عسل در طول تاریخ برای خواص زیادی که داشته و مصارف پزشکی مورداستفاده قرار میگرفته است، حتی در برخی بیمارستان ها برای درمان زخم ها مورد استفاده قرار میگرفته، البته خواصی که برای عسل گفته میشود برای عسل طبیعی و غیر پاستوریزه است.
بیشتر عسل هایی که به صورت بسته بندی مورد استفاده میگیرد به صورت پاستوریزه هستند، دمای بالای در فرایند پاستوریزاسیون باعث از بین رفتن مخمر ها میشود، ماندگاری عسل را افزایش میدهد و بافت و رنگ عسل را بهبود میبخشد. البته در این فرایند بسیاری از خواص عسل نیز از بین میرود.
اگر شما به دنبال عسل طبیعی هستید آن را از فروشنده های محلی مطمئن تهیه کنید.
عسل طبیعی حاوی مجموعه ای از مواد شیمیایی است که نقش آنتی اکسیدانی دارند، برخی از انواع عسل ها حاوی تمامی آنتی اکسیدان هایی هستند که در میوه ها و گیاهان وجود دارد.
آنتی اکسیدان ها به پیشگیری از آسیب سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد کمک میکنند. رادیکال های آزاد باعث فرایند پیری و همچنین بروز بیماری های مزمن نظیر سرطان و بیماری های قلبی عروقی هستند، تحقیقات نشان داده که آنتی اکسیدان های موجود در عسل که پلی فنول نامیده میشوند میتوانند از بروز بیماری های قلبی عروقی پیشگیری کند.
مطالعات نشان داده که عسل طبیعی میتواند باکتری ها و قارچ ها را از بین ببرد، عسل به طور طبیعی حاوی پراکسید هیدروژن است که یک ماده ضد عفونی کننده است، میزان خاصیت آنتی باکتریال و ضد قارچی عسل بسته به نوع عسل متفاوت است.
از عسل مانوکا در موارد پزشکی برای ترمیم زخم استفاده میشود، عسل مانوکا دارای ترکیباتی است که باعث از بین رفتن میکروب ها شده و بهبود سریعتر بافت زخم شده کمک میکند.
مطالعات نشان میدهد که عسل مانوکا میتواند عفونت را کاهش داده و سرعت بهبود زخم را افزایش دهد، البته توجه داشته باشید که عسل هایی که برای مصارف پزشکی استفاده میشود استریل هستند و نمیتوان از همه انواع عسل برای بهبود زخم استفاده کرد.
فیتونوترینت ها ترکیبات شیمیایی هستند که در گیاهان یافت میشود و به محافظت گیاهان در برابر آسیب هایی نظیر اشعه فرابنفش خورشید و حشرات مزاحم کمک میکنند.
فیتونوترینت ها در عسل طبیعی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریال و ضد قارچی هستند، علاوه بر این باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و خاصیت ضد سرطانی عسل طبیعی میشوند.
فراوری عسل طبیعی باعث از بین رفتن این مواد میشود.
از عسل در برخی موارد از بیماری های گوارشی مثل اسهال استفاده میشود، البته نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه میباشد، علاوه بر این خاصیت عسل در از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری که علت اصلی بروز زخم معده است اثبات شده.
عسل یک پروبیوتیک قوی است که باکتری های مفید روده را تغذیه میکند، باکتری های مفید روده نه تنها باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشوند بلکه برای سلامت کلی بدن نیز مفید هستند.
عسل از دیرباز یکی از درمان های گلودرد در طب قدیم بوده، در هنگام سرماخوردگی و گلو درد میتوانید از یک قاشق غذاخوری عسل، یک لیوان آب جوش و مقداری آب لیمو برای تسکین گلودرد خود استفاده کنید.
عسل طبیعی به عنوان یک مهار کننده سرفه عمل میکند، تحقیقات نشان داده که عسل به اندازه دکسترومتورفان که یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده داروهای ضد سرفه است فایده دارد و میتوانید یک یا دو قاشق غذاخوری از آن را به طور مستقیم به عنوان داروی ضد سرفه استفاده کنید.
۱- Abdel-Latif MM, et al. (۲۰۱۶). Molecular mechanisms of natural honey against H. pylori infection via suppression of NF-κB and AP-۱ activation in gastric epithelial cells. DOI:
۲- Antioxidants. (۲۰۱۸)
۳- Badolato M, et al. (۲۰۱۷). From the hive: Honey, a novel weapon against cancer. DOI:
۴- Carter DA, et al. (۲۰۱۶). Therapeutic manuka honey: No longer so alternative. DOI:
۵- Cianciosi D, et al. (۲۰۱۸). Phenolic compoundds in honey and their associated health benefits: A review.
۶- Honey. (n.d.).
۷- Mohan A, et al. (۲۰۱۷). Effect of honey in improving the gut microbial balance. DOI:
۸- Pasupuleti VR, et al. (۲۰۱۷). Honey, propolis, and royal jelly: A comprehensive review of their biological actions and health benefits. DOI:
۹- White R. (۲۰۱۶). Manuka honey in wound management: Greater than the sum of its parts? DOI: