hrtoghiani@gmail.com

رژیم درمانی تخصصی در دوران بارداری


داشتن رژیم مناسب در دوران بارداری موجب رشد و نمو بهتر جنین و سپری کردن دورانی بی خطر و ایمن برای مادر است.
اغلب مردم تصور می کنند که در دوران بارداری به منظور تامین نیازهای مادر و جنین باید دو برابر غذا مصرف کرد، درست است که نیاز به انرژی و مواد مغذی در دوران بارداری افزایش می یابد اما این نیاز دو برابر نیست . اگر خانمی در دوران بارداری دو برابر غذا مصرف کند درگیر یک افزایش وزن بیش از حد نرمال در دوران بارداری می شود که احتمال خطراتی همچون دیابت بارداری را افزایش می دهد.

میزان افزایش وزن در دوران بارداری بر اساس شرایط وزنی مادر قبل از بارداری متفاوت است مثلا مادری که قبل از بارداری وزن طبیعی داشته باشد می تواند در دوران بارداری ۱۲ کیلوگرم افزایش وزن داشته باشد. این افزایش وزن بدن در جریان حاملگی ناشی از:
۱. وزن نوزاد ۳۵۰۰ گرم
۲. وزن جفت ۵۰۰ گرم
۳. مایع آمنیوتیک ۶۰۰ گرم
۴. اضافه وزن رحم ۹۰۰ گرم
۵. اضافه حجم خون ۵۰۰ گرم
۶. اضافه وزن پستان ها ۷۰۰ گرم
باقی مانده افزایش وزن مربوط به تجمع ذخایر چربی و زیادی آب در بافت های بدن است.

دوران بارداری، دوران بسیار حساسی است که نیاز بدن به انواع ریزمغذی ها همچون آهن، اسیدفولیک و .... افزایش می یابد که کمبود آن ها می تواند عوارض جبران ناپذیری را بر جای بگذارد لذا توصیه می شود که مادر در دوران بارداری از انواع مواد غذایی مربوط به گروهای مختلف غذایی استفاده کند. این گروه های غذایی شامل:

نان و غلات:
غذاهای این گروه شامل انواع نان و برنج و ماکارونی و جو و .... می باشد که حاوی مقادیر بالایی از کربوهیدرات هستند. باید توجه داشت که در دوران بارداری نیاز زن باردار به انرژی با توجه به ماه بارداری بین ۳۴۰ تا ۴۵۰ کیلوکالری افزایش می یابد لذا در صورت عدم تامین انرژی به میزان کافی، پروتئین نمی تواند برای رشد و تکامل جنین مصرف شود بلکه به مصرف انرژی می رسد.

حبوبات: از دسته مواد غذایی است که هم جزء منابع کربوهیدراتی و هم پروتئینی است و می تواند برای رشد و تکامل جنین مفید باشد. بسیاری از حبوبات غنی از آهن و ویتامین های گروه B نیز هستند.

سبزیجات: سبزیجات منابع غنی از ویتامین ها و موادمعدنی و آنتی اکسیدان ها و فیبرها هستند یکی از مشکلات زنان باردار یبوست است که این مشکل می تواند با مصرف سبزیجات که غنی از فیبر است و مایعات کافی برطرف شود.

میوه ها:
میوه هایی همچون پرتقال، نارنگی، لیمو سرشار از ویتامین C هستند و هر خانم باردار لازم است در دوران بارداری از این گروه غذایی استفاده کند. به طور مثال می تواند آب میوه یا میوه تازه یا خشک یا سالاد میوه را همراه ناهار یا به عنوان دسر مصرف کند.

گوشت: یک منبع پروتئینی غنی برای مادر و نوزاد است، همچنین این گروه غذایی غنی از ویتامین B۱۲ می باشد که کمبود آن می تواند عوارض عصبی خظرناکی بر جای گذارد لذا مصرف آن در دوران بارداری ضروری است.

شیر و لبنیات: از جمله گروه های غذایی بسیار مهم در دوران بارداری است که سرشار از کلسیم و پروتئین است. در طول حاملگی حدود ۳۰ گرم کلسیم در بدن مادر ذخیره می شود که اکثر آن در اواخر بارداری به جنین متنقل می شود. کلسیم ماده اصلی در شکل گیری استخوان و دندان است و کمبود آن می تواند استئوپروز یا پوکی استخوان ایجاد کند.

با دانستن این مطالب توصیه می شود جهت دریافت رژیم متناسب با شرایط خود به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.

ورود


ورود
ویرایش شماره
ارسال کد
ورود از طریق ایمیل



ورود
ویرایش ایمیل

ارسال کد
ورود از طریق شماره تلفن همراه