با رژیم مدیترانه ای به جنگ سرطان بروید

مبارزه با سرطان با رژیم مدیترانه ای

رژیم مدیترانه ای یک رژیم غنی از سبزیجات، حبوبات، میوه های تازه، غلات تصفیه نشده، مغزها و روغن زیتون می باشد. در رژیم غذایی مدیترانه ای دریافت متوسط ماهی و لبنیات و دریافت محدود گوشت قرمز توصیه شده است. این رژیم غذایی یک الگوی غذایی سالم است و به علت این که سرشار از غذاهای حاوی ویتامین و مواد معدنی است و به تازه بودن مواد غذایی تاکید دارد و دریافت شیرینی ها را ممنوع می کند، اثرات مثبتی بر روی سلامتی دارد.
فواید رژیم مدیترانه ای در زیر برای شما آمده است:


  • کاهش دریافت چربی و تعدیل اثرات آنها در بدن
  • خاصیت ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد تجمع پلاکتی در رژیم مدیترانه ای
  • تعدیل واسطه های مستعد کننده سرطان (هورمون ها و فاکتور رشد)
  • کاهش سلول های سرطانی از طریق تغییر در محتوای اسیدآمینه، تحریک هورمون ها یا سایر مسیرهای انتقالی داخل و خارجی درگیر در سرطان
  • تغییر در میکروبیوتای روده به منظور تغییر فراورده های متابولیتی باکتری ها

اثرات حفاظتی رژیم مدیترانه ایی در برابر سرطان ممکن است به غلظت بالای پلی فنول های موجود در روغن زیتون و سبزیجات و تمام غذاهای موجود در این رژیم که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند، نسبت داده شود. این مواد مغذی می توانند از تکثیر سلول های سرطان پیشگیری کرده و غشای سلول را از متاستاز محافظت کنند.
به علاوه میوه ها و سبزیجات غنی از کارتنوئیدها و ویتامین هایی مانند ویتامین C ,E، فولات و فلاونوئیدهایی هستند که به علت خاصیت آنتی اکسیدانی از تخریب DNA پیشگیری می کنند به وفور در رژیم غذایی مدیترانه ای مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین امگا ۳ موجود در ماهی به خصوص ماهی های ساردین و ماکرل-گه جزء جدایی ناپذیر رژیم مدیترانه ای هستند- و مغزها (بادام، گردو، تخمه کدو) با اثر گذاری بر تکثیر سلولی، بقا، آنژیوژنز، التهاب و متاستاز، پیشرفت سرطان را کند می کند. به علاوه مصرف کم گوشت قرمز و توصیه به پختن گوشت در دمای بالا، دریافت چربی های اشباع که یک فاکتور خطر برای سرطان است را کاهش می دهد.
مکانیسم اثر رژیم مدیترانه ای بر روی سرطان شامل کاهش رشد سلول های تومور (ناشی از دریافت ماهی)، اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی (ناشی از دریافت میوه، سبزیجات و روغن زیتون)، افزایش اثرات شیمی درمانی (ناشی از مصرف روغن زیتون) و مهار پیشرفت تومور (ناشی از مصرف محصولات لبنی) می باشند.

رژیم مدیترانه ای و سرطان پستان

رژیم مدیترانه ای ممکن است به علت مصرف منظم فیبر، انتی اکسیدان و فلاونوئیدهایی مانند ویتامین ها و کارتنوئیدها یک فاکتور موثر در کاهش شیوع سرطان پستان باشد. این ریزمغذی ها می توانند استروژن را کاهش و سطج هورمون های جنسی را افزایش دهند و بنابراین اثرات رادیکال های آزاد را خنثی نموده و از تخریب DNA محافظت کرده و استرس اکسیداتیو را کاهش دهند.

رژیم مدیترانه ای و سرطان کولورکتال

به طور کلی رژیم غذایی سالم و به خصوص رژیم مدیترانه ای نقش مهمی در سرطان کولورکتال ایفا می کند زیرا به نظر می رسد در میان فاکتورهای خطر ایجاد کننده این سرطان الگوهای غذایی ناسالم بسیار خود نمایی می کند.
فیبر و کلسیم و دریافت منظم سیر به علت وجود عناصر محافظت کننده در کاهش سرطان کولورکتال کمک کننده است.

رژیم مدیترانه ای و سرطان پروستات

در این نوع سرطان، چربی ها به خصوص چربی های مشتق شده از حیوانات و روغن ها (چربی های جانوری)، لبنیات و کلسیم منجر به افزایش شیوع سرطان پروستات می شوند، در حالی که مصرف زیاد فیبر حاصل از سبزیجات، سویا، حبوبات، چای سبز و گوجه فرنگی و به عبارت دیگر افزایش دریافت فولات، ویتامین ها به خصوص ویتامین C و ریزمغذی هایی مانند لیکوپن اثرات حفاظتی بر روی پروستات داشته و بنابر این استفاده از رژیم مدیترانه ای خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.

رژیم مدیترانه ای و سرطان معده

توجه به این نکته لازم است که اثرات حفاظتی رژیم غذایی مدیترانه ای در برابر سرطان معده، اساسا به دریافت بالاتر آنتی اکسیدان های حاصل از میوه ها وسبزیجات تازه بر می گردد. در حقیقت این آنتی اکسیدان ها تخریب اکسیداتیو DNA را از طریق حذف رادیکال های آزاد و شرکت در بسیاری از تغییرات بیولوژیک مرتبط با سرطان (مانند پیشگیری از فعال شدن کارسینوژن ها، پیام رسان سلولی، تنظیم چرخه سلولی، آنژیوژنز و التهاب) مهار می کنند. همچنین در این نوع سرطان، دریافت بالاتر میوه و سبزیجات که در رژیم مدیترانه ای دیده میشود ممکن است اثرات منفی هلیکو باکتر پیلوری و آسیب های متعاقب ان را کاهش دهد.

رژیم مدیترانه ای و سرطان مثانه

در این نوع سرطان، رژیم غذایی نقش مهمی را ایفا می کند زیرا بسیاری از متابولیت ها و آلودگی های ناشی از هضم غذاها (به عنوان مثال آرسنیک) از طریق دستگاه ادراری از بدن دفع می شوند و بنابراین به طور مستقیم با بافت موکوسی مثانه در ارتباط هستند. روغن زیتون که یکی از اجزای اصلی رژیم مدیترانه ای است می تواند سبب کاهش خطر سرطان مثانه شود.