رژیم غذایی در سه ماهه دوم حاملگی Prg206
رژیم غذایی در سه ماهه دوم حاملگی Prg206

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
رژیم غذایی در سه ماهه دوم حاملگی Prg206

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
رژیم غذایی در سه ماهه دوم حاملگی Prg206

رژیم غذایی سه ماهه دوم حاملگی | نمونه Prg۲۰۶

رژیم غذایی دوران حاملگی مناسب برای مادر باردار ۲۷ ساله با وزن قبل از بارداری ۷۶ کیلوگرم و قد ۱۶۲ سانتی متر که در سه ماهه دوم حاملگی است و دارای دو جنین میباشد تنظیم شده است. ایشان مشکل خاصی از نظر فاکتور های بیوشیمایی ندارد و از این نظر در سلامت به سر میبرد. برنامه تغذیه در حاملگی برای این مادر به شرح زیر میباشد.

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی حاملگی

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی برای مادر باردار در سه ماهه دوم بارداری و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی حاملگی | سه ماهه دوم | هفته اول

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی غذا برای تغذیه در دوران حاملگی

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۳۰ گرم جگر، دل، قلوه یا یک قوطی کبریت

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۱ عدد سوسیس آلمانی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۱ قاشق غذاخوری مایونز

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۰/۵ لیوان نوشابه یا دلستر یا ۱۲۰ سی سی

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

قهوه بدون شکر

رژیم غذایی حاملگی | توصیه های اختصاصی

در رژیم حاملگی از مصرف روغن ها و چربی های جامد پرهیز نمایید؛ جهت پخت و پز از روغن های گیاهی مایع در رژیم غذایی حاملگی استفاده کنید، بهترین روغن در این زمینه روغن کلزا و زیتون می باشد.
لبنیات
مورد استفاده در رژیم غذایی حاملگی باید از نوع کم چرب باشد.
مصرف نمک را در رژیم غذایی حاملگی کاهش دهید،
مصرف نمک موجب افزایش فشار خون در طی دوران حاملگی میگردد.
بهتر است از نان های سبوسدار در رژیم غذایی حاملگی استفاده کنید.
استرس و اضطراب در دوران حاملگی میتواند به جنین آسیب، تا حد امکان از اضطراب و استرس دوری کنید.
مصرف سبزیجات در رژیم غذایی حاملگی به کاهش یبوست در دوران حاملگی کمک میکند، به اندازه کافی از سبزیجات در رژیم غذایی حاملگی استفاده کنید.
در صورت حالت تهوع در دوران بارداری از شربت زنجبیل یا نان خشک مصرف نمایید.
با مشورت پزشک خود روزانه به مدت سی دقیقه تا یک ساعت به فعالیت بدنی بپردازید.

بارداری و تغذیه

تغذیه دوران حاملگی

اهمیت تغذیه در دوران قبل از حاملگی

اهمیت تغذیه در دوران حاملگی

داشتن تغذیه مناسب در سه ماهه دوم حاملگی بسیار مهم است زیرا تغذیه در این دوران تاثیر مستقیم بر سلامت جنین خواهد گذاشت. به دلیل رشد سریع جنین در سه ماهه دوم حاملگی نیاز های تغذیه ای مادر نیز در سه ماهه دوم حاملگی افزایش پیدا میکند.
استفاده از گروه های غذایی مختلف در رژیم غذایی سه ماهه دوم حاملگی نیز باید رعایت شود، در تغذیه سه ماهه دوم حاملگی از انواع گروه گوشت، لبنیات، غلات، میوه و سبزی باید در رژیم غذایی حاملگی استفاده شود.
تغذیه در سه ماهه دوم حاملگی باید به گونه ای باشد که تا مادر در طول روز احساس گرسنگی نداشته باشد به همین دلیل نیاز است تا وعده های غذایی در طول روز تقسیم شوند و از پنج یا شش وعده در روز استفاده شود.
از آنجا که معمولا مادران باردار در سه ماهه دوم حاملگی دچار سوزش سر دل میشوند نیاز است تا وعده های غذایی کوچکتر در دفعات بیشتر در رژیم غذایی سه ماهه دوم حاملگی گنجانده شود.
تا حد امکان مصرف قند و شکر و شیرین کننده های مصنوعی مثل نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی از تغذیه در دوران حاملگی حذف گردد و یا به طور محدود مصرف شود.
به دلیل تاثیر سریع کربوهیدرات های ساده بر سطح قند خون و انسولین بهتر است در تغذیه در سه ماهه دوم حاملگی مصرف نگردد.
مصرف گوشت و منابع پروتئینی در سه ماهه دوم حاملگی اهمیت بالایی دارد، از آنجا که اندام های بدن جنین در حال شکل گیری است نیاز به مصرف پروتئین نیز بیشتر میشود. بهتر است در صورت مصرف منابع جانوری پروتئین مثل انواع گوشت ها، نوع کم چرب آن را برای تغذیه در سه ماهه دوم حاملگی استفاده نمایید.
روغن های زیتون و کلزا بهترین منابع روغن برای مصرف در رژیم غذایی در دوران حاملگی هستند.
غذاهای شور و با نمک زیاد در تغذیه در دوران حاملگی مصرف نشود، در حالت عادی اندکی فشار خون مادر باردار در دوران حاملگی افزایش میابد که با مصرف نمک در رژیم غذایی حاملگی این افزایش فشار تشدید میشود و نیاز است از مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی حاملگی پرهیز شود. علاوه بر این از آنجا که ذائقه جنین از درون رحم مادر شکل میگیرد مصرف نمک زیاد در سه ماهه دوم حاملگی میتواند بر ذائقه کودک اثر گذار باشد.
مغز ها منبع خوبی از املاح هستند، میتوانید آنها را به عنوان میان وعده و ترجیحا به صورت خام در رژیم غذایی سه ماهه دوم حاملگی مصرف نمایید. میوه های خشک شده نیز میان وعده خوبی به عنوان تغذیه در دوران حاملگی هستند که میتواند از آنها در بین وعده های غذایی خود استفاده کنید.
از آنجا که در سه ماهه دوم حاملگی نیاز به ویتامین ها بیشتر میشود از این رو نیاز است تا با قرار دادن میوه های تازه در رژیم غذایی سه ماهه دوم حاملگی نیاز بدن به برخی وتامین ها را تامین کرد
.سبزیجات و میوه ها به صورت تازه باید در تغذیه در دوران حاملگی مصرف شوند زیرا حرارت دیدن و پختن آنها سبب از بین رفتن برخی ویتامین های آن میشود.
با توجه به اینکه در طی دوران حاملگی وزن مادر باید افزایش یابد و روند وزن گیری در مادر باردار بر اساس روند طبیعی طی شود نیاز است تا در طول مدت حاملگی و سه ماهه دوم حاملگی برای بررسی روند وزن گیری و دریافت رژیم غذایی مناسب برای سه ماهه دوم حاملگی اقدام نمایید.
رژیم غذایی مناسب و تغذیه در دوران قبل از حاملگی تاثیر زیادی بر روند حاملگی دارد، به طوری که رژیم غذایی قبل از حاملگی نامناسب در دوران کودکی و حتی بلوغ می تواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد محوطه لگن دختران موجب محدود شدن فضای لگن شود. رژیم لاغری غیر اصولی و طولانی می تواند موجب کاهش شانس حاملگی در بانوان شود.همچنین کمبود مواد مغذی در دوران قبل از حاملگی که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی شده و روی عملکرد های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر حاملگی تاثیر منفی میگذارد.
کاهش درصد چربی بدن به زیر ۲۰ درصد میتواند موجب اختلالات در تخمک گذاری و عدم باروری در زنان شود
.این حالت را در افرادی که رژیم لاغری شدید گرفته اند و یا ورزشکاران حرفه ای میتوان مشاهده کرد.اصلاح رژیم غذایی و عادات غذایی به حل این مشکل کمک میکند.
از دیگر اختلالات تغذیه ای که موجب کاهش باروری میگردد میتوان به کمبود ویتامین دی اشاره کرد، در ادامه کمبود ویتامین دی میتواند موجب کمبود کلسیم و کاهش توده استخوانی شود.نیاز است تا رژیم قبل از حاملگی شامل منابع ویتامین دی و همچنین منابع کلسیم باشد، استفاده از لبنیات در رژیم قبل از حاملگی اهمیت بالایی دارد. پایین بودن سطح مس و روی نیز تاثیر منفی بر روی تکامل تخمک میگذارد و نیاز است رژیم غذایی قبل از حاملگی به گونه ای تنظیم شود که این مواد از طریق رژیم غذایی به بدن مادر برسد و نیاز مادر و نیاز آینده جنین تامین شود.
پایین بودم میزان اسید فولیک
در مادرانی که تصمیم به حاملگی دارند میتواند موجب نقص در تشکیل کانال عصبی جنین شده و نهایتا موجب عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود. با توجه یه این موضوع نیاز است تا رژیم غذایی قبل از حاملگی شامل منابع اسید فولیک و در صورت نیاز استفاده از مکمل های دارویی اسید فولیک در مادر مورد استفاده قرار گیرد.
از طرف دیگر بالا بودن وزن بیش از حد هم به دلیل تغییرات هورمونی که در بانوان ایجاد میکند میتواند اختلالاتی در حاملگی فرد ایجاد کند، بروز دیابت هم در زنان چاق بیشتر است و در صورت عدم کنترل میتواند موجب ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود. بنابر این کنترل وزن و توجه به رژیم غذایی قبل از حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است.در صورت چاق بودن مادر، نیاز است تا قبل از اقدام به حاملگی از یک رژیم غذایی کاهش وزن استفاده کند تا وزن مادر به محدوده مناسب برسد.
رژیم غذایی قبل از حاملگی غنی از آنتی اکسیدان و همزمانی انجام فعالیت ورزشی به همراه رژیم غذایی در دوران قبل از حاملگی میتواند به آماده شدن مادر برای حاملگی کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به همراه یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند موجب حاملگی ایمن و سالم شود.
حاملگی یکی از مهم ترین مراحل تجربه های زندگی یک مادر است و تغذیه در دوران حاملگی یکی از مهمترین عوامل به سلامت گذراندن این دوران است، به طور طبیعی این دوران دو هفته بعد از بارور شدن تخمک آغاز میشود، از هفته سوم و چهارم تمایز لوله های عصبی و شکل گیری اندام ها به ترتیب شکل میگیرد، همزمان با رشد سریع و شکل گیری اندام های بدن جنین، تغذیه در دوران حاملگی مادر تاثیر جدی بر رشد و نمو جنین دارد.
داشتن یک تغذیه مناسب در دوران حاملگی که در بر گیرنده سه اصل تعادل، تناسب و تنوع باشد میتواند تضمین کننده سلامت مادر و جنین شود.
قبل از حاملگی تا حد امکان وزن مادر باید در طی یک رژیم قبل از حاملگی مناسب به محدوده نرمال و طبیعی برسد، مادران چاق مستعد مشکلاتی از قبیل فشار خون حاملگی، دیابت حاملگی ، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و ... هستند و بهتر است در صورت چاق بودن مادر، پیش قبل از حاملگی یک رژیم غذایی کاهش وزن گرفته شد.
در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یا بیماری های مزمن از قبیل دیابت، فشار خون و... نیاز است تا با پزشک و کارشناس تغذیه مشورت شود تا مشاوره دارویی و تغذیه در دوران حاملگی ، مناسب حال شما پیشنهاد کند و رژیم غذایی حاملگی شما را تنظیم کند.
به هنگام باردار شدن وجود ذخیره کافی املاح و ویتامین ها در بدن مادر ضروری است و نیاز است تا تغذیه در دوران حاملگی به گونه ای باشد که به این نیاز مادر جواب دهد.
در صورت وجود کم خونی در مادر باردار علاوه بر استفاده از منابع غنی از آهن در تغذیه در دوران حاملگی نیاز است تا از مکمل های آهن نیز بنابر میزان کم خونی استفاده نماید.
در صورت وجود چاقی در مادر باردار تنها تا پیش از حاملگی مجاز به کاهش وزن هستیم و با شروع حاملگی نباید از رژیم غذایی حاملگی برای کاهش وزن استفاده کنیم زیرا مواد تجزیه شده حاصل از تجزیه چربی ها به جنین آسیب میرساند.
کمبود وزن هم مانند بالا بودن وضع میتواند باعث مشکلاتی در رشد و تکامل جنین شود، از این رو نیاز است تا مادرانی که با سوءتغذیه مواجه بوده اند از تغذیه مناسب در دوران حاملگی و رژیم غذایی حاملگی افزایش وزن استفاده کنند تا منابع ویتامین ها و املاح برای رشد جنین و سلامت مادر تامین شود.
تغذیه مناسب در دوران حاملگی را میتوان با روند وزن گیری مادر مشاهده کرد، این وزن گیری در مادران چاق و لاغر متفاوت است و میزان وزن گیری ایشان باید با هم تفاوت داشته باشد، مادران باردار در هر شرایط وزنی که باشند حتی چاق، باید در طی روند حاملگی افزایش وزن مناسب را داشته باشند.
کمبود های تغذیه ای در رژیم غذایی در دوران حاملگی ارتباط مستقیم با رشد جنین در درون رحم و رشد در دوران کودکی و حتی بلوغ دارد، از این رو نیاز است تا مادر توجه ویژه ای به تغذیه در دوران حاملگی داشته باشد تا از بروز مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی کودک جلوگیری نماید.
در سه ماهه دوم حاملگی نیاز به پروتئین ها، ویتامین ها و املاح بیشتر میشود و نیاز است که رژیم غذایی حاملگی این نیاز ها را تامین کند تا مادر و جنین دچار کمبود نگردند.
یک مادر باردار در سه ماه دوم حاملگی باید روزانه ۳۰ گرم فیبر دریافت نماید که این میزان فیبر را میتوان از مصرف انواع سالاد ها در رژیم غذایی دوران حاملگی خود تامین کند.
نکته دیگری که مادران باردار در سه ماهه دوم حاملگی باید به آن توجه داشته باشند رعایت بهداشت مواد غذایی در تغذیه دوران حاملگی است.

رژیم غذایی مناسب برای حاملگی | میانگین هفتگی | کد Prg۲۰۶

برای اینکه بتونیم رژیم غذایی شما رو تنظیم کنیم نیاز به اطلاعات فیزیکی شما داریم، بر روی دکمه دریافت رژیم بارداری کلیک کنید و اطلاعات خودتون رو برای ما ارسال کنید تا متخصصین تغذیه ما رژیم غذایی شما را براتون تنظیم کنند. برای دریافت رژیم بارداری کلیک کنید.