تغذیه صحیح از ارکان اصلى زندگى سالم به شمار مى رود و در برخى از دوران هاى زندگى از اهمیت بیشترى
برخوردار است. یکی از حساس ترین و مهم ترین دوران های زندگی یک مادر، دوران بارداری و شیردهى است . با
توجه به وضعیت فیزیولوژیک، سن باردارى یا شیردهى، میزان فعالیت و خصوصیات ویژه فردى ، برخورداری از یک
تغذیه مناسب برای مادر باردار و شیرده امرى کاملاً ضرورى است. نقش تغذیه مناسب در پیشگیرى از عوارض و بیماری های مختلف در این دوران و ارتقاى سلامتى مادران باردار و شیرده نیز بخوبى روشن شده است.
بر اساس نتایج مطالعات مختلف، وزن مناسب قبل از باردارى و افزایش مناسب وزن در طول باردارى با استفاده از
تغذیه مناسب و کافى دو راهکار مؤثر براى پیشگیرى از تولد نوزاد کم وزن مى باشد. از سوى دیگر باورها و اعتقادات
فرهنگى جامعه از عوامل تاثیرگذار بر دریافت مواد غذایى توسط مادران باردار است که باید در طراحى و اجراى
مداخلات در جامعه مد نظر قرار گیرد.
شناسایى زود هنگام مادران در معرض سوء تغذیه اقدامى موثر در پیشگیرى و کنترل عوارض ناشى از آن است.
طراحى روش هاى ارزیابى و مداخلات پیشگیرى در مادران باردار کشور با استفاده از ابزارهاى علمی معتبر و ساده،
راهکارهاى عملیاتى را در تشخیص به موقع سوء تغذیه و ارجاع سریع آنها به سطوح بالاتر خدمات ممکن ساخته است.
با توجه به کمبود منابع علمی وکاربردی به زبان فارسى در زمینه تغذیه مادران باردار و شیرده ، دفتر بهبود تغذیه
نموده است . این راهنما « راهنمای جامع مراقبت های تغذیه ای مادران باردار و شیرده » جامعه اقدام به تدوین
براساس آخرین توصیه های علمی با هدف آشنا نمودن پزشکان خانواده، تیم سلامت و کارکنان بهداشتى با
مراقبت های تغذیه ای مناسب در دوران بارداری و شیردهی تهیه شده است. پیشنهادات و نظرات شما همکار گرامی
ما را در جهت ارتقاء کیفیت این مجموعه آموزشی یاری می رساند.
امید است با بکارگیری این راهنما در جهت سلامت مادران باردار و نوزادان این مرز و بوم گامی دیگر در راستاى
ارتقاء سطح سلامت جامعه برداریم.
دکتر زهرا عبدالهی