تغذیه کودک ۱ تا ۲ ساله

کودکان در ۱ سالگی یاد می گیرند که خودشان غذا بخورند. آن ها تقریبا می توانند غذای خود را به خوبی شما بجوند، بنابر این برنامه غذایی کودک ۱ تا ۲ ساله می تواند همان برنامه غذایی خانواده باشد.
شیر مادر در یک سالگی کودک هنوز بخش مهمی از تغذیه او را تشکیل می دهد. از جمله وظایف شیر مادر محافظت در برابر بیماری ها و تقویت سیستم ایمنی فرزند است. اما از یک سالگی به بعد شیر مادر منبع اصلی تامین انرژی مورد نیاز کودک نیست و غذاهای دیگر منبع اصلی تامین مواد غذایی و انرژی کودک هستند. پس نکته مهم در تغذیه کودک، اولویت بندی گزینه های موجود است. زمانی که کودک شما گرسنه است اولویت اول برای سیر کردن او ابتدا غذا است و بعد شیر مادر.

چه غذا هایی برای کودک یک ساله مناسب هستند؟

تقریبا تمام مواد غذایی میتوانند در برنامه غذایی کودک ۱ تا ۲ ساله قرار بگیرند، پس وعده های غذایی کودک میتواند مطابق با سفره خانوار باشد. شما می توانید با در نطر گرفتن مقادیر استاندارد، کودک خود را سر سفره بنشانید. البته دریافت کافی مواد مغذی در این سن بسیار مهم است پس هرچقدر رژیم غذایی کامل تر و از نظر مواد مغذی غنی تر باشد بهتر است.
تغذیه کودک یک ساله
حتما باید شامل غذاهای حیوانی (شیر و لبنیات، تخم مرغ، گوشت، ماهی و مرغ) به همراه حبوبات (مانند نخود، عدس و لوبیا) با آجیل و سبزیجات و میوه ها باشد. هر کدام از این دسته بخشی از یک رژیم غذایی سالم هستند. در کنار این ها میتوانید برای افزایش انرژی و کالری دریافتی فرزندتان کمی روغن یا چربی سالم مثل روغن زیتون، آووکادو یا مغزیجات پودر شده به غذای کودکتان اضافه کنید.
در مورد میان وعده ها، توصیه می کنیم که به جای مواد غذایی صنعتی مثل آبمیوه های صنعتی و کیک و شیرینی و سایر غذاهایی که ارزش غذایی کمی دارند از میوه های تازه، خشک شده و مواد غذایی سالم مثل فرنی استفاده کنید. در نطر داشته باشید که شما در حال شکل دادن به عادات غذایی کودک خود هستید؛ همیشه بهتر است که شروع یک رویه، سالم باشد تا در ادامه نیز سالم خوردن در کودک شما نهادینه شود.

کودک یک ساله چه مقدار در روز باید غذا بخورد؟

کودک یک یا دو ساله شما می تواند بین سه چهارم تا یک فنجان غذا و به دفعات سه تا چهار بار در روز مصرف کند. در مورد میان وعده ها بهتر است یک یا دو میان وعده بین وعده های اصلی غذایی قرار دهید.
اگر به کودک خود شیر نمی دهید، ممکن است مقدار و دفعات تغذیه کودک شما بیشتر شود. در ۱ سالگی، تقریبا زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند، رژیم غذایی او باید شامل چهار تا پنج وعده غذایی اصلی در روز، به علاوه دو میان وعده سالم باشد. شیر و محصولات لبنی قسمت بسیار مهمی از برنامه غذایی کودکان ۱ تا ۲ ساله را تشکیل می دهد. روزانه یک یا دو فنجان شیر به او بدهید.
اگر میخواهید بدانید به اندازه کافی به کودک دلبندتان غذا میدهید یا خیر باید روند رشد و وزن گیری او را پیگیری کند، اگر روند رشد کودک مناسب بود پس تغذیه ی کودک شما به اندازه نیاز او کفایت میکند. اما اگر روند رشد کودکتان دچار کندی یا توقف شده بود باید در تغذیه او بازنگری کنید.

تغذیه مناسب ضامن سلامت فرزند دلبند شماست

به صفحه رژیم آنلاین بروید و اطلاعات خود را وارد کرده و از متخصص تغذیه برنامه غذایی مخصوص خودتان را بگیرید.

غذاهای ممنوعه در کودکان زیر ۲ سال

در دوران شیر دهی بهتر است از خوردن مواد غذایی که ارزش غذایی کمی دارند مثل فست فود ها و نوشابه ها و یا سایر تنقلات کم ارزش خودداری کنید و به علاوه این مواد غذایی را وارد رژیم غذایی کوک خود نیز نکنید. میان وعده هایی مثل بیسکوییت های ترد، کلوچه، کیک، نوشابه، آب نبات و... ناسالم هستند و گزینه ی مناسبی برای کودک شما نیستند زیرا مقادیر زیادی قند، نمک، چربی و مواد شیمیایی دارند و معده کودک را پر کرده و بدون اینکه سودی برای او داشته باشند، با کاهش اشتهای کودک، او را از مصرف غذای مقوی و مغذی محروم می کنند.

چه زمانی به کودک غذا بدهیم؟

تهیه ظرف غذای مخصوص کودک می تواند باعث شود کودک خودش غذا بخورد. هنگامی که فرزندتان ابراز گرسنگی میکند میزان غذایی مورد نیاز او را در اختیارش قرار دهید و اجازه دهید خودش آرام آرام غذا را میل کند و زمان زیادی برای خوردن به او بدهید.
قطعا در ابتدا کودک شما در غذا خوردن کند و نامرتب است و اصطلاحا کثیف کاری می کند؛ در کنار کودک خود بنشینید و به او کمک کنید تا قاشق را به درستی وارد دهان خود کند و تشویقش کنید که غذای خود را تمام کند.
کودک خود را تشویق کنید و در زمان خوردن وعده های غذایی در کنار او باشید و بدون عجله کردن به کودک خود اجازه بدهید که با آرامش غذای خود را تمام کند.
مقابل او بنشینید و تماس چشمی برقرار کنید، به او لبخند بزنید، با او صحبت کنید و او را تشویق به غذا خوردن کنید.
نباید کودک خود را اجبار به غذاخوردن نمایید، بلکه هر زمان از شبانه روز که گرسنه بود از غذاهای سالم به او بدهید.

مدیریت وعده های غذایی کودک

برنامه غذایی کودک باید طوری باشد که فرزندتان هنگامی که زمان وعده های غذایی می رسد گرسنه باشد. مثلا نباید فاصله میان وعده قبل از ناهار با خود ناهار فاصله زمانی کمی داشته باشد زیرا کودک اشتهای خود را نسبت به مصرف ناهار از دست میدهد. اگرچه تغذیه با شیر مادر هنوز مشکل زا نیست و بخشی از رژیم غذایی است، اما فقط بعد از غذا به او شیر دهید.
اگر فرزندتان غذای خود را دوست ندارد می توانید غذا را کمی با غذای مورد علاقه اش ترکیب کنید و یا روش های پخت گوناگون را امتحان کنید. اگر باز از خوردن غذا امتناع کرد، اورا مجبور به غذا خوردن نکنید. بهتر است این موضوع را قبول کنید و از غذا ها ی جایگزین استفاده کنید.
هنگام خوردن غذا به کودک توجه و محبت کنید اما وقتی غذا نمی خورد از روش های منفی استفاده نکنید و فقط غذا را بردارید یا روی آن را بپوشانید و کمی بعد دوباره غذا را به او پیشنهاد دهید.