نهایت باعث افزایش فشار خون میگردد.


نمک دریا و هضم غذا

برخی از افراد معتقدند که مصرف نمک دریا به همراه آب گرم میتواند به هضم غذا کمک کننده باشد.
کلراید برای تولید اسید معده ضروری است و از طرفی سدیم کلراید یا همان نمک خوراکی به هضم و جذب راحت تر غذاها در روده کوچک کمک میکند.بنابر این دریافت مناسب نمک میتواند باعث کمک به هضم و جذب غذاها شود.
در برخی مطالعات دیده شده که مصرف آب نمک بسیار رقیق - ۱ قاشق چای خوری در ۲ لیوان آب ولرم- میتواند به هضم بهتر غذا کمک کند، البته این مسئله نیاز به بررسی های بیشتر دارد و نباید باعث شود شما بیشتر از نیاز بدن خود از نمک دریا استفاده کنید.


افزایش سلامت پوست و کاهش التهاب

احتمالا حمام با نمک دریا باعث کاهش خشکی پوست و التهاب آن میشود. در واقع میتوانید به وان حمام خود یک فنجان نمک دریا اضافه کرده و در آن قرار بگیرید، انجام این کار باعث میشود که شما از اگزمای پوستی در امان بمانید.
با این حال مشخص نیست که نمک چطور باعث کاهش بروز التهابات پوستی میشود و بخصوص نمک دریا بر اساس چه مکانیسمی باعث کاهش التهاب و اگزمای پوستی میشود.
در یک بررسی مشاهده شد افرادی که پوست خشک دارند و در نمک دریا استحمام میکنند در مقایسه با افرادی که با آب معمولی حمام میکنند آبرسانی به پوستشان افزایش پیدا کرده و خشکی پوست آنها کاهش میابد.
دانشمندان معتقدند این مساله بخاطر وجود منیزیوم در نمک دریا است و به ماهیت نمک ارتباطی ندارد. از طرفی دیگر گروه دیگری از دانشمندان معتقدند میزان بالای سدیم کلراید در پوست میتواند باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی شود و باعث کاهش التهاب گردد.
در هر حال اگر تصمیم به حمام نمک دارید، نمک دریایی که منیزیوم بالایی داشته باشد بهترین انتخاب برای شماست.


ضرر های نمک دریا

اضافه کردن نمک دریا باعث بهبود طعم غذا و برخی فواید دیگری برای فرد میشود، با این حال این مساله نباید باعث شود که شما بیش از اندازه از نمک خوراکی استفاده کنید.
مردم ایران معمولا در همه غذاهای خود از نمک استفاده میکنند و اغلب دریافت نمک آنها از طریق رژیم غذایی بیشتر از میزان مورد نیاز بدن است.
دریافت زیاد نمک دریا با بروز بیماری هایی چون افزایش فشار خون، پوکی استخوان، سنگ کلیه و برخی بیماری های دیگر در ارتباط است، این مسئله در مورد نمک سفره هم صدق میکند و تقاوتی در این رابطه بین این دو نوع نمک وجود ندارد.
علاوه بر این نگرانی دیگری که در مورد نمک دریا وجود دارد آلودگی هایی است که میتواند در نمک دریا وجود داشته باشد، از آنجایی که بسیاری از آلودگی های صنعتی وارد دریا میشوند، نمک دریا میتواند حاوی این آلودگی ها از جمله آلودگی به سرب، آرسنیک و سایر فلزات خطرناکی باشد که باعث برخی بیماری ها از جمله سرطان و ناهنجاری های ژنتیک میشود در خود باشد.
بنابر این اگر شما تمایل دارید که از نمک دریا استفاده کنید باید بدانید که خواص معجزه آسایی در انتظار شما نیست و از طرفی باید مراقب بهداشتی بودن آن باشید.
به این نکته هم توجه داشته باشید که افراد با بیماری های کلیوی، فشار خون بالا و نارسایی های قلبی باید به طور اختصاصی مراقب میزان دریافت نمک خود داشته باشند و تفاوتی بین نمک خوراکی و نمک دریا وجود ندارد.

سخن پایانی

نمک دریا نوعی از نمک است که فراوری زیادی روی آن صورت نگرفته و تقریبا به صورت طبیعی در دسترس افراد قرار دارد و میتواند در آشپزخانه و یا مصارف دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.
دریافت کافی سدیم برای برای تعادل مایعات، آبرسانی کافی بدن و هضم و جذب مواد غذایی و سایر اعمال بدن مورد نیاز است، با این حال نیاز نیست که شما حتما از نمک دریا برای تامین سدیم مورد نیاز بدن استفاده کنید و میتوانید این مقدار سدیم را از طریق مواد غذایی مختلف دیگر به دست آورید.
مصرف نمک دریا برای مصارف دیگر مثل حمام نمک میتواند به شما در افزایش سلامت و آبرسانی پوست شما کمک کننده باشد و شما میتوانید از نمک دریا در آب حمام خود استفاده کنید.
به طور کلی شما میتوانید از نمک دریا برای مصارف مختلف استفاده کنید، اما خواص معجزه آسایی که برای نمک دریا گفته میشود از نظر علمی اثبات شده نیست و شواهد کافی برای بیان آن وجود ندارد.

در انتها اگر قصد مصرف نمک دریا به عنوان جایگزینی برای نمک سفره خود دارید از بهداشتی بودن آن اطمینان حاصل نمایید.