تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد شامل دو مرحله
فاز حاد پیوند کبد و
فاز مزمن پیوند کبد میشود. با رعایت تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد میتوانید به بهبودی زخم و بازتوانی بعد از عمل کمک بسیار زیادی کنید.
در
فاز حاد پیوند کبد که از فاصله عمل
تا حدود ۳ ماه پس از عمل طول میکشد نیاز است تا تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد دارای
انرژی بیشتری باشد تا فشار ناشی از استرس عمل بر روی بدن بیمار را جبران کند. بنابر این انرژی رژیم غذایی در پیوند کبد فاز حاد بیشتر از فاز مزمن پیوند کبد است.
بعلاوه نیاز است که تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد در فاز حاد در بیماران تحت درمان دارای
پروتئین بالایی باشد تا نیاز بدن بیمار برای ترمیم بافت و از دست رفتن پروتئین ها جبران شود، میزان پروتئین در تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد و در فاز حاد آن بیشتر از یک
رژیم غذایی معمولی است، اما پس از گذراندن فاز حاد پیوند و وارد شدن به
فاز مزمن پیوند کبد نیاز است تا
پروتئین تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد کاهش یابد و یک رژیم غذایی با میزان پروتئین مناسب مصرف شود.
در صورتی که بیمار تحت پیوند دچار سوء تغذیه هم باشد نیاز است تا پروتئین تغذیه مناسب بعد از پیوند کبد را بیشتر کنیم تا سوء تغذیه بیمار جبران شود.
اگر بیمار دچار فشار خون، ادم یا آسیت نباشد نیازی به محدودیت سدیم در
رژیم غذایی پیوند کبد نیست و فقط نیاز است تا از رژیم غذایی کم نمک استفاده نماید.
در مورد
مصرف مایعات در رژیم غذایی پیوند کبد محدودیتی نداریم مگر اینکه بیمار تحت پیوند بیماری های دیگری نظیر آسیت با بیماری های کلیوی نیز داشته باشد.
رژیم غذایی در پیوند کبد باید
کم چرب باشد، همچنین در رژیم غذایی پیوند کبد تا حد امکان باید از چربی های جامد و چربی های جانوری پرهیز نمود و بجای آن از روغن های مایع و بخصوص
کانولا یا زیتون استفاده کرد. به طور کلی بهتر است تا حد امکان از مصرف چربی در رژیم غذایی پیوند کبد خودداری کنید و بجای آن
غذا ها را بصورت بخار پز و یا آب پز مصرف کنید.از مصرف غذاهای آماده مثل پیتزا و فست فود ها در رژیم غذایی پیوند کبد خودداری کنید.
چربی کوشت ها، پوست مرغ، سس های مایونز، دل، قلوه، جگر، شیرینی خامه ای و
غذاهایی که دارای چربی زیاد هستند را از رژیم غذایی پیوند کبد حذف کنید.میزان کربوهیدارت در رژیم غذایی پیوند کبد در حدود نیمی از رژیم غذایی را تشکیل میدهد، در انتخاب
کربوهیدرات ها انواع سبوس دار آن را انتخاب کنید.
بیماران پیوندی باید نسبت به کنترل وزن و کنترل چربی خود حساس باشند و در صورتی که وزن آنها رو به افزایش است با
رژیم غذایی مناسب برای کاهش وزن، وزن خود را کنترل کنند.
با توجه به مصرف داروهای کورتونی در مقادیر بالا نیاز است تا رژیم غذایی پیوند کبد
لبنیات کافی داشته باشد تا از بروز پوکی استخوان در این بیماران جلوگیری نماید. داروهای کورتونی موجب دفع کلسیم و در نهایت پوکی استخوان میشوند. در صورت قرار نداشتن حداقل ۴ واحد لبنیات در رژیم غذایی پیوند کبد، نیاز است تا از مکمل های کلسیم در رژیم غذایی آنان استفاده کرد.
درصورت بی اشتهایی نسبت به غذا سعی کنید رژیم غذایی را به
وعده های بیشتر در حجم کمتر تقسیم کنید و از نوشیدنی هایی مثل آبمیوه و یا شیر در میان وعده های خود استفاده نمایید.
مصرف موادی مثل ن
ان خشک، بیسکوییت، ماکارونی و شربت زنجلیل و آبلیمو در رژیم غذایی پیوند کبد به
کاهش حالت تهوع ناشی از عمل جراحی می انجامد.
برخی داروهای مصرفی سرکوب کننده سیستم ایمنی میتواند موجب بالا رفتن قند خون شود، نیاز است تا از
مصرف قندهای ساده در رژیم غذایی پیوند کبد خودداری نمایید. همچنین برخی داروها موحب بالارفتن فشار خون شما میشود و نیاز است تا نسبت به
کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی پیوند کبد اقدام کنید.
اکثر بیمارانی که تحت پیوند کبد قرار میگیرند پتاسیم خون بالایی دارند، از این رو در صورت بالا بودن پتاسیم خون خود با
کارشناس تغذیه برای دریافت یک رژیم غذایی مناسب برای کاهش سطح پتاسیم خون هماهنگ نمایید.
به علت مصرف داروهای سرکوب کننده سیتم ایمنی باید
بهداشت در تهیه مواد غذایی شما کاملا رعایت شود، از این رو نیاز است تا نکاتی را در مورد رژیم غذایی شما بیان کنیم:
۱-هنگام خرید محصولات غذایی به تاریخ تولید و تاریخ انقضای محصول دقت کنید.
۲-مواد غذایی گوشتی را از فروشگاه های معتبر خریداری و در اولین زمان ممکن فریز نمایید.
۳-قبل از مصرف غذا دست های خود را بشویید.
۴-میوه و سبزیجات را قبل از مصرف کاملا بشویید.
۵-از مصرف سالاد های تهیه شده در رستوران ها و خارج از منزل پرهیز نمایید.
۶-غذاهای پخته شده را بیش از یکبار گرم نکنید.
۷-گوشت های منجمد را در دمای یخچال یخ زدایی کنید و در دمای اتاق یخ زدایی ننماید.
۸-در نهایت نیاز است تا با تغییر وضعیت شما
رژیم غذایی پیوند کبد نیز متناسب با وضعیت فعلی شما تغییر نماید.