۱۴ توصیه مهم که باید در رژیم نوتروپنیک به آن توجه شود

رژیم نوتروپنیک چیست؟

رژیم نوتروپنیک برای بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند استفاده میشود، رژیم نوتروپنیک بیماران را از باکتری ها و سایر میکروارگانیسم های زیان آور برای بدن محافظت میکند، اگر سیستم ایمنی بدن شما قوی نباشد بدن شما در برابر باکتری ها بسیار آسیب پذیر است و میتواند به آسانی بیمار گردد.
پزشکان استفاده از رژیم نوتروپنیک را برای برخی بیماران سرطانی در دوره قبل و پس از شیمی درمانی، کسانی که پیوند اعضا انجام داده اند تا یک دوره زمانی مشخص و یا افرادی که به نقصان سیستم ایمنی مبتلا هستند مثل بیماران HIV پیشنهاد میدهند.


14 توصیه مهم که باید در رژیم نوتروپنیک به آن توجه شود

نکاتی که باید در رژیم نوتروپنیک رعایت کنید

۱- قبل از تهیه غذاها، کلیه ظروف، وسایل و مواد غذایی مورد نیاز را کاملا بشویید.

قبل از تهیه غذاها، کلیه ظروف، وسایل و مواد غذایی مورد نیاز را کاملا بشویید تا از آلودگی های مختلفی که ممکن است در زمانی که در کابینت یا ظرف شویی قرار دارد ایجاد شده باشد پاک شود.


۲- قبل از مصرف غذاها، دست های خود را با آب گرم و صابون به خوبی بشویید.

قبل از مصرف غذاها، دست های خود را با آب گرم و صابون به خوبی بشویید تا از انتقال آلودگی های میکروبی به شما جلوگیری شود.


۳- کلیه غذاها و به ویژه انواع گوشت، مرغ و ماهی را به خوبی بپزید.

مواد غذایی و گوشت ها به علت رطوبت و شرایط خاصی که دارند محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتری ها و میکروب هاست، به همین دلیل باید قبل از مصرف این مواد آنها را به خوبی بپزید تا آلودگی های میکروبی آنها از بین برود.


۴- از مصرف میوه ها و سبزی هایی که فاقد پوست هستند یا پوست نازک دارند پرهیز کنید.

از مصرف میوه ها و سبزی هایی که فاقد پوست هستند یا پوست نازک دارند پرهیز کنید. تنها میوه ها و سبزی هایی که می توان پوست آن ها را جدا نمود و پوست آن ها کاملا بدون آسیب دیدگی است را مصرف نمایید و قبل از مصرف این میوه ها و سبزی ها را کاملا بشویید. هنگامی که میوه ایی پوست کنده می شود مصرف گردد و مجددا برای استفاده بعدی در یخچال قرار نگیرد.
مصرف سبزیجات و میو ها به صورت پخته مجاز است و میتواند در رژیم نوتروپنیک از این مواد به صورت پخته استفاده کنید.


۵- از لبنیات پاستوریزه شامل شیر و ماست پاستوریزه استفاده کنید

از لبنیات پاستوریزه شامل شیر و ماست پاستوریزه استفاده کنید و از مصرف محصولات لبنی غیر پاستوریزه خودداری کنید. همچنین سایر محصولاتی که از شیر تهیه می شوند مانند بستنی ها باید از نوع پاستوریزه مصرف شوند تا از انواع آلودگی های میکروبی پاک باشد.


۶- از مصرف تخم مرغ به صورت خام و محصولات تهیه شده از تخم مرغ خام پرهیز کنید

از مصرف تخم مرغ به صورت خام و محصولات تهیه شده از تخم مرغ خام پرهیز کنید. انواع تخم پرندگان احتمال ابتلا به باکتری سالمونلا را دارند و در صورتی که به طور کامل پخته نشوند میتوانند مصرف کننده را بیمار کنند، به همین دلیل از مصرف تخم مرغ های نیمپز و عسلی و ... در رژیم نوتروپنیک خودداری کنید.


۷- از مصرف آبمیوه ها و عسل غیر پاستوریزه به شدت پرهیز کنید

از مصرف آبمیوه ها و عسل غیر پاستوریزه به شدت پرهیز کنید. عسل غیر پاستوریزه میتواند به اسپور باکتری بوتولیسم آلوده باشد که یک میکروارگانیسم کشنده است و در صورتی که سیستم ایمنی فرد ضعیف باشد به سرعت میتواند موجب مسمومیت و مرگ فرد شود.


۸- از مصرف ادویه های خام و سایر مواد گیاهی مشابه به صورت خام بپرهیزید

از مصرف ادویه های خام و سایر مواد گیاهی مشابه به صورت خام بپرهیزید، این مواد نیز به علت آلودگی های میکروبی ای که دارند و شرایط فیزیکی این مواد، محیط مناسبی برای رشد باکتری ها هستند و نباید به صورت خام مورد استفاده قرار بگیرند.


۹- غذا ها را در شرایط مناسب نگهداری کنید

مواد غذایی مختلف را در شرایط مناسب خود نگهداری کنید، غذاهایی که لازم است در سرما نگهداری شوند بر حس نوع ماده غذایی در یخچال یا فریزر قرار دهید و از مصرف غذاهایی که بیشتر از ۲ ساعت بیرون از یخچال بوده اند پرهیز کنید.


۱۰- غذاهای گرم را بلافاصله بعد از خنک شدن مصرف کنید

غذاهای گرم را بلافاصله بعد از خنک شدن مصرف کنید و از مصرف مجدد آن ها در وعده بعدی خودداری کنید، در صورتی که بخواهید در وعده های بعدی نیز از آن غذا استفاده کنید باید به طور کامل و تمامی قسمت های غذا به خوبی گرم شود تا باکتری های رشد کرده درون غذا از بین بروند.


۱۱- از مصرف مواد غذایی آماده در اغذیه فروشی ها و مواد غذایی ارائه شده توسط دستفروش ها خودداری کنید.

از مصرف مواد غذایی آماده در اغذیه فروشی ها و مواد غذایی ارائه شده توسط دستفروش ها خودداری کنید. این مواد اکثرا دارای آلودگی میکروبی فراوان و غیر بهداشتی هستند، بعلاوه آلوده بودن محیط اغذیه فروشی ها نیز بر روی کیفیت مواد غذایی اثر گذاشته و بار میکروبی آن را بالا میبرد و شما نباید از این محل ها غذای مصرفی خود را تهیه کنید.


۱۲- از مصرف مواد غذایی تاریخ گذشته خودداری کنید

از مصرف مواد غذایی تاریخ گذشته خودداری کنید. از مصرف کنسروهایی که قوطی آن ها تغییر کرده یا مواد غذایی بسته بندی که روکش آن ها آسیب دیده است خودداری کنید. هرچند ممکن است غذایی که تاریخ مصرف آن گذشته باشد کماکان در ظاهر قابل مصرف باشد، اما میزان بار میکروبی آن افزایش یافته و برای بیماری که سیستم ایمنی آن تضعیف شده مناسب نیست.


۱۳- از مصرف مواد غذایی تهیه شده در بیرون منزل پرهیز کنید.

از مصرف مواد غذایی تهیه شده در بیرون منزل پرهیز کنید.جهت مصرف آب آشامیدنی می توانید از آب لوله کشی که از سلامت آن اطمینان دارید یا بطری های آب بسته بندی شده استفاده کنید و از نوشیدن آب رودخانه ها و چشمه ها خودداری کنید.


۱۴- بهتر است تا ۱۰۰ روز پس از پیوند از مصرف میوه ها و سبزیجات به صورت خام بپرهیزید.

 بهتر است تا ۱۰۰ روز پس از پیوند از مصرف میوه ها و سبزیجات به صورت خام بپرهیزید و آنها را بصورت پخته و آب پز مصرف کنید.