رژیم بیماران آسمی Pu202
رژیم بیماران آسمی Pu202

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
رژیم بیماران آسمی Pu202

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
رژیم بیماران آسمی Pu202

رژیم غذایی آسم | نمونه Pul۲۰۲

آقایی ۲۵ ساله که مبتلا به آسم است برای دریافت رژیم غذایی خود به ما مراجعه کرده و درخواست یک رژیم غذایی مناسب برای آسم دارد. وزن ایشان ۸۰ کیلوگرم و قد ایشان ۱۷۵ سانتی متر است و اندکی اضافه وزن نیز دارند، با توجه به شرح حال بیمار و وضعیت فعلی ایشان رژیم غذایی مناسب برای بهبود وضعیت آسم و کاهش وزن برای ایشان تنظیم شده است.
رژیم غذایی این بیمار به شرح زیر میباشد:

اطلاعات اختصاصی مورد نیاز در تنظیم رژیم غذایی آسم

مشخصات فردی

بیماری ها

داروها و مکمل های مصرفی

حساسیت های غذایی

میزان فعالیت و استراحت

هشدار

این رژیم غذایی بر اساس فردی و شرایط فعلی ایشان نوشته شده و برای عموم و شرایط مشابه قابل استفاده نیست، لطفا از توصیه این رژیم غذایی برای افراد در حالت های مشابه خودداری نمایید.

برنامه غذایی آسم | هفته اول

روز اول

روز دوم

روز سوم

روز چهارم

روز پنجم

روز ششم

روز هفتم

لیست جانشینی غذا برای درمان آسم

گروه لبنیات

گروه سبزیجات

گروه میوه ها

گروه نان و غلات

گروه گوشت

گروه چربی

گروه قند های ساده

غذاهای آزاد

۱ لیوان شیرکم چرب ۱% یا ۲۴۰ سی سی

۰/۷ لیوان ماست یا ۷ قاشق غذاخوری

۰/۳  لیوان ماست چکیده یا ۳ قاشق غذاخوری

۲ لیوان دوغ

۰/۳ لیون شیر خشک

۰/۲۵ لیوان کشک مایع یا ۳ عدد کشک جامد کوچک

۰/۵ لیوان بستنی سنتی یا ۱ لیوان بستنی صنعتی*



*بستنی به دلیل چربی زیاد ۱ واحد از گروه چربی ها نیز محاسبه میگردد. 
نصف لیوان سبزیجات پخته شده یا ۱ لیوان سبزیجات خام میباشد.

۱/۲ لیوان آب سبزیجات مثل کرفس، هویج

سبزی خوردن

سبزی خورشتی

سبزی کوکویی

لوبیا سبز

قارچ

گوجه فرنگی

خیار

فلفل سبز

پیاز

کاهو

کلم و گل کلم

تره فرنگی

اسفناج

ریواس

کرفس

شلغم

چغندر

هویج 
۱ عدد سیب کوچک یا ۱۲۰ گرم

۱ عدد گرتقال متوسط یا ۱۸۰ گرم

۲ عدد خرمالو متوسط

۴ عدد زردالوی تازه

۱۷ حبه انگور یا ۹۰ گرم

۱ عدد گلابی متوسط یا ۱۲۰ گرم

۱۲ عدد گیلاس یا آلبالو

۱ عدد هلو متوسط یا ۱۸۰ گرم

۱ عدد شلیل کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان توت تازه

۱ عدد موز کوچک یا ۱۲۰ گرم

۰/۵ لیوان خربزه یا طالبی خورد شده

۱ عدد کیوی متوسط یا ۱۰۰ گرم

۲ عدد نارنگی کوچک یا ۱۸۰ گرم

۱/۵ لیوان هندوانه خرد شده یا یک مکعب ۱۵*۱۵*۱۵

۳ عدد خرما

۰/۵ لیوان انواع کمپوت

۰/۵ لیوان آناناس

۰/۵ لیوان انواع آبمیوه ها

۰/۳ لیوان آب انگور

۴ عدد آلو متوسط

۰/۵ عدد انار

۰/۲۵ لیوان میوه های خشک شده

۲ قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک شده  

۱/۵ عدد انجیر خشک

۲۰ گرم لواشک  
۳۰ گرم انواع نان

۷۰ گرم برنج پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری سر خالی 

۷۰ گرم ماکارونی پخته شده یا ۵ قاشق غذاخوری

۸۰ گرم سیب زمینی آب پز یا یک عدد سیب زمینی کوچک

۲ لیوان پفیلا بسیار کم چرب

۱ عدد بلال

۱ لیوان کدو تنبل

۰/۵ لیوان باقلا سبز

۳ قاشق غذاخوری ذرت پخته شده

۳ عدد بیسکوییت ساده سبوس دار*

۳ قاشق غذاخوری جوانه گندم

نصف لیوان بلغور پخته شده

۱ عدد کیک یزدی یا شیرینی های خشک**

نیم کاسه ماست خوری شله زرد یا ۳ قاشق غذاخوری

۰/۵ لیوان شیر برنج بدون شکر

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده***



*و ** کیک یزدی و شیرینیجات خشک به علت داشتن چربی ۱ واحد از گروه چربی نیز محاسبه میگردد.
***حبوبات به دلیل پروتیین بالا ۱ واحد از گروه گوشت ها نیز محاسبه میگردند.  
۳۰ گرم انواع گوشت یا ۱ قوطی کبریت

۳۰ گرم میگو یا ماهی

۱ عدد تخم مرغ آب پز یا ۲ عدد سفیده

۳۰ گرم پنیر یا ۱ قوطی کبریت

۱/۴ سیخ کباب برگ یا ۱/۳ سیخ کباب کوبیده

۱/۲ ران مرغ یا ۱/۳ سینه مرغ یا ۱/۴ سیخ جوجه کباب

۱/۶ تن ماهی

۰/۵ لیوان شیر سویا

۰/۵ لیوان حبوبات پخته شده*





*حبوبات به علت محتوای کربوهیدراتی بالا ۱ واحد از گروه کربوهیدرات نیز محاسبه میگردد. 
۱ قاشق مرباخوری روغن

۱۰ عدد زیتون سبز یا ۸ عدد زیتون سیاه

۶ عدد بادام

۲ عدد گردو

۵ عدد فندق

۱۰ عدد بادام زمینی

۴ عدد بادام هندی

۲ قاشق غذاخوری سر خالی خامه

۱ قاشق غذاخوری کره

۲ قاشق غذاخوری پودر نارگیل

۱ قاشق غذاخوری کنجد

۱ قاشق غذاخوری مغز انواع تخمه ها( آفتابگردان، کدو، هندوانه و ... )

۱ مربع کوچک کاکائو تلخ ۲*۲*۲ 
۱ قاشق غذاخوری شکر، مربا، عسل، ژله

۵ حبه قند یا ۱۵ گرم

۵ عدد پولکی یا ۱۵ گرم

۱ عدد بستنی یخی
اقلام زیر را میتوانید روزانه در حد متعادل مصرف نمایید:

آبلیمو

چای

سرکه

پودر سیر

ادویه ها

سبزیجات معطر

سس کوجه فرنگی

برنامه غذایی برای آسم | توصیه های اختصاصی

به اندازه کافی از سبزیجات در رژیم غذایی آسم استفاده کنید، در انتخاب سبزیجات نوع برگ سبز و رنگی آنها را انتخاب کنید که محتوای آنتی اکسیدانی بیشتری دارند.

مصرف میوه به میزانی که در رژیم غذایی شما گنجانده شده باید باشد، در انتخاب میوه ها تنوع کافی را رعایت کنید و مصرف میوه های قرمز رنگ در اولویت قرار دارد.

گوشت
های مصرفی در رژیم غذایی آسم باید از نوع کم چرب باشد و چربی آن گرفته شود. بیشتر چربی موجود در گوشت های جانوری از نوع اشباع هستند.

روغن
مصرفی در رژیم غذایی آسم باید از نوع مایع و ترجیحا کلزا یا زیتون باشد. روغن زیتون و کانولا دارای نسبت امگا ۳ به امگا ۶ مناسبی هستند.

لبنیات
قرارداده شده در رژیم غذایی آسم باید از نوع کم چرب باشد و از مصرف لبنیات محلی به علت چربی بالای آن خودداری کنید.

حداقل نیم ساعت پس از صرف وعده های غذایی خود، از دراز کشیدن خودداری نمایید.

رژیم غذایی شما باید کم نمک باشد تا موجب احتباس آب در بدن و یا نفخ نشود.

تا حد امکان از مصرف غذای سرخ شده در رژیم غذایی آسم خودداری کنید و سعی کنید غذاهای مصرفی در رژیم غذایی آسم از نوع آب پز و بخار پز باشد.

۱ عدد قرص مگادوز ویتامین D به صورت ماهانه همراه رژیم غذایی مصرف کنید.

آسم

آسم چیست؟

علل بیماری

رژیم درمانی در آسم

آسم از جمله بیماری های مزمن غیر واگیر و شایع است که در آن مسیر های تنفسی تنگ و ملتهب شده و موکوس اضافه ترشح میکنند. از آن جهت این بیماری را مزمن میگویند که این بیماری حتی در مواقعی که فرد را اذیت نمیکند هم وجود دارد، از آنجا که عبور هوا و تبادل گاز های تنفسی از این مجرا ها صورت میگیرد و به علت تنگس این مجرا ها عبور هوا به خوبی صورت نمیگیرد این افراد دچار تنگی نفس میشوند. بعلاوه در این افراد خلط تولید شده به همراه سرفه بالا می آید و یا احساس گرفتگی سینه به فرد دست میدهد. آسم در هر سنی میتواند بروز کند، ممکناست آسم در سنین نوجوانی بهتر شود و یا ممکن است که تغییری در وضعیت بیمار ایجاد نشود.
در برخی افراد آسم مشکل بزرگی نیست و میتوانند به راحتی با آن زندگی کنند و مشکلی هم برای فرد پیش نیاورد اما برای برخی دیگر یک معضل بزرگ است و با فعالیت های روزانه این افراد تداخل پیدا میکند.
حملات آسم عود کننده هستند و ممکن است از چند دقیقه تا چند روز طول بکشند، حملات آسم ممکن است خفیف و یا کشنده باشد و در موارد شدید حملات آسم نیاز است تا مراقبت های پزشکی در فرد صورت گیرد. در حملات آسم بیمار علامتی از خود نشان نمیدهد و بیماری بدون علامت است.
تنگی نفس، درد در قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه که با بیماری های مثل آنفولانزا و سرماخوردگی بیشتر میشود از جمله علایم آسم هستند. در برخی موارد نشانه های آسم شدیدتر میشود، مثل زمان ورزش و یا در محیط هایی که گرد و غبار و ذرات معلق در هوا زیاد است.تقریبا تمامی افراد مبتلا به آسم در طول شب وضعیتشان بدتر میشود.

علت اصلی بروز آسم در برخی افراد هنوز مشخص نیست، بروز آسم را میتوان ناشی از تاثیر ژنتیک و محیط بیان کرد، در افرادی که سابقه ژنتیکی ابتلا به آسم را دارند در صورت قرار گرفتن در محیط مناسب برای بروز آسم بیشتر دچار بیماری آسم میگردند.
در بیشتر از نیمی از مبتلایان به آسم سابقه ابتلا به آلرژی خانواگی دیده میشود، آلرژی هایی مثل کهیر، آب ریزش بینی، سرخی چشم و....
در آسم ناشی از مواد حساسیت زا موتدی مثل گرده گیاهان، گرد و غبار، پر، پشم و قارچ ها و هاگ های آنان موجب افزایش تحریک آسم میشود. بنابر این در افرادی که به آلرژِ و یا آسم مبتلا هستند تا حد امکان باید از این مواد دوری کنند.
وجود پوسته ها و موهای حیوانات خانگی هم میتواند سبب بروز آسم شود و افراد مستعد آسم باید از این مواد دوری کنند و محیط خانه کاملا تمیز و عاری از این گونه مواد باشد.
مایت ها هم سبب افزایش شدت آسم میشوند، مایت ها موجودات بسیار کوچکی هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند و در خانه و وسایل خانه به صورت انگلی زندگی میکنند، در صورت ورود این موجودات به دستگاه تنفسی سبب افزایش شدت آسم میشود.
گاهی ممکن است فرد نسبت به داروهایی مثل آسپرین حساسیت نشان داده و موجب بروز آسم شود، آسم هایی که مربوط به آلرژی نیستند میتوانند در موارد مختلفی بروز کنند، به طور مثال ورزش کردن و فعالیت فیزیکی میتواند سبب افزایش شدت آسم و حمله آسم شود، ویا هوای سرد موجب شدید تر شدن واکنش های آسم میشود.
عفونت های دستکاه تنفسی نیز یکی دیگر از عوامل شدت گرفتن آسم است که این عفونت ها در فصول سرد سال بیشتر اتفاق میوفتد.
بو های شدید، بخارات مواد شیمیایی، آلودگی هوا، دود سیگار و ... نیز میتواند سبب بروز آسم وشدت گرفتن آن باشد.
یکی از علل درونی آسم رفلاکس معده است، اسید معده میتواند با آسیب به دستگاه تنفسی سبب بروز آسم در برخی افراد گردد و شدت آن را بیشتر کند، حتی استرس و فشار روانی و همینطور هیجانات زیاد هم سبب بروز آسم میگردند.
بیماری آسم درمان قطعی ندارد ولی تا حدود زیادی میتوان با درمان های کنترلی بیماری را کنترل و علایم آن را بهبود بخشید.
با مصرف داروی تجویزی پزشک به طور منظم و دوری از محرک های گفته شده میتوان از بروز حملات آسم جلوگیری کرد.توجه داشته باشید که داروهای تجویزی پزشک برای هر فرد میتواند متفاوت باشد و برای همه افرادی که به آسم مبتلا هستند داروی یکسانی تجویز نمیشود.
درمان های پیشگیرانه نیز میتواند در کنترل بیماری آسم کمک کند، از جمله پوشاندن در و پنجره ها، بیرون نرفتن در هوای آلوده و غبار آلود، نظافت مرتب منزل و تمیز کردن از گرد و غبار و ذرات معلق و...
محل های مرطوب مثل حمام و آشپزخانه را نسبت به وجود قارچ ها بررسی و نظافت نمایید.
در صرت نگهداری از حیوانات خانگی آنها را به طور منظم به حمام برده و نظافت کامل انها را رعایت کنید.
ورزش کردن به صورت منظم هم میتواند با قوی کردن قلب و سیستم خونرسانی بدن علایم آسم را بهبود بخشد، البته توجه داشته باشد در صورت ورزش در هوای سرد دهان و بینی خود را با ماسک باید بپوشانید.
کنترل وزن در بیماران مبتلا به آسم از اهمیت بالایی برخوردار است، این بیماران در صورت افزایش وزن وضعیت بیماریشان وخیم تر میشود، بعلاوه افزایش وزن میتواند سبب تشدید رفلاکس در این بیماران شود و رفلاکس معده خود یک فاکتور برای حملات آسم است.
استفاده از غذاهای چرب در رژیم غذایی آسم سبب ایجاد رفلاکس شده و موجب بروز علائم آسم میشود. بعلاوه وعده های غذایی در رژیم غذایی آسم نباید خیلی سنگین باشد تا موجب رفلاکس در بیمار نگردد.
مصرف مواد غذایی خیلی شیرین و یا تند و ترش هم در رژیم غذایی آسم سبب تشدید رفلاکس میگردد و بهتر است این مواد از رژیم غذایی شما موقتا حذف و یا محدود گردند.
دراز کشیدن و یا خوابیدن بلافاصله بعد از خوردن غذا موجب بازگشت اسید معده به مری و تحریک دستگاه تنفسی میشود. حداقل نیم ساعت پس از صرف غذا دراز نکشید.
در مطالعات دیده شده که رژیم غذایی تاثیر مثبتی بر بهبودی بیماری آسم دارد و با رژیم غذایی مناسب میتوان سبب بهبودی نسبی بیماری شد.
رژیم غذایی آسم باید محتوای امگا ۳ بالایی داشته باشد، ترکیبات امگا ۳ باعث کاهش ترشح موادی نظیر لوکوترین ها میشود، لوکوترین ها میتوانند بروز آسم در فرد را افزایش دهند. شما میتوانید امگا ۳ را در رژیم غذایی آسم به صورت ماهی های آب آزاد و یا زیتون و گردو و همچنین دانه کلزا و کتان دریافت کنید.
آنتی اکسیدان ها نیز یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی آسم هستند، آنتی اکسیدان ها بافت های دستکاه تنفسی را از استرس اکسیداتیو حفظ میکنند.مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان که میتوانند در رژیم غذایی آسم مورد استفاده قرار بگیرند شامل میوه های قرمز رنگ مثل آلبالو، گیلاس، لبو، انگور قرمز و ... و همچنین سبزیجات برگ تیره منابع خوبی از آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی آسم هستند.
از دیگر نکاتی که در رژیم غذایی آسم باید مورد توجه قرار گیرد سطح ویتامین دی در خون است، از آنجا که منبع ویتامین دی در رژیم غذایی در جگر و غذاهای دریایی است و دریافت این مواد در رژیم غذایی ایرانی محدود است بیشتر افراد دچار کمبود این ویتامین هستند، بنابر این نیاز است که این افراد علاوه به همراه رژیم غذایی خود از مکمل های ویتامین دی هم استفاده نمایند.
منیزیوم هم جزئی دیگر از اجزای رژیم غذایی آسم است، وجود منیزیوم در رژیم غذایی آسم میتواند سبب کاهش التهاب در ریه ها و ریلکس شدن عضلات و کمک به کاهش گرفتگی دستکاه تنفسی میکند. رژیم غذایی حاوی منیزیوم باید شامل موادی نظیر بادام، پسته، بادام کوهی، گردو، سبزیجات برگ سبز تیره، اسفناج، حبوبات و ...باشد. همانطور که گفته شد مصرف این مواد در رژیم غذایی آسم به کاهش علائم بیماری کمک میکند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته وجود متیل زانتین برونکودیلاتور ها(مثل کافئین) در رژیم غذایی آسم میتواند به بهبود علائم آسم کمک نماید.
سوالی که خیلی زیاد از کارشناسان تغذیه و متخصصین تغذیه پرسیده میشه اینه که آیا مصرف شیر در رژیم غذایی آسم سبب افزایش موکوس های دستگاه تنفسی میشه؟ در جوابش باید بگیم که هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط وجود لبنیات در رژیم غذایی آسم و بدتر شدن وضعیت بیماری وجود نداره.
بیماری آسم میتواند عوارضی نظیر خشکی دهان، سردرد، حالت تهوع، افزایش سطح قند خون، هایپو کالمی و... داشته باشند که با توجه به نوع عارضه جانبی رژیم غذایی آسم نیز باید متناسب با آن تغییر کند. استفاده از داروهایی که باعث بهبودی آسم میشود میتواند بر میزان کلسیم بدن تاثیر بگذارد بنابر این رژیم غذایی آسم باید کفایت میزان کلسیم در بیمار را داشته باشد تا دچار پوکی استخوان و نرمی استخوان نگردد.
نسبت میزان اسیدهای چرب امگا ۳ به امگا ۶ در رژیم غذایی آسم باید رعایت شود، همانطور که گفته شد اسیدهای چرب امگا ۳ در  رژیم غذایی آسم میتوانند سبب کاهش التهاب در بیماری شوند اما وجود اسید های چرب امگا ۶ زیاد در رژیم غذایی آسم میتواند التهاب را بیشتر و وضعیت بیمار را بدتر کند، از این رو نیاز است نسبت اسید های چرب امگا ۳ به امگا ۶ رژیم غذایی بیمار رعایت شود.
به طور کلی رژیم غذایی آسم باید از لحاظ انرژی و مواد مغذی در آن کفایت وضعیت بیمار و بیماری را داشته باشد تا بیمار دچار سوء تغذیه نگردد.

رژیم غذایی مناسب برای انسداد آسم | میانگین هفتگی | کد Pu۲۰۲