مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر
مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر

نقش تغذیه در سلامتی

تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلق و خو و رفتار ما نیز موثر است. اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، همانند نیاز به آب ضروری است...
مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

یک قرار ملاقات بسیار مهم وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیرید و آن قرار با یک متخصص تغذیه به صورت سالانه است. نقش متخصص تغذیه در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مثل چاقی، بیماری های قلبی عروقی، گوارشی و ... غیری قابل چشم پوشی است...
مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر

مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر

مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر

شواهد علمی از هزاران مطالعه در طول ۲۰ سال گذشته تاکید می کنند که تغذیه با شیر مادر به ویژه تغذیه انحصاری با شیر مادر برای ۶ ماه اول، روش مطلوب تغذیه در نوزادان است. شیر مادر حاوی تمام مواد معدنی ضروری همچنین انواع آنتی بادی ها برای مقابله با عفونت هاست. تا کنون هیچ نوع شیر مصنوعی معمولی و رژیمی یا سایر ترکیبات ساخته نشده که معادل این تغذیه طبیعی و بی نظیر الهی باشد. تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به بسیاری بیماری های حاد و مزمن مانند اسهال و عفونت های تنفسی را کاهش می دهد. حتی در جوامع پیشرفته و شرایط بسیار مطلوب از جمله جایی که آب، بهداشتی است و مادران با سواد هستند، شیرخواری که به طور مصنوعی تغذیه میشود احتمال ابتلای او به بیماری های تنفسی و گوارشی و آلرژی بیشتر است. شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه نمیشوند خطر مرگ آنها به خاطر بیماری های عفونی ۶ برابر افزایش میابد. در واقع تغذیه با شیر مادر تدوام حفاظت مادرانه است که جنین در پناه آن از محیط امن داخل رحمی به عنوان شیرخواری خردسال به دنیای خارج منتقل میشود و با تنوعی از عوامل زیان آور و مضر مواجه می گردد. حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر یک استراتژی برای ارتقای بقاء کودک و کاهش بار بیماری های دوران کودکی است.
شواهد علمی به تکامل توصیه های بین المللی در مورد روش های مطلوب تغذیه شیر خواران شامل تغذیه انحصاری با شیر مادر برای ۶ ماه و تداوم آن تا ۲ سال یا بیشتر با شروع به موقع غذاهای کمکی مناسب و سالم منجر شده است.
برای تغذیه مطلوب شیرخوار و کودک خردسال باید به یک دوره عمر توجه کرد که با یک زن در وضعیت خوب تغذیه ای قبل از بارداری شروع می شود و در پی آن با یک بارداری سالم، زایمان ایمن و دوره حمایت شده پس از زایمان پیش می رود. زنان پس از زایمان به اطلاعات به موقع و صحیح تشویق و حمایت برای غلبه بر نگرانی ها و قادر شدن به روش مطلوب تغذیه با شیر مادر نیاز دارند.
در طول قرن بیستم میزان شروع و طول مدت تغذیه با شیر مادر در سراسر جهان به عنوان نتیجه تغییرات سریع اجتماعی اقتصادی شامل شهر نشینی  بازاریابی جانشین شونده های شیر مادر کاهش یافت ولی در سال های اخیر روند کلی به نفع ارتقاء روش های تغذیه با شیر مادر تغییر یافته است.
مجموعه آموزشی برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر
توسط کیمته کشوری شیر مادر تهیه و در اختیار کلیه دانشگاه های علوم پزشکی کشور قرار گرفت. پس از گذشت سال ها از تدوین آن مجموعه ضرورت بازنگری مطالب با توجه به اطلاعات روز افزون تغذیه با شیر مادر احساس شد. آنچه در پیش روی دارید نسخه بازنگری شده مجموعه فوق الذکر و حاصل تلاش نویسندگان اولیه و سایر اعضای هیئت علمی است که در این راه خیر همراه گردیده اند.
امید است این مجموعه در به روز نمودن دانش و آگاهی های ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی درمانی مادران و کودکان در زمینه شیر مادر موثر باشد.
دکتر سید علیرضا مرندی، دکتر سید حسن امامی رضوی

مشخصات کتاب

فهرست مطالب کتاب