روغن پالم: خوب یا بد؟

اخیرا در مورد روغن پالم مباحث و صحبت های زیادی ایجاد شده است و مصرف آن در صنایع غذایی در حال افزایش است.
گروهی از افراد معتقدند مصرف روغن پالم با افزایش خطر بیماری های مزمن همراه است و گروه دیگر اعتقاد دارند مصرف روغن پالم برای سلامتی مفید است.
در این مقاله به طور کامل در مورد روغن پالم و معایب و مزایای آن صحبت خواهیم کرد. اگر شما هم به این موضوع علاقه مند هستید ادامه این مطلب را بخوانید:


هرچیزی که در مورد روغن پالم باید بدانید.

روغن پالم چیست؟

روغن پالم از میوه درختی به اسم پالم گرفته میشود، روغن پالم تصفیه نشده به رنگ قرمز یا نارنجی دیده میشود. ریشه اصلی درخت پالم به جنوب و غرب آفریقا میرسد که قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، اخیرا در کشور های جنوب شرق آسیا پرورش درخت پالم افزایش پیدا کرده به طوری که در حدود ۸۰% از روغن پالم در دنیا توسط کشور های اندونزی و مالزی تولید میشود.
همانند روغن نارگیل، روغن پالم هم در دمای اتاق جامد است، با این حال دمای ذوب آن از روغن نارگیل بیشتر است و در دمای ۲۵ درجه شروع به ذوب شدن میکند.
روغن پالم یکی از ارزان ترین چربی ها در دنیا است که یک سوم تولید روغن های گیاهی در دنیا را به خود اختصاص داده است.
توجه داشته باشید که روغن پالم با روغن هسته پالم متفاوت است و نباید این رو را یکسان در نظر گرفت زیرا هرکدام خواص متفاوتی دارند.

روغن پالم چه استفاده هایی دارد؟

روغن پالم برای پخت و پز و بسیاری از غذاهای بسته بندی مثل بیسکوییت ها، صنایع کنسرو سازی و... استفاده دارد. روغن پالم طعم و بافت خوبی به غذا میدهد و زمان نگهداری مواد غذایی را افزایش میدهد.
روغن پالم برای سرخ کردن بسیار مناسب است زیرا نقطه دود بالایی دارد (۲۳۲ درجع سانتی گراد) و تحمل حرارتی بسیار بالایی دارد.
بعضی مواقع روغن پالم را به کره بادام زمینی یا مغزیجات دیگر اضافه میکنند تا بافت یکسانی به آن داده و از دو فاز شدن آن جلوگیری کند.
در دهه ۱۹۸۰ میلادی بسیاری از صنایع غذایی روغن پالم را جایگزین چربی های ترانس کردند، زیرا اسید های چرب ترانس آسیب های زیادی را به سلامت بدن میرساند.
روغن پالم را در صنایع دیگری غیر از صنایع غذایی هم میتوانید بیابید از جمله ساخت خمیر دندان، صنعت صابون سازی و لوازم آرایشی بهداشتی.

ترکیبات روغن پالم

هر ۱۴ گرم یا یک قاشق غذاخوری روغن پالم حاوی ترکیبات زیر است:
• ۱۱۴ کیلوکالری انرژی
• ۱۴ گرم چربی
• ۷ گرم اسید های چرب اشباع
• ۵ گرم اسید های چرب تک اشباع
• ۱.۵ گرم اسید های چرب غیر اشباع
• ۱.۵ میلی گرم ویتامین E

تمامی کالری حاصل از روغن پالم از چربی ها به دست می آید که حدود نیمی از آن بخاطر اسید های چرب اشباع یا همان چربی ها اشباع است، بیشترین اسید چرب موجود در روغن پالم اسید چرب پالمیتیک اسید است، روغن پالم تصفیه نشده که رنگ قرمز یا نارنجی دارد حاوی مقادیری کاروتنوئید است که پیش ساز ویتامین A میباشد.
در طی فرایند تولید روغن پالم قسمت مایع آن از قسمت جامد جدا شده و هرکدام از قسمت ها برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.

فواید روغن پالم

برخلاف نظر عموم که تصور میکنند روغن پالم کاملا برای سلامتی مضر است، اما مصرف روغن پالم میتواند فوایدی را هم برای شما به همراه داشته باشد.
روغن پالم حاوی مقادیر زیادی ویتامین E است که به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار قوی عمل کرده و در حفظ سلامت مغز کمک میکند.
توکوترینول یا همان ویتامین E موجود در پالم باعث کاهش خطر فراموشی، سکته های مغزی و پیشگیری از رشد ضایعات مغزی میشود.
از طرفی دیگر روغن پالم تصفیه نشده یا همان روغن پالم قرمز دارای مقادیری ویتامین A است که در تامین این ویتامین به شما کمک میکند.
در مورد تاثیر مصرف روغن پالم بر روی خطر بیماری های قلبی عروقی نتایج ضد و نقیضی وجود دارد، از طرفی برخی از این مطالعات بیان میکنند روغن پالم با بالا بردن کلسترول خوب یا همان HDL و کاهش کلسترول بد یا همان LDL موجب کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی میگردد. اما در برخی مطالعات دیگر بیان شده که مصرف روغن پالم با افزایش کلسترول بد میتواند منجر به افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی گردد.

مضرات روغن پالم

گرچه برخی از مطالعات بیان میکنند که مصرف روغن پالم میتواند در کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی موثر باشد، اما با این حال نتایج بسیار ضد و نقیضی در این زمینه وجود دارد.
در برخی از این مطالعات دیده شد با مصرف روغن پالم سطح کلسترول بد خون یا LDL نسبت به زمانی که از سایر روغن ها استفاده میکنید به مقدار بیشتری افزایش پیدا میکند.
از آنجایی که افزایش LDL یک از ریسک فاکتور های اصلی بیماری های قلبی عروقی است بنابر این میتوان نتیجه گرفت که مصرف روغن پالم با افزایش خطر بیماری های قلبی همراه است، البته باید در نظر داشته باشید که LDL تنها عامل بروز بیماری های قلبی نیست و عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارد.
نکته مهمی که در این مطالعات وجود داشت این مسئله بود که هرچه تعداد دفعات حرارت دیدن روغن پالم افزایش میافت میزان خطر بیماری های قلبی نیز زیاد میشد و در واقع رابطه مستقیمی بین حرارت دیدن روغن پالم و افزایش زیان آور بودن آن وجود داشت.

هرچیزی که در مورد روغن پالم باید بدانید.

سخن پایانی

روغن پالم یکی از فراوان ترین روغن های گیاهی است و حدود ۱/۳ از تولیدات روغن های گیاهی را تشکیل میدهد، گرچه پرورش بسیار زیاد گیاه پالم بخصوص در جنوب شرق آسیا نگرانی های طبیعت دوستان را برانگیخته و تنوع گونه های مختلف گیاهی و جانوری را تهدید میکند، اما برای سلامتی شما تفاوت چندان زیادی با سایر روغن های جامد گیاهی یا روغن های مایع بغیر از روغن زیتون ندارد و نباید نگران مصرف آن باشید.
با این حال بهتر است سعی کنید برای استفاده روزانه از روغن هایی نظیر روغن زیتون و روغن کانولا استفاده کنید و سعی کنید مقدار کمتری از روغن پالم مصرف کنید.